JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronapandemien

En tidligere postsentral i Stokke skal bli vaksinefabrikk

ECAM Norge har inngått leiekontrakt og jobber med å sikre kapital for milliardinvesteringen i Vestfold.
PLANER OM PRODUKSJON: ECAM Norge har inngått leieavtale om den tidligere postsentralen i Stokke.

PLANER OM PRODUKSJON: ECAM Norge har inngått leieavtale om den tidligere postsentralen i Stokke.

Arild Theimann

tonje@lomedia.no

ECAM Norge ble opprettet i fjor sommer som følge av koronapandemien. De har nå leieavtale om Borgeskogen 65 i Stokke utenfor Sandefjord. Planen er å bygge om den tidligere postsentralen til vaksinefabrikk.

– Det er en framtidsrettet industri som vil trygge beredskapen. Under denne pandemien har Norge vært avhengig av EUs forhandlinger, sier daglig leder Åge Nærdal i ECAM Norge.

Norge har ikke hatt produsenter av vaksiner til mennesker etter at Folkehelseinstituttet avviklet sin produksjon i 2017.

Les også: Ber om 40 millioner til norsk vaksinesenter

Fylling av vaksiner kan starte om to år

Målet er å være oppe i 100 arbeidsplasser i løpet av ett år. Om to år satses det på å være i gang med fylle vaksiner som er utviklet av andre. Det innebærer å få tilsendt store dunker med vaksiner som bedriften kan fortynne og fylle til ferdige doser.

På sikt skal de også utvikle egne vaksiner og sysselsette totalt 200 personer. I første omgang er det snakk om Covid-vaksine som kan tilpasses ulike mutasjoner.

– Vi vil også utvikle egne vaksiner i samarbeid med norske forskningsmiljøer, sier daglig leder.

Saken fortsetter etter bildet.

SATSER: Daglig leder Åge Nærdal i ECAM Norge håper å på sikt kunne starte utvikling av vaksiner til mennesker i Norge.

SATSER: Daglig leder Åge Nærdal i ECAM Norge håper å på sikt kunne starte utvikling av vaksiner til mennesker i Norge.

Privat

Det er snakk om omfattende ombygging, og driften krever også godkjennelse fra Statens legemiddelverk.

– Vi har ansatt en kjerne på 6 personer. Vi må ha på plass folk som jobber med kvalitetssikring, forteller Nærdal.

Han er selv farmasøyt, har jobbet innen legemiddelbransjen i førti år og jobbet blant annet med å levere svineinfluensavaksinen til Norge.

– Målet vårt er å lage mest mulig vaksiner til flest mulig mennesker, også i fattige land. Det er ikke å tjene mest mulig penger, understreker han.

Les også: I denne bygda produserer de vaksiner til 70 prosent av verdens oppdrettslaks

Flere aktører vil produsere

«Handlelista» for produksjonsutstyret er klar, men bestillingene er ikke gjort ennå. Ifølge Nærdal er det snakk om en drøy milliard i investeringskostnader. Nå jobber ECAM med å hente inn kapital for å fordele risikoen på flere aktører.

– Vi er i dialog med Innovasjon Norge og håper å komme på børs snarest mulig, slik at vi kan begynne å hente privat kapital, sier Nærdal.

De har også foreslått en avtale med staten som innebærer at staten forplikter seg til å betale 200 millioner kroner, mens bedriften forplikter seg til å levere vaksiner.

– Det er spennende at industrien ønsker å legge legemiddel- og vaksineproduksjon til Norge på sikt. Departementet har blitt kontaktet av flere aktører som ønsker at staten bidrar med finansieringen av etableringen og driften av deres virksomhet, inkludert ECAM, opplyser statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet i en epost.

Hun viser til at å inngå avtaler om produksjon eller innkjøp av legemidler krever at det gjennomføres en konkurranse, jamfør regelverket for offentlig anskaffelser.

– Regjeringens næringsrettede virkemidler forvaltes i hovedsak av ulike aktører som Forskningsrådet, Innovasjon Norge, Siva, GIEK og Investinor. Det er disse som både skal og best kan vurdere hvilke av deres ordninger som eventuelt kan egne seg for det enkelte prosjekt, og tildeler midler basert på gitte kriterier og vilkår for ordningene, kommenterer Erlandsen.

Statssekretæren viser også til at vaksinealliansen CEPI har utlysninger om midler til koronavaksiner, og at Norge har bidratt med finansiering til CEPI.

– Fremtidsrettet industri

LO-forbundet Industri Energi har i en årrekke jobbet for etablering av vaksineproduksjon i Norge, og forbundet gjenopptok dette arbeidet før om lag ett år siden.

– Dette er en fremtidsrettet industri med stort potensial og mulighet for norske arbeidsplasser og eksport. Vi er veldig fornøyd med at vi kan få vaksineproduksjon i Norge igjen, sier spesialrådgiver Arild Theimann i Industri Energi.

LO-forbundet organiserer allerede ansatte i farmasøytiske bedrifter i Norge, og Theimann opplyser at de allerede har vært i kontakt med ECAM og blant annet snakket om etablering av tariffavtale.

Norge har allerede legemiddelbedrifter som GE Healthcare, Fresenius Kabi og Curida, samt Pharmaq, som er ledende innenfor produksjon av fiskevaksiner til oppdrettsnæringen.

Les også: Arild Theimann lokket britisk legemiddelselskap til å satse i Norge: – Jeg var litt stor i kjeften

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse