Lønnsoppgjøret 2022:
Ansatte i fiskefôr- og fiskemelproduksjon forhandler om ny lønn
Målet for lønnsoppgjøret er at de ansatte i fiskefôr- og fiskemelbransjen skal få sin del av bedriftenes verdier og eksportinntekter, sier Industri Energi.
FISKEFÔR: Rundt 600 Industri Energi-medlemmer innen for produksjon av fiskemel og fiskefôr skal få ny tariffavtale. Bildet er fra Biomar Myre.
Arkivbilde: André Riise/Nettrakett
petter@lomedia.no
Tirsdag starter forhandlingene mellom Industri Energi og Sjømat Norge om ny tariffavtale for fiskefôr- og fiskemelindustrien.
– I år er kjøpekraft viktig, og vi vil sikre de ansatte i denne industrien deres rettmessige del av verdiskapningen, sier forbundsnestleder Ommund Stokka.
Han leder forhandlingene for Industri Energi. De har to dager på å bli enige om ny avtale.
Viktig for norsk eksport
Fiskemel- og fiskefôravtalen gjelder for rundt 600 Industri Energi-medlemmer.
De jobber som operatører i bedrifter som produserer fiskemel og fiskefôr. Det vil si bedrifter som Biomar, Pelagia, Skretting og Ewos.
Stokka løfter viktigheten til havbruks- og fiskerinæringen i Norge, og hvilke rolle den spiller for landets eksportinntekter.
– De som jobber på denne overenskomsten har en avgjørende rolle om denne viktige næringen vil lykkes eller ikke, sier han, og legger til:
– Altså, hvis de ikke gjør jobben sin så vil det påvirke alle verdikjedene til næringen. Så medlemmene som vi har på denne overenskomsten representerer mye – ikke bare for næringen – men for landet vårt.
Samleside: Alt om lønnsoppgjøret
Vil gjøre de lokale rammene bedre
Tariffavtalen for fiskemel- og fiskefôrindustrien er en minstelønnsavtale.
Ved mellomoppgjøret i fjor ble blant annet minstelønnssatsen for de over 18 år hevet til 194,28 kroner i timen.
En minstelønnsavtale innebærer også at det er lokale forhandlinger i etterkant av en enighet sentralt:
– Våre fagforeninger skal forhandle i den enkelte bedrift. Så vi vil forbedre rammene for de lokale forhandlingene, sier forhandlingsleder Stokka.
Årets oppgjør er et hovedoppgjør. Det vil si at alt i avtalen kan forhandles om, og at det er streikerett.
Kommunikasjonsdirektør Kristin Langeland i Sjømat Norge skriver i en epost at de har noen kommentarer i forkant av forhandlingene.