MASSESØKSMÅL: 25 Nexans-ansatte tok plass på saksøkerbenken under innledningen i rettssaken mot arbeidsgiveren.
Håvard Sæbø
Hevder de ble usaklig oppsagt i Nexans:
Tidligere Nexans-ansatte krever jobbene tilbake i maratonrettssak
25 Nexans-ansatte går nå rettens vei for å få jobben tilbake. De mener arbeidsgiveren har sagt dem opp på usaklig grunnlag: Mange ansatte med kortere ansiennitet fikk beholde jobben, mens de fikk sparken.
has@lomedia.no
HALDEN: Det er avsatt hele 19 dager til saken, som i går ble åpnet av tingrettsdommer Svein Magnussen i Halden tingrett. De Nexans-ansatte bestrider ikke at det var et reelt behov for nedbemanning våren 2015, men det er måten det ble gjort på de nå ønsker å få belyst i saken hvor det er innkalt 59 vitner.
• Følg oss på Facebook og Twitter
Alle med over 10 års ansiennitet ble skjermet fra nedbemanningen. De som de neste fem ukene skal sitte på saksøkerbenken, har fra fire år til nesten ti års ansiennitet ved kabelfabrikken. Opprinnelig var det 43 oppsagte som ønsket å få saken prøvd for retten, men etter råd fra LOs advokater, trakk disse tiltalen rett før hovedforhandlingene.
SAMMEN MOT NEXANS: I utgangspunktet var det 43 oppsagte som ønsket å få sin sak belyst i retten. Etter råd fra LO, valgte mange å trekke seg før hovedforhandlingen.
Håvard Sæbø
Feil i dokumentert kompetanse
Hva har så Nexans gjort galt i prosessen? LOs advokat, Elisabeth S. Grannes, framholdt at vektleggingen av kompetanse er gjort på feil grunnlag. En såkalt kompetansematrise ble overlevert dommer og meddommere første dag. Denne inneholder detaljerte opplysninger om hver enkelt arbeiders kompetanse på alle maskinene i fabrikken. Denne matrisen hevder saksøkerne gir et feilaktig bilde. Mye av deres kompetanse er ikke registrert her. De hevder dessuten at de uten noen lang opplæringsperiode kan gå inn hvor som helst i produksjonen.
• Bedriften vil trekke ansatte 2000 kroner dagen ved sykefravær
Dårlige holdninger
LO hevder at oppsigelsene ikke er tilstrekkelig begrunnet og ikke følger Hovedavtalens paragraf 8-2, hvor ansiennitet danner utgangspunktet for utvelgelse ved nedbemanning.
Utvelgelsen er gjort etter subjektive vurderinger som vanskelig kan etterprøves. Holdningsutfordringer, manglende egnethet og fleksibilitet som begrunnelse for avvik fra ansiennitet, er feilaktige og udokumenterte, hevder LOs advokater.
• Nexans legger ned 120 norske arbeidsplasser
Helt tilfeldig
Nestleder i Fellesforbundets klubb, Bjørn Nyborg, ser ingen rød tråd i hvem som må gå og hvem som får bli.
FEM UKER I RETTEN: En av LOs to advokater som fører saken på vegne av Fellesforbundet, Fredrik Wildhagen. Her sammen med klubbleder Hans Petter Bærem og nestleder Bjørn Nyborg.
Håvard Sæbø
– Uttaket virker helt tilfeldig. Klubben var involvert i første runde da 90 ble permitterte. Da permitteringen gikk over til oppsigelser, ble vi satt på sidelinjen og fikk stort sett bare mail om hvem ledelsen hadde plukket ut til drøftingsmøter, sier Nyborg.
Han innrømmer at det er et lite dilemma å være i retten, siden han er tillitsvalgt både for de oppsagte og ansatte. Dersom en oppsagt vinner fram i retten, ligger det an til at en som i dag er i jobb kan miste sin.
– Det gjør at vi ikke er interessert i å karikere et feil bilde av situasjonen. Vi vil ønsker bare at alle skal få muligheten til en rettferdig behandling, sier nestlederen.
Fra dugelig til udugelig
Lars Ivar Bunes er en av dem som mistet jobben. I en rettspause lufter han sin frustrasjon til Magasinet for fagorganiserte.
– Jeg skjønner ingen ting. På hver eneste medarbeidersamtale i løpet av de sju årene jeg har jobbet ved Nexans, fikk jeg bare høre at jeg gjorde en god jobb. Nå mener lederen min plutselig at jeg er udugelig. Det er spesielt å lese, sier Bunes.
• Nesten 50.000 flere arbeidsløse i Norge
De syke først
En annen arbeider med 9,5 års ansiennitet, Mathias Andersson, tror han ble utvalgt fordi han var langtidssyk før permittering av 90 arbeidere ble iverksatt i januar 2015. Sykdomsfravær er også et fellestrekk for dem som mistet jobben.
– Fravær av helsemessige årsaker kan ikke anses som saklig grunn for å avvike ansiennitetsprinsippet, hevder LOs advokater, som mener det strider med forbudet mot diskriminering.
Får full lønn
Tingretten ga saksøkerne medhold i å kunne stå i stillingen fram til dagens rettssak. Men på tross av at "deres" maskiner gikk for fullt, ble de satt til å utføre vedlikeholdsarbeid. En oppgave som normalt går på omgang.
– De oppsagte reagerte sterkt på dette og følte det nedverdigende. 11 ble sykmeldt som følge av dette. Før jul tok de likevel motstrebende mot et tilbud om å gå hjemme med full lønn fram til denne rettssaken, sa Grannes.
Vil effektivisere
Nexans prosessfullmektige hevder at utvelgelsene er basert på grundig saksbehandling og saklige kriterier. Flere inntektsbringende prosjekter er utsatt, og bedriften har behov for en effektivisering av driften. Utvelgelsen er gjort med tanke på hvem som er best egnet til å kunne føre virksomheten videre framover med færre operatører på hvert skift enn tidligere, påstår bedriften.
Rettsaken varer til 4.mai. Dom er ventet i løpet av juni.
SPENTE: De oppsagte har lønn helt til dom faller. Mange håper å få jobben tilbake også.
Håvard Sæbø
Mest lest
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.
Nam Y. Huh / AP / NTB
Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.
Colourbox
Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.
REUTERS/Victora Klesty
Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet
Erlend Angelo
Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Drikker du for mye med kollegaene dine?
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke