Pensjon
Borearbeidere kan miste pensjon: – De som er rammet, føler nok at dette er veldig urettferdig
Pensjonerte borearbeidere har fått avslag på søknadene sine om gavepensjon på inntil 500.000 kroner.
GULLFAKS: De elleve aktuelle oljearbeiderne som fikk avslag på gavepensjon, ble virksomhetsoverdratt fra KCA Deutag til Archer i 2018. Det året vant Archer et anbud på Gullfaks-feltet. Bildet viser Gullfaks B-plattformen.
Arkivfoto: Ole Jørgen Bratland, Equinor
tonje@lomedia.no
På nyåret skal arbeidsretten ta stilling til saken, som gjelder elleve pensjonerte borearbeidere. De er medlemmer i Industri Energi og jobbet i oljeserviceselskapet Archer da de pensjonerte seg.
De har fått avslag på søknadene sine om såkalt gavepensjon på inntil 500.000 kroner hver.
I første omgang kan saken også få konsekvenser for dem og muligens et tolvte medlem.
– De som er rammet, føler nok at dette er veldig urettferdig. Vi håper å rette opp i det, sier LO-advokat Nina Wærnhus.
Archer og Norges Rederiforbund skal møte Industri Energi og LO i arbeidsretten den 10. januar.
Gavepensjonen er en pensjonsytelse på 1G, begrenset oppad til 66 prosent av regulativlønnen, på toppen av AFP-en for de mellom 62 og 67 år.
Gavepensjon er en overgangsordning som skal avvikles fra 2030.
Uenige om tolkning
For å få rett til gavepensjonen må de ansatte tilfredsstille flere kriterier som er nedfelt i Flyteriggavtalen. Ett av vilkårene er at de ansatte har hatt «fem års forutgående tjeneste på overenskomsten på avgangstidspunktet».
For Flyteriggavtalen skiller man mellom de ansatte på permanent plasserte innretninger og de på flyttbare innretninger.
De elleve pensjonistene som fikk avslag på gavepensjon, jobbet på permanent plasserte innretninger. LO mener at det for disse ansatte ikke er krav til at de skal ha jobbet fem forutgående år på overenskomsten, men at det er tilstrekkelig at de har rett til Avtalefestet pensjon (AFP).
Uansett mener LO at Norges Rederiforbundet tolker vilkåret om «fem års forutgående tjeneste på overenskomsten på avgangstidspunktet» feil.
LO mener at det er tilstrekkelig med fem års forutgående tjeneste, mens Norges Rederiforbund mener at det er krav til fem år sammenhengende tjeneste direkte før pensjonsavgang.
De ansatte var ikke ansatt i Archer sammenhengende i fem år før de gikk av med pensjon, men alle har jobbet over fem år på denne avtalen. Så de ulike tolkningene er avgjørende for om de skal ha gavepensjonen.
Utsatt for virksomhetsoverdragelse
På norsk sokkel er det tre selskaper som utfører boring på permanent plasserte innretninger, såkalt plattformboring.
Det er Archer, Odfjell og KCA Deutag.
De to førstnevnte bedriftene er medlem i Norges Rederiforbund og er bundet av Flyteriggavtalen. Mens KCA Deutag er medlem i arbeidsgiverorganisasjonen Offshore Norge, under NHO-paraplyen.
De er derfor bundet av en annen tariffavtale der Industri Energi er motpart; Overenskomst for oljeboringsbedrifter. Ansatte som bytter mellom disse arbeidsgiverne, vil også skifte tariffavtale hvis ikke bedriftene er medlem i samme arbeidsgiverorganisasjon.
Alle de tre boreselskapene har AFP. På Flyteriggavtalen er det også rettighetsfestet den omtalte gavepensjonen.
De aktuelle oljearbeiderne ble virksomhetsoverdratt fra KCA Deutag til Archer i 2018, da sistnevnte boreselskap vant et anbud på Gullfaks-feltet. De har også tidligere jobbet på Flyteriggavtalen.
Det er vanlig at ansatte i bransjen blir virksomhetsoverdratt når selskapene vinner og taper anbudsrundene om boreoppdrag.
– De ansatte har ikke bedt om dette. De skifter bare kjeledress og jobber videre som før mens lønna deres blir betalt ut av en annen bedrift, sier forbundssekretær Robert de Vries i Industri Energi.
Skryter av tillitsvalgt
LO-advokat Wærnhus skryter av jobben som tillitsvalgt Einar Aage Vae i Archer har gjort.
– Det er viktig at de tillitsvalgte følger med og skriver tvisteprotokoller som løftes videre, når de mener at noe er i strid med tariffavtalen, sier Wærnhus.
I en epost skriver advokat Are Gauslaa i Norges Rederiforbund at de ikke ønsker «å kommentere våre anførsler utover å vise til det som fremkommer av tvisteprotokollene i saken».