JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona-krisa:

Verftsarbeider Carl Petter har vært permittert i fem måneder. Nå krever han at perioden utvides

Retten til å være permittert må utvides til 52 uker for å unngå oppsigelser, mener verftsarbeider Carl Petter Launer. Saken skal opp i Stortinget i dag.
PERMITTERT: Carl Petter Launer har vært permittert i flere måneder, og krever nå at retten til permittering utvides fra 26 til 52 uker

PERMITTERT: Carl Petter Launer har vært permittert i flere måneder, og krever nå at retten til permittering utvides fra 26 til 52 uker

Privat

eline@lomedia.no

– Jeg må si jeg er veldig nervøs nå. På toppen av alt det andre er jeg snart 60 år, og frykter for å miste retten til AFP, sier Launer.

27. april har verftsarbeider Carl Petter Launer fra Arendal vært permittert i 26 uker. Nå frykter han at korona-krisa vil gjøre det mye vanskeligere for ham og andre i samme situasjon.

– Slik reglene er nå, er våre rettigheter til permittering brukt opp snart. Har ikke bedriften jobb å tilby når disse ukene er brukt opp, da er det bråstopp. Derfor er det kjempeviktig at permitteringsperioden utvides til 52 uker, slik det var før. Hvis ikke kommer sannsynligvis mange til å bli sagt opp, sier Launer.

Usikkert i verftsindustrien

Flere bedrifter i verftsbransjen har sendt ut permitteringsvarsler, blant annet Rosenberg i Stavanger og Aker Solutions. Launer mener derfor det er viktig at LO og Fellesforbundet nå står på overfor regjeringen for å få utvidet permitteringsrettighetene.

– For oss ansatte som er permittert er det selvsagt en ekstra byrde nå å være usikre på hva koronakrisa vil føre til. Min arbeidsplass Nymo har egentlig jobber på gang etter påske, men hva vil skje nå? Det vet vi ikke.

Full støtte fra Fellesforbundet

I 2016 ble det vedtatt å utvide muligheten til å permittere til 52 uker, blant annet for å unngå at bedrifter som var rammet av stupet i oljeprisen skulle kunne holde på kompetansen sin.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum sier at Launer har forbundets fulle støtte.

– Retten til permittering i 52 uker er vår klare holdning. Vi må skjerme de som har brukt opp mye av «kvoten», og det er fort gjort å endre dette gjennom en forskriftsendring, sier Eggum. Han peker på at det ikke kan gjøres på samme måte nå som i 2016, da arbeidsgiverne ble bedt om å ta en ekstra betalingsperiode.

– 52 uker bør være normalen, sier Eggum.

Forslag i Stortinget

Debatten om å utvide permitteringsperioden kommer opp i Stortinget i dag, i forbindelse med behandlingen av regjeringens krisepakke 2.

Der vil det komme et forslag fra Rødt i salen om å gjøre nettopp det Launer og Fellesforbundet ber om.

Slik lyder forslaget fra Rødt: «Stortinget ber regjeringen utvide maksimal permitteringslengde fra 26 til 52 uker. Permitteringsdager og dagpenger som er brukt før korona-krisa inntraff må ikke komme til fratrekk fra de rettighetene arbeidstaker skal ha under krisen».

Rødts Bjørnar Moxnes sier dette er en veldig viktig sak for alle dem som nå blir permittert og ikke veit når de kan komme tilbake på jobb.

– De som har vært permittert lenge står nå i en helt uviss situasjon. Dette kunne de rødgrønne partiene fremmet sammen, hvis Rødt hadde blitt involvert i forhandlingene fra starten av. Håper Stortinget nå kan gi arbeidsfolk den tryggheten de trenger og stemmer for forslaget i dag, sier han.

SVs Solfrid Lerbrekk er enig med Rødt. Hun sier at 52 uker permittering er viktig i krevende tider, når det røyner på.

– Vi er enige i at dette må inn i forhandlingene, sier hun.

Trenger mer tid og oversikt

Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud, som er nestleder i Arbeids- og sosialkomiteen, avviser ikke forslaget fra Rødt. Hun sier at det imidlertid trengs en litt grundigere saksbehandling.

– Vi er veldig klar over problemet, og dette er absolutt noe vi vil vurdere. Men vi trenger oversikt over omfanget og noe mer tid, sier Aasrud.

Hun understreker at det er veldig mange saker som krever sitt nå og at det har vært aller viktigst å starte med akutt inntektssikring for dem som raskt får problemer.

Regjeringen: Det er et tema

– En mulig utvidelse av permitteringsperioden er selvsagt ett av flere tema regjeringen har beredskap på, sier statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet (H).

Han mener det vil være nødvendig å se på også dette etter hvert, men akkurat nå fokuserer regjeringen på de akutte endringene og tiltakene slik at folk får penger så snart som mulig.

– Departementet er i tett dialog med arbeidslivets parter om behovet for ytterligere tiltak på dette området, også om en utvidelse av permitteringsperioden blir nødvendig, sier Einan.

Frykter for AFP

Oppsigelser er det verste som kan skje, mener Carl Petter Launer. Da vil de ansattes økonomi forverres ytterligere, samtidig som bedriften mister kompetanse til den dagen oppdragene igjen kommer på plass.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse