JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lærlinger:

Industri Energi advarer mot mangel på fagarbeidere: – Frykten er at koronakrisen vil forsterke trenden

Industri Energi har blitt «læreplassjeger» og skal jobbe for at industrien tar inn lærlinger på tross av koronakrisen.
I LÆRE: Thanaphol Suairup er lærling på verkstedet til plastbedriften Trelleborg i Drammen. (Illustrasjonsfoto)

I LÆRE: Thanaphol Suairup er lærling på verkstedet til plastbedriften Trelleborg i Drammen. (Illustrasjonsfoto)

Tonje Paulsen Solem

tonje@lomedia.no

– Vi risikerer at bedrifter ikke tar inn lærlinger fordi de er redde for å senere måtte permittere eller si dem opp, sier Barbro Auestad i Industri Energis valgte ledelse.

Forbundet har meldt seg på kampanjen Læreplassjeger 2020, som går fra 10. juni og utover høsten. Kampanjen er i regi av organisasjonen Worldskills Norway.

• Lest denne? Roald skjulte dysleksien for sjefen. Det gjorde også 30 andre kollegaer

Nye læreplasser

Industri Energi skal jobbe for at bedrifter som allerede tar inn lærlinger, skal ta inn flere lærlinger eller ta inn lærlinger i nye fag. Samtidig skal forbundet jobbe for at bedrifter som ikke har tradisjon for å ta inn lærlinger, starter med det.

Arbeidet skal bidra til fylkeskommunenes arbeid med å rekruttere flere lærebedrifter.

Per 1. mars var det registrert nesten 20 700 søkere til lærlingplass, ifølge Utdanningsdirektoratet. Det gjenstår å se hvor mange av disse som får tilbud om å gå i lære i bedrift.

– Vi ligger an til å mangle fagarbeidere, samtidig som vi vil ha for mange med bachelor- og mastergrad. Derfor er det dumt hvis elever ikke får læreplass og kanskje søker seg til studieforberedende, sier Auestad.

Barbro Auestad.

Barbro Auestad.

Ida Bing

Hun viser til en SSB-rapport som anslår at Norge vil mangle 77 000 fagarbeidere og ha et overskudd på 163 000 med bachelor og 157 000 med master i 2035. Rapporten «Framskrivinger av arbeidsstyrken og sysselsettingen etter utdanning mot 2035» er fra oktober 2018.

• Les også: Ny superrigg skal finne olje i Barentshavet: – Nye olje- og gassfunn er grunnlaget for all aktivitet i denne næringen

Permitterte lærlinger

I uke 25 var det 244 permitterte lærlinger innen for Teknikk og industriell produksjon (TIP), ifølge Utdanningsdirektoratet.

Industri Energi er opptatt av at det legges til rette for at lærlinger får fullført læretiden sin.

– Vi vet at vi kommer til å mangle fagarbeidere i framtida. Frykten er at koronakrisen vil forsterke trenden, sier Auestad.

Worldskills Norway er en ideell organisasjon som arbeider for å øke statusen, interessen og kvaliteten på norsk yrkesutdanning. Blant annet LO, NHO, YS, Utdanningsdirektoratet og en rekke fylkeskommuner, skoler og opplæringskontor står bak organisasjonen.

• Les: Bedriften gir lønnskutt til dem som tjener mest: – Vi har forsøkt å fordele belastningen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse