JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona-krisa:

Her er 90 prosent av arbeidsstokken permittert. Hovedtillitsvalgt tror likevel på jubileumsfest til neste år

– Figgjo Porselensfabrikk og fabrikkutsalg skal bestå også neste år slik at vi får en durabelig 80 års fest i jubileumsåret 2021, sier Gry Espeland, hovedtillitsvalgt i Figgjo Kjemiske fagforening Industri Energi.
Gry Espeland, repromontør og hovedtillitsvalgt hos Figgjo porselen, sier at man ikke kom utenom permitteringer i bedriften

Gry Espeland, repromontør og hovedtillitsvalgt hos Figgjo porselen, sier at man ikke kom utenom permitteringer i bedriften

Leif Harboe Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)/Gry Espeland

trond.elstad@lomedia.no

– Vi har vært forberedt på permitteringer, siden vi har sett at ordreinngangen har stupt, sier hovedtillitsvalgt Gry Espeland.

85 personer ved Figjgo Porselesfabrikk og fabrikkutsalg går ut i permittering etter påske.

De 20 første dagene får man 80 prosent lønn fra Nav opp til 3G. Fra 3G til 6G er satsen 62,4 prosent (1G, grunnbeløpet i folketrygden, er 99.858 kroner).

– Vi er en såkalt lavtlønnas-bedrift, og det betyr at de fleste får mesteparten av utbetalingene fra Nav opp til 3G, sier hun.

– Frem til nå har vi arbeidet 50 prosent, men ser at det er nødvendig å gå til drastiske skritt skal vi overleve som bedrift i fremtiden, sier hun.

Vanskelig tid

– Hvordan ser de ansatte på situasjonen?

-Det er klart at de ansatte er preget, men jeg opplever at de fleste har en sterk tro på at vi skal komme oss gjennom en vanskelig tid. Vi leverer fortsatt porselen til eksportmarkeder over hele verden, til og med til Kina. Dette er bestillinger som kom før regjeringen satte inn de dyptgripende tiltakene, sier hun.

De tilbakemeldinger Gry har fått fra de ansatte er at bankene strekker seg langt for å hjelpe dem som er berørt av permitteringer med blant annet utsettelse av avdrag og renter.

Gry sitter sammen med deler av ledelsen i krisestab. Det vil si at hun er fysisk til stede på arbeidsplassen.

– Vi håndterer våre kunder som best vi kan, og prøver også å være offensive med fremstøt mot nye kundegrupper. Men det er jo åpenbart når restauranter og hoteller stenger, så er ikke porselen det de først og fremst tenker på å bestille, sier hun.

Heldigvis har de så langt unngått at ansatte har blitt smittet av koruna-viruset.

– Noen har vært i karantene, blant annet to fra ledelsen som kom hjem fra kundebesøk i USA, sier hun.

Smertefull CO₂-avgift

Produksjonssjef Ove WIK ved Figgjo AS sier til NRK at når korona-tiltakene videreføres etter påske, så vil det merkes. Han savner fritak på kommunale avgifter og CO₂-avgift.

– Selv om vi trapper ned produksjonen, så løper disse faste utgiftene. Slik det er i dag, er det bare snakk om å utsettelse. Man setter ned arbeidsgiveravgiften litt, men det er ikke godt nok. Vi må få ned disse faste utgiftene vi har utenom, sier han.

Gry kan underskrive på at CO₂-avgiften smerter i disse dager.

– Den treffer oss med et smell, og mange produsenter vi konkurrerer med globalt har ikke denne avgiften. Det dreier seg om 800.000 – 1 million kroner i året, noe som er mye penger for Figgjo, sier hun.

Figgjo produserer robust porselen med høy kvalitet, slik at det tåler maskinoppvask.

– Det er viktig for hoteller, restauranter og private kunder at porselenet tåler en støyt. Vi har tett dialog med kunder angående produktivitetsforbedringer. Vi samarbeider også med kokkelandslaget, som bidrar til å gjøre Figgjo porselen kjent i markedet, sier hun.

Familien Rugland i Stavanger er eiere av Figgjo.

– De er gode, lokale eiere, som bryr seg om arbeidsstokken. Vi har kompetente ansatte, mange med 30–35 års erfaring. Det er en utpreget grad av yrkesstolthet, og vi er på mange måter som en stor familie. Familien verner man om, slik at alle støtter hverandre når det trengs. Derfor er jeg også optimist med tanke på fremtiden, sier Gry Espeland.

Snittlønna i produksjonen ligger på 183 kroner i timen. Overskuddet for 2019 ble for Figgjo AS 4 millioner kroner etter skatt.

Figgjo Kjemiske Fagforening har 57 medlemmer.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse