Lønnsoppgjøret
Unngikk streik i renovasjon
Minstelønnssatsene til renovasjonsarbeiderne går opp sju kroner timen, mens alle går opp minst to kroner.
UNNGIKK STREIK: Søppelet vil fremdeles bli hentet etter at det ble enighet om ny tariffavtale for renovasjonsarbeidere i meklingen.
Roy Ervin Solstad
roy@lomedia.no
Det ble resultatet da meklingen mellom Maskinentreprenørenes Forbund, Fellesforbundet og Norsk Arbeidsmandsforbund ble avsluttet med tellende resultat tre timer på overtid natt til lørdag 26. september.
Overenskomst for miljøvirksomheter som tariffavtalen heter regulerer arbeidet til ansatte innen renovasjonsbransjen, deriblant søppelkjørere og ansatte på avfallsmottakene, pluss skogsarbeidere og brønnborere.
(Saken fortsetter under bildet)
FORNØYD: Ole Einar Adamsrød var forhandlingsleder for arbeidstakersiden i meklingen med Maskinentreprenørenes Forbund.
Roy Ervin Solstad
Den økonomiske biten gir de ansatte 50-øringen fra frontfagsoppgjøret i generelt tillegg fra 1. mai i år. I tillegg ble partene enige om et lavlønnstillegg på en krone og femti øre timen og en økning i minstelønnssatsene på sju kroner timen, gjeldende fra samme dato.
Fra oktober i år økes også både kompetanse- og fagbrevtillegget med en krone timen.
– Et skritt på veien
Forhandlingsleder Ole Einar Adamsrød forteller at kanskje det viktigste var at det ble enighet mellom partene om ansiennitet når et nytt selskap overtar i en anbudsprosess. Heretter får de ansatte ta med seg ansienniteten sin over til det nye selskapet, og innplasseres på ny bedriftslønnsavtale. Det vil også gi en mulig å forhandle fram gode overgangsordninger på blant annet lønn. Tidligere har selskapene kunnet starte på null, det vil si at ansatte har risikert å måtte begynne på minstelønn hos en ny arbeidsgiver etter et anbud.
– Dette er et skritt på veien mot målet vårt å få full virksomhetsoverdragelse inn i tariffavtalen, sier Adamsrød.
En innføring av regler om virksomhetsoverdragelse betyr at ansatte er sikret videre jobb med den lønna og ansienniteten de har opparbeidet seg, selv om det kommer enn en ny operatør etter en anbudsrunde.
(saken fortsetter under bildet)
SLAPP Å STREIKE: Søppelkjører Glenn Rinden var klar til å streike, men jubler over resultatet: – Fy flate, nå er jeg glad, sier Rinden.
Roy Ervin Solstad
– Nå er jeg glad
Glenn Rinden, søppelkjører i Kristiansand og medlem i forhandlingsutvalget, er strålende fornøyd. Han har lenge jobbet for å få inn virksomhetsoverdragelse i bransjen. Lokalt har han lykkes med det gjennom et kommunalt vedtak i Kristiansand.
– Regler om virksomhetsoverdragelse i bransjen har vært hjertesaken min i årevis. Nå har vi fått inn en «minivirksomhetsoverdragelse». Fy flate, nå er jeg glad, sier en veldig fornøyd Glenn Rinden.
Trygger de ansatte
Adamsrød understreker at tariffavtalen ikke hindrer arbeidsgiverne å velge hvem de skal ansette etter å ha vunnet et anbud, men at de som blir med over er langt bedre sikret lønnsmessig og har bedre stillingsvern.
– Dette styrker tryggheten til de ansatte, men det betyr også at de tillitsvalgte må være flinke til å påberope seg fortrinnsrett til jobbene i et nytt selskap, sier han.
Får mer
Partene ble for øvrig også enige om at lønna for arbeidende formenn, lagledere og baser skal ligge høyere enn de ansatte de leder.
– Vi fikk ikke satt noen sum, men det er enighet om at de skal ligge høyere, så vi får komme tilbake i framtidige oppgjør med konkrete tall, sier han.
1,7 prosent
Totalt sett skulle han gjerne fått enda mer på den økonomiske biten som totalt landet omtrent nøyaktig på frontfagets ramme på 1,7 prosent.
– Helt fornøyd blir man vel aldri, men vi har fått et godt løft på minstelønna og vi har sikret tillegg for kompetanse, understreker han.
Adamsrød forteller at det var økonomien som satt lengst inne å bli enige om.
– Utfordringen er at det ikke finnes noen uavhengig statistikk for MEF-bedriftene, så vi må stole på arbeidsgivernes tall, sier han.
Utvalgssamarbeid
Forhandlingslederen forteller at han er glad for at man også fikk en ordning med bedriftsansiennitet der ansatte ikke mister ansienniteten sin dersom de er borte fra selskapet en periode.
Like fornøyd er han med at det skal settes ned et utvalg for å se på hele tariffavtalen fram til neste hovedtariffoppgjør i 2022.
– Partene er innstilt på et samarbeid om revisjon av avtalen, sier han.
Enstemmig anbefaling
Adamsrød anslår at tariffavtalen omfatter rundt 2000 ansatte. Flesteparten er innenfor renovasjon, men avtalen gjelder også for skogsarbeidere og brønnborere.
Resultatet sendes nå ut til uravstemning med klar anbefaling om å stemme ja.
– En samlet forhandlingsdelegasjon fra både Fellesforbundet og Norsk Arbeidsmandsforbund anbefaler årets oppgjør, sier Ole Einar Adamsrød.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.