TEASER
Erlend Angelo
(t)ungt prøveprosjekt
Prosjekt ungdomskontakt i Nord-Norge er halvveis ferdig. Nå presser Maria Nilsen Aksberg på for å bevise at ungdomskontakt er en stilling med livets rett.
erlend@lomedia.no
Hun er på midlertidig kontrakt i Fellesforbundet, noe hun fortsatt synes er litt morsomt å tenke på, to år etter ansettelsen. Men nå begynner alvoret å synke inn for Maria Nilsen Aksberg. Halvveis ut i sin kontraktsperiode som ungdomskontakt i Nord-Norge, kjenner hun det store ansvaret. For i løpet av det neste drøye året skal hun ha bevist for ledelsen i Fellesforbundet at ungdomskontakt er en viktig stilling. Så viktig at den bør beholdes.
Stillingen ble vedtatt som et prøveprosjekt på forrige landsmøte. Og skal evalueres til det neste, høsten 2015. Så, ingen resultater fra henne, ingen fornyelser – eller utvidelser – av stillingen.
– Jeg har hatt jobben i to år nå, og jeg begynner å merke presset. Jeg får vite i løpet av landsmøtet neste år om jeg må søke ny jobb eller ikke, smiler ungdomskontakt Aksberg.
Fra sykkel til støttehjul
Hun startet vel ambisiøst. Men har funnet rollen sin mer og mer. Nå får Aksberg skryt av ungdomslederne i Nord-Norge.
– Maria har gjort jobben sin, og vel så det. Hun skal være støttehjulet vårt, men i starten var hun også sykkelen, smiler Julie Wilhelmsen, leder for ungdommen i avdeling 74 i Tromsø.
– Uten Maria hadde vi stått svakere. Hun er der til å korrigere og veilede oss. Visst koster det å ha en egen ungdomskontakt, men Fellesforbundet har ikke råd til ikke å ha en, sier troikaen Marius Larsen, Christian Lillegård og Trond Arne Olsen – sittende og påtroppende ungdomsledere i hver sin avdeling.
Rekordstor konferanse ... nesten
Nylig arrangerte Aksberg ungdomskonferanse i Nord-Norge, sammen med ungdomslederne i området. Det ble en rekordsuksess – nesten.
– Vi hadde rekordmange påmeldte, men dessverre ble det stort frafall grunnet mye sjukdom. Men jeg tror da de som kom seg hit fikk mye ut av det, sier Aksberg, noe førstegangsdeltakerne kunne bekrefte (se sidesak).
Blir gammel av de unge
Ungdomsaktiviteten i Nord-Norge har uansett tatt seg opp etter at ungdomskontakten startet sitt arbeid. Det bekrefter administrativ leder for distriktene i Nord-Norge, Per Christian Jacobsen.
– Maria har klart å vekke ungdomsinteressen i alle avdelingene. Ungdomsarbeid blir også diskutert på det meste av møter vi har med avdelingene, sier Jacobsen.
– Vi har også fått gjennomført mange skolebesøk og økt aktiviteten for lærlingene, så det er absolutt bedring på ungdomsfronten, forteller sekretæren fra Bodø-kontoret.
Tilbake i Tromsø farter ungdomskontakten selv rundt som en jojo. Fram og tilbake til flyplassen, opp og ned fra talerstolen. To år ut i jobben er hun stadig like ivrig.
– Det er fremdeles mye å ta tak i. En del avdelinger er fortsatt ikke like ivrige i ungdomsarbeidet. Jeg presser dem så hardt jeg kan, men det er ikke alltid like lett å nå gjennom, innrømmer Aksberg.
Som definitivt mener ungdomskontakt er en nødvendig stilling i Fellesforbundet. Og lover å jobbe like hardt fram mot landsmøtet for å bevise akkurat det.
– Jeg har fått fire grå hår siden jeg startet i jobben. Så jeg kan like gjerne få noen til!
Prosjekt ungdomskontakt
Ble kjempet gjennom på landsmøtet i 2011, særlig av representanter under 30 år/ungdommen.
Løper ut 2015, men skal evalueres i forkant av og vurderes på landsmøtet høsten samme år.
Målekriteriene er mange, deriblant utvikling i unge medlemmer, skolebesøk, ungdoms deltakelse på kurs, alderssammensetning blant tillitsvalgte på bedrifter, varige aktiviteter for unge medlemmer.
Om prosjektet vurderes som vellykket, var intensjonen bak forslaget at stillingen som ungdomskontakt blir fast og utvidet til de andre regionene i Fellesforbundet.
Ungdomsarbeid i Fellesforbundet
Det er omtrent 24.000 ungdommer i Fellesforbundet, altså medlemmer under 30 år – av 148.000 medlemmer totalt.
Avdelingene skal opprette ungdomsgrupper og drive ungdomsarbeid
Avdelingsstyrene skal velge en ungdomsleder
Ungdomslederen har ansvar for å lede ungdomsgruppen
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) vil ha flere jålete jenter i industrien
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Framtidsscenario: – Vi har fått dublert utstyret vårt. Jeg har mistanke om at normalsituasjonen vil være mer hjemmekontor etter pandemien også, sier Ingvild Vaggen Malvik.
Ole Palmstrøm
450 ansatte i Riksrevisjonen fikk en egen norm for hjemmekontor
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie