Høyesterett avviste TIOS-anken:
Guttorm og kollegaene mister fast arbeidstid etter at arbeidsgiveren byttet tariffavtale
Bedriften TIOS Crewing byttet tariffavtale mot de ansattes vilje. De ansatte har nå tapt i Høyesterett, men gir fortsatt ikke opp.
AVVIST: Klagen på Arbeidsrettens avgjørelse om at TIOS Crewing kan bytte tariffavtale for Guttorm Bjørnstad og de andre ansatte er avvist av Høyesterett.
Jan Inge Haga
petter@lomedia.no
– Vi vil aldri akseptere at Tios Crewing, Norsk Industri og NHO demonterer inngåtte avtaler, sier områdeleder Ommund Stokka i Industri Energi på forbundets nettsider.
Uttalelsen kommer etter at Høyesterett avviste klagen på Arbeidsrettens avgjørelse om TIOS Crewing kan bytte tariffavtale for de ansatte.
Industri Energi kalte byttet av tariffavtale for et angrep på flyteriggavtalen, men flertallet i Arbeidsretten ga bedriften medhold i saken. Og nå har også Høyesteretts avgjørelse gått i arbeidsgiverens favør.
Bakgrunn: Bedriften vil ikke at Guttorm skal ha fast arbeidstid lenger. Nå skal saken til Arbeidsretten.
Frykter rasering av flyteriggavtalen
Da oljeserviceselskapet Technic FMC kjøpte 51 prosent av Island Offshore Subsea i 2018, krevde det nyopprettede selskapet TIOS Crewing å bytte tariffavtale fra flyteriggavtalen til oljeserviceavtalen. Da vil blant annet de ansatte som utøver brønnkontroll jobbe på en disposisjonsplan, i stedet for en fast 2-4-turnus.
Superintendant Guttorm Bjørnstad har øverste ansvar for brønnarbeidet på båten Island Constructor. Med den nye tariffavtalen mister han og de andre ansatte den faste arbeidstiden de har hatt med flyteriggavtalen.
– Frykten er at dette er begynnelsen på raseringen av flyteriggavtalen. Hvis vi aksepterer at tariffavtalen utvannes her hos oss så kan flere arbeidsgivere følge etter, sa Industri Energi-medlem Bjørnstad, før saken hadde vært oppe i Arbeidsretten.
Guttorm Bjørnstad frykter en rasering av flyteriggavtalen.
Jan Inge Haga
Jobber med andre løsninger
I september i fjor ga fem av sju dommere i Arbeidsretten NHO og TIOS medhold i at bedriften kan bytte tariffavtale. De mente blant annet at omfangsbestemmelsen for oljeserviceavtalen ikke har noen begrensninger eller forbehold om hvordan arbeidet utføres eller organiseres.
Denne tolkningen er ikke Industri Energi enig i, og hovedtillitsvalgt for forbundet i Island Offshore, Finn Arne Follestad, har tidligere uttalt:
– Oljeserviceavtalen er tilpasset personell som kommer om bord og gjør småjobber. Personellet som utøver brønnkontroll, som superintendant og supervisor, er fast personell som kommer inn under flyteriggavtalen.
Avdelingsdirektør i NHO, Margrethe Meder, har representert NHO i Arbeidsretten og er fornøyd med dommen og at klagen ble avvist:
– NHO er ikke overasket over at Høyesterett ikke fremmet denne saken til behandling. Arbeidsretten sin dom var åpenbart riktig og lå innenfor det Arbeidsretten hadde anledning til å avgjøre, sier Meder.
For Industri Energi er ikke avvisningen fra Høyesterett siste punktum. På sine nettsider skriver forbundet at de nå jobber videre sammen med LO, og at de vil ta den videre til Den faste tvistenemd.
– Saken har høy prioritet, og dette var et av sporene i denne saken. Vi har hatt flere møter med LO om saken og forbundet forfølger nå andre muligheter, sier Ommund Stokka.