Transportarbeidere
Tordner mot ledervalg: – Ingen mulighet til å stemme for eller mot
16,5 millioner transportarbeidere kan få ny president på kontroversielt vis. Jørn Eggum i Fellesforbundet kaller valget udemokratisk.
AVTALEPARTNERNE: Dagen før ITF-kongressen startet, ble det inngått en avtale om at ITF-president Paddy Crumlin (til høyre) skal fortsette som president ut 2026. Så skal ETF-president Frank Moreels ta over ut kongressperioden. Den avtalen høster kritikk.
Roy Ervin Solstad
roy@lomedia.no
MARRAKESH, MAROKKO: Den Internasjonale Transportarbeiderføderasjonen, ITF, ledes i dag av Paddy Crumlin fra Maritime Union of Australia. Det har han gjort siden 2010.
Han har åpnet for å fortsette. Men både David Gobé fra CGT, det franske forbundet for jernbanearbeidere, og presidenten i Den Europeiske Transportarbeiderføderasjonen (ETF), Frank Moreels, har lansert sine navn i president-potten.
Enige på forhånd
Gobé er et navn få snakker om her på ITF-kongressen, mens diskusjonen om Paddy Crumlin og Frank Moreels er nærmest rødglødende.
Årsaken er at det på lørdag, dagen før kongressen startet, dukket opp opplysninger om at de to hadde blitt enige om å dele presidentskapet mellom seg.
Det skal gjøres slik at Crumlin blir sittende ut 2026, mens Frank Moreels overtar fra 1. januar 2027 til neste ITF-kongress høsten 2029.
Valget av hvem som blir president foretas imidlertid ikke av kongressen. ITFs styre velger selv presidenten blant styrets medlemmer. Der sitter både Crumlin og Moreels. Denne måten å velge president på, har lang tradisjon i ITF-systemet.
At man før det er valgt nytt styre blir enige om hvem som skal være president, og at det skal velges to presidenter som skal etterfølge hverandre i en kongressperiode, er det ikke tradisjon for.
BETENKT: Leder i Felleforbundet, Jørn Eggum (i midten) er kritisk til det kommende presidentvalget i ITF. - De store gjør som de vil, uten å bry seg om vedtektene i ITF, sier han.
Roy Ervin Solstad
– Gjør som de vil
Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, er blant mange som er oppgitt.
– Vedtektene sier at presidenten skal velges for fem år, men her har man gjort en deal, uten å ta hensyn til vedtektene. Vi får ingen mulighet til å stemme for eller mot den avtalen, og vi risikerer at det blir flertall i styret for å bryte vedtektene. Det vrir seg i mitt demokratiske sinnelag når jeg hører dette.
– Det virker som at bare du er stor nok og har nok innflytelse, så kan du gjøre som du vil. Men fagbevegelsen skal ikke være så udemokratisk. Ledelsen skal velges av medlemmer og tillitsvalgte, tordner Eggum.
Europeisk maktkamp
Kilder Magasinet for fagorganiserte har snakket med fra flere land, sier minimumskravet må være at Frank Moreels trekker seg fra vervet som ETF-president umiddelbart.
Andre sier at presset mot Moreels skyldes at andre store land og forbund gjerne vil overta presidentvervet i ETF selv, og at dette er begynnelsen på en europeisk kamp om makten i ETF.
En kjent europeisk fagforeningsleder forteller at han kun støtter Crumlin, og at hele avtalen mellom Crumlin og Moreels må forkastes.
– Det riktige vil være at Crumlin velges for hele perioden, og hvis han velger å gå av innen 2029 må ITF-styret stå fritt til selv å velge ut hvem som skal bli president når den tid kommer. Ikke nå. Det kan jo være flere som ønsker seg en slik posisjon om to-tre år, påpeker han.
Valget av nytt styre skjer på formiddagen lørdag 19. oktober.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.