Geir Terje fikk slutt på at oljearbeidere måtte sove sammen – nå får han hederspris
Geir Terje Stengårdsbakken var en viktig pådriver for at oljearbeidere på Ekofisk-feltet i Nordsjøen skulle slippe å sove sammen på lugar. Nå hedres han for sitt store engasjement for andre.
Geir Terje Stengårdsbakken har sittet i styret til Ekofisk-komiteen, fagforeningen til Industri Energi i ConocoPhillips, siden 2000.
Jan Inge Haga
tonje@lomedia.no
Geir Terje Stengårdsbakken har jobbet offshore i 38 år, like lenge som han har vært gift.
Han har over 20 år bak seg som tillitsvalgt for oljearbeidere på heltid og klarer ikke å skru av engasjementet når han ser at han kan gjøre en viktig forskjell for andre.
Nå får han hedersprisen Gullklubba for innsatsen.
Men at han skulle motta en slik hederspris, kom overraskende på.
– Jeg er ydmyk og stolt. Det er ingen enkeltperson som fortjener all æren. Det er når alle drar samme vei at en får til noe, sier Stengårdsbakken.
Nyopprettet hederspris
Han startet å jobbe hos Phillips Petroleum, senere ConocoPhillips, på Ekofisk-feltet i Nordsjøen den 1. november 1985. Siden har han vært i både vernetjenesten og tillitsvalgtapparatet til Industri Energi.
Forbundsstyret opprettet i mars hedersprisen Gullklubba for tillitsvalgte som har utmerket seg helt spesielt.
Stengårdsbakken har de siste seks årene vært nestleder i den lokale klubben Ekofisk-komiteen og er den første som mottar Gullklubba.
– Jeg kommer fra Odda, som er bygd opp på fagforeninger. Så jeg hadde fagforeningen med meg da jeg startet i oljebransjen, forteller Stengårdsbakken.
Han blir 65 år i april og går dermed av med pensjon på grunn av særaldersgrensen, men ser tilbake på givende år og små og store gjennomslag.
– Jeg må skryte til bedriften også. Det er et amerikansk selskap, men toppledelsen har alltid respektert topartssamarbeidet, og da blir du tryggere i rollen som tillitsvalgt, sier han.
Stopp for samsoving
En av seirene som blir dratt fram i begrunnelsen for prisen, er avviklingen av såkalt samsoving.
På 90-tallet var det vanlig at oljearbeidere delte lugar med en eller flere andre. På Ekofisk sov ofte to og to sammen på en liten lugar, og det forekom også at fire og fire sov sammen.
Ansatte ble innkvartert med kjente og ukjente kollegaer, og flere savnet mulighet til å trekke seg tilbake og være helt alene etter endt arbeidsøkt.
– Det var uten tvil det største arbeidsmiljøproblemet den gang. Folk ble sykemeldte, forteller Stengårdbakken.
Klubben fikk først gjennomslag for at medisinskfaglig personell skulle ha en ledig lugar til disposisjon.
Hvis noen for eksempel fikk et dødsbudskap og ikke kunne fly hjem umiddelbart, så kunne de få egen lugar om det var ønsket.
I 2008 ble det slutt på samsoving på Ekofisk-feltet, etter at klubben hadde jobbet med saken i mange år. Det var nybrottsarbeid den gang, og samsoving er ikke vanlig i Nordsjøen lengre.
Derimot er det fortsatt ansatte som deler lugar, slik at den ene sover når det andre jobber. Men de sover altså ikke på lugaren samtidig.
ENKELTROM: I dag er normen at oljearbeidere får sove på egen lugar og slipper å sove på samme rom som andre. Bildet er fra Johan Sverdrup..
Arkivfoto: Petter Pettersen
Alltid engasjert
I begrunnelsen for prisen trekkes det fram at Stengårdsbakken er kjent for et sterkt engasjement, en røff stil og stor innsats for sikkerhets- og fagforeningsarbeidet i Ekofisk-komiteen og bransjen.
Tilnavnet «Stolpegårdsbakken» vitner om at han ikke er så lett å rikke.
– Ja, jeg skjønner at noen kan kalle meg røff. Jeg griner lett, men jeg gir meg ikke i første sving om jeg mener at jeg har rett. Og så har jeg deltatt i tøffe saker. Som hovedverneombud og hovedtillitsvalgte blir man involvert når noen parter ikke klarer å komme til enighet. Der alle er enige, der er jo ikke jeg til stedet, sier den avtroppende nestlederen i klubben.
Engasjementet for å hjelpe andre tar han med seg inn i pensjonisttilværelsen, samtidig som han vil følge med i pågående saker i bransjen. Særlig en aktuell sak tenner engasjementet, og det er bonusregimet i oljebransjen.
– Utbetaling av bonuser kaller jeg for den mest sofistikerte fagforeningsknusingen som er, sier Stengårdsbakken.
Han mener utstrakt bruk av bonus undergraver lønnsoppgjøret og svekker fagforeningenes status blant ansatte. Men framover blir det familien som setter dagsordenen. Stengårdsbakken er gift og har tre barn, seks barnebarn og det sjuende like rundt hjørnet.
Fikk du med deg denne? Tillitsvalgte frykter bonuser splitter kollegaer
Hedersprisen Gullklubba
Industri Energis forbundsstyre opprettet i mars en ny hederspris; Gullklubba.
Gullklubba er Industri Energis høyeste utmerkelse. Den gis til tillitsvalgte som har utmerket seg spesielt og har lagt bak seg minst 20 år med aktivt verv i forbundet.
Prisen er ment å være en anerkjennelse av tillitsvalgte og den rollen de utøver på vegne av forbundet og medlemmene.
Gullklubba kommer i tillegg til LOs høyeste utmerkelse; hedersprisen Pioneren.
Kilde: Industri Energi
Flere saker
Hedersprisen Gullklubba
Industri Energis forbundsstyre opprettet i mars en ny hederspris; Gullklubba.
Gullklubba er Industri Energis høyeste utmerkelse. Den gis til tillitsvalgte som har utmerket seg spesielt og har lagt bak seg minst 20 år med aktivt verv i forbundet.
Prisen er ment å være en anerkjennelse av tillitsvalgte og den rollen de utøver på vegne av forbundet og medlemmene.
Gullklubba kommer i tillegg til LOs høyeste utmerkelse; hedersprisen Pioneren.
Kilde: Industri Energi