Tillitsvalgte mener Kaefer undergraver gå sakte-aksjonen med innleie
Selskapet nekter for at det er riktig.
Illustrasjonsfoto
Håvard Sæbø
erlend@lomedia.no
Gå sakte-aksjonen i Kaefer Energy, der de ansatte jobber 45 prosent for 45 prosent lønn, går snart inn i sin tredje uke. Nå mener fagforeninga at Kaefer omgår «dagsinga» med å øke innleien.
Det provoserer.
– Vi har fått rapporter fra flere hold om at det leies inn flere folk for å rekke over det tapte som temporeduksjonen medfører, sier klubbleder Jens Hermansson.
Leier inn som planlagt
Det benekter bedriftsledelsen. Administrerende direktør Bård Bjørshol sier til Magasinet for fagorganiserte at de følger oppsatte bemanningsplaner – lagt før gå sakte-aksjonen startet.
• Kaefer-ansatte med gå sakte-aksjon
– Vi leier inn i henhold til våre bemanningsplaner som er lagt lenge før dagsingen ble iverksatt. Hva det innebærer i form av en kortsiktig økning i det enkelte prosjektoppdrag, eller en reduksjon, har jeg ikke klart for meg. Det kan variere fra prosjekt til prosjekt, skriver Bjørshol i en epost.
På toppen av ulovlig innleie?
Innleie har vært en het potet i lengre tid i Kaefer. De organiserte i Fellesforbundet sa opp innleieavtalen med bedriften tidligere i år.
Den økte innleien under temporeduksjonen kommer på toppen av allerede ulovlig innleie, påstår klubben. De ansatte er sikker på at bedriften bryter arbeidsmiljølovens begrensninger for innleie, noe de allerede har en tvisteprotokol på.
– Vi baserer innleie på arbeidsmiljøloven, og leier inn for å dekke inn midlertidige bemanningstopper og -svingninger, sier Bjørshol.
• Dropper Safe og Parat - samler seg i Fellesforbundet
Tidvis mye innleie
Direktøren innrømmer likevel at innleieandelen kan være stor til tider.
– Jeg kan ikke svare nøyaktig hva innleieandelen i dag, men i høyaktivitetsperioder kan den til tider være stor. I lavaktivitetsperioder har vi derimot utfordringer med å sysselsette alle egne ansatte. Historisk sett har vi hatt vansker med å sysselsette hele arbeidsstokken kontinuerlig gjennom årets tolv måneder, skriver Bjørshol.
– Vi kan ikke akseptere at slike lovbrudd kan fortsette. Vi mobiliserer alle lovlige midler for å få bukt med dette, sier klubbsekretær Atle Rostad.
– Er dette streikebryteri?
– Det er sterkt ord som jeg ikke vet om jeg vil bruke, men det kan sammenlignes med det, mener klubbleder Hermansson.
Tjener dårligst i Nordsjøen
Partene står med andre ord steilt mot hverandre i spørsmålet om innleie. Det kommer på toppen av selve lønnsoppgjøret, som er hovedgrunnen til at de ISO-ansatte nå «går sakte». Aksjonen ble et faktum da ledelsen ikke strakk seg til lenger enn fem kroner mer i timen – utover to år, og uten etterbetaling.
– Vi i Kaefer ligger mer eller mindre på laveste tillatte nivå på verkstedoverenskomsten, nede på garantifortjenesten. Vi ligger 10-15 kroner under allmenngjort sats i byggebransjen, det er ikke godt nok, sier Hermansson og Rostad.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.