JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Handelskrig

USAs bilarbeiderforbund ønsker Trumps nye toll velkommen

Deres canadiske kollegaer mener de lurer seg selv.
MADE IN AMERICA: Det er fortsatt bilproduksjon i USA, som her på den gamle Chrysler-fabrikken i Detroit, som nå heter Stellantis etter internasjonale oppkjøp. Men bransjen har vært ustabil i mange år. 

MADE IN AMERICA: Det er fortsatt bilproduksjon i USA, som her på den gamle Chrysler-fabrikken i Detroit, som nå heter Stellantis etter internasjonale oppkjøp. Men bransjen har vært ustabil i mange år. 

Erlend Angelo

Saken oppsummert

harald@lomedia.no

Det store bilarbeiderforbundet UAW – United Auto Workers – var ett felles forbund i USA og Canada fram til 1985.

Da startet canadierne sitt eget, blant annet fordi de mente ledelsen i USA ga for mye etter for arbeidsgiverne.

Og for at det ble jobbet for mye med å flytte bilproduksjonen til USA.

Det er noe av kjernen nå også. Som kjent har president Donald Trump innført toll på varer fra Canada og Mexico, mot mange advarsler.

Men ikke fra UAW.

Bombe

«Vi er glade for å ha fått en amerikansk president som går til kraftige motangrep på frihandelskatastrofen som har truffet arbeiderklassen som en bombe», skrev UAW i en uttalelse i begynnelsen av mars.

Det synet støttes ikke av Unifor, som det canadiske bilforbundet heter i dag, etter en sammenslåing med et annet forbund.

– Disse tollbarrierene vil skade arbeiderklassen i begge landene, med høyere priser på varer og færre jobber, advarer Unifor-leder Lana Payne.

Katastrofalt

– Dette vil ha katastrofale konsekvenser for høyt integrerte produksjonskjeder, som i bilindustrien, i både Canada og USA, sier hun – og får støtte av Peter Frise, som forsker på bilindustrien ved Universitetet i Windsor.

– Å bygge opp helt selvstendige leverandørkjeder på hver sin side av grensen, vil ta mange, mange år, og koste mange hundre milliarder dollar, sier han til TV-kanalen CBC.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss