Hydro-ansatte unngår hverandre på jobb i fare for koronasmitte
To Hydro-ansatte er påvist smittet av koronaviruset. Hovedtillitsvalgt Ørjan Normann i Husnes Kjemiske Fagforening sier at de takler et fravær opptil 50 prosent over en kortere tidsperiode, men må gjøre det de kan for å unngå nedstengning av ovner.
Tonje Paulsen Solem
– Nå er det slik at bare områdeleder, altså formannen, løser av og på for hele skiftet her hos oss. Færrest mulig har kontakt med hverandre for å unngå smitte, sier Normann.
Det er påvist at en ansatt på Hydros aluminiumsverk på Husnes er smittet med korona etter å ha vært på en privat reise. Personen sitter hjemme i karantene, og avdelingen til vedkommende har mulighet til å jobbe hjemmefra og gjør det. I tillegg er en ansatt på Holmestrand i karantene med påvist koronasmitte.
Krevende nedstengning og oppstart
Normann forteller at pandemiplanen til selskapet er oppdatert, og at det er satt ned en gruppe på hvert verk som jobber med tiltak. Her er fagforeningen og hovedverneombud representert. Tiltakene på Husnes innebærer blant annet strengere hygiene, økt renhold, hjemmekontor for dem som kan det, bruk av hansker og antibakk.
p
– Vi har planer på Husnes som tar høyde for et fravær på hele 50 prosent for en kortere periode. Over det, eller over lengre tid, så sliter vi. Vi kan ikke bare trykke på en bryter og så slår vi av produksjonen på verket. Og hvis vi stopper en ovn så kan vi ikke bare starte den opp igjen, sier Normann.
Han viser til at opprustning av B-hallen på Husnes tar omlag to år før ovnene kan startes. Det skulle ha vært en stor åpningsfest på Husnes den 25. april, hvor blant annet alle ungdomspartiene var invitert. Åpningsfesten er utsatt på ubestemt tid på grunn av smittefare. B-hallen på Husnes ble nedstengt i 2009, under finanskrisen. De har to haller på Husnes, A og B, hver med 200 elektrolyseceller.
– Her må man gjøre alt man kan for å ta hensyn til ansatte og samfunn, samt passe på at du ikke ødelegger for drift på Husnes og andre steder. Hydro er et stort konsern, og jeg regner med at de har gode rutiner, kommenterer forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi, som organiserer en stor andel ansatte i Hydro i Norge.
Produserer som normalt
Det er påvist to isolerte tilfeller av koronasmitte blant Hydro-ansatte, ett på Holmestrand og ett på Husnes.
– Personene har vært i frivillig hjemmekarantene siden midten av forrige uke, og nå som det er påvist smitte, vil de være det fram til de blir friske. I tillegg er nære kolleger av dem også hjemme i karantene, sier kommunikasjonssjef Øyvind Breivik i Hydro.
Han opplyser at Hydro har gjennomgått beredskapsplanene sine, og at produksjonen foreløpig går som normalt.
– Vi forsøker å organisere oss smart. For eksempel ved at de som jobber med elektrolysen deles i mindre team og at de holder avstand til hverandre, slik at det blir mindre sannsynlig med smitte fra team til team og fra skift til skift, sier Breivik.
Både å trappe ned og starte opp elektrolyseprosessen, som brukes på Hydros verk for å produsere aluminium, er tidkrevende og kostbart.
p
– Vi har prosedyrer for nedstengning. Hvor lang tid det vil ta kommer blant annet an på størrelsen på verket. En kontrollert nedstengning tar tid og innebærer selvfølgelig kostnader. Men en nedstengning er ikke sannsynlig, slik situasjonen ser ut i dag, sier han.
Han understreker at det er en krevende situasjon, og at privatpersoner også bør være med på dugnaden for å unngå spredning av smitte.
Hydro har 35.000 ansatte i 40 land på alle kontinenter. Det er foreløpig ikke påvist smitte ved Hydros anlegg i utlandet.