JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Ansatte i møbelindustrien får økt minstelønn: – Ikke fornøyd med det de gir oss

Minstelønnssatsen økes med 7,50 kroner for ansatte i møbelindustrien. Men LO-forbundet Industri Energi er ikke fornøyd med resultatet.
Partene ble ikke enige i de sentrale forhandlingene om ny lønn for møbelindustrien. Nå er det opp til de lokale forhandlingene hva arbeiderne får i lønnsøkning.

Partene ble ikke enige i de sentrale forhandlingene om ny lønn for møbelindustrien. Nå er det opp til de lokale forhandlingene hva arbeiderne får i lønnsøkning.

Arkivfoto: Petter Pettersen

petter@lomedia.no

Fredag ble ikke Industri Energi og Norsk Industri enige i lønnsforhandlingene for de ansatte som jobber på tariffavtalen for møbelindustrien.

– Vi var tydelige i dag på at vi ikke er fornøyde med det de gir oss, sier Asle Reime fra Indsutri Energis ledelse i en pressemelding.

Han var forbundets forhandlingsleder, og forklarer at disse forhandlingene kun justerer lønna før de skal ha lokale forhandlinger.

LO-forbundet har ingen sanksjonsmuligheter i mellomoppgjøret. Partene har derfor skrevet en uenighetsprotokoll.

Samleside: Alt om årets mellomoppgjør

Stopp ved ramma

Tariffavtalen for møbel- og trevareindustrien gjelder for 1293 Industri Energi-medlemmer.

De er møbelsnekkere og ansatte i møbelbedrifter som Ekornes og Hilding. Ansatte innen interiør- og trevarebransjene, som rammemakere.

I tillegg gjelder den for ski- og skistaveprodusenter, som Madshus.

Minstelønna på tariffavtalen økes med 7,50 kroner i timen, altså det generelle tillegget LO og NHO ble enige om som ramme tidligere i vår.

Det betyr at den økes til 191,75,- per time. Den gjelder fra 21. april i år.

Forbundet forsøkte få på plass et bransjetillegg, men lykkes ikke å få med Norsk Industri på det.

– Vi hører hva dem sier, men det betyr ikke at vi er enige, sier Reime.

Det er mellomoppgjør i år, og derfor forhandles det kun om lønn.

Forhandlingsleder for Norsk Industri var Nora Køber Garvoll.

Arbeidsgiverorganisasjonen ønsker ikke gi noen kommentar om forhandlingene, skriver kommunikasjonssjef Cathrine W. Eidal.

Protokollen fra forhandlingene kan du lese her.

Én bedrift trekker opp snittet

I tillegg til det generelle tillegget, ble LO og NHO enige om lavlønnstillegg på tre kroner for de med lokale forhandlinger.

For å få det tillegget må snittlønna for hele tariffavtalen være under 90 prosent av lønna til industriarbeiderne, som i 2023 er 544 700 kr.

Ifølge Reime er det på denne avtalen én bedrift som trekker gjennomsnittslønna opp, mens de 41 andre bedriftene ligger under dette snittet. Og derfor får de ikke dette lavlønnstillegget.

– Dermed slår statistikken som legges til grunn veldig uheldig ut, sier han.

Tariffavtalen for møbel- og trevareindustrien er en minstelønnsavtale. Det betyr at det nå skal forhandles lokalt om lønna til de ansatte ved hver bedrift.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse