Utenlandske oljearbeidere i karantene:
Industri Energi krever kompensasjon til oljearbeidere som sitter i karantene uten lønn
Mange utenlandske oljearbeidere sitter i karantene i Norge uten lønn før de kan reise ut på jobb på sokkelen. Industri Energi har løftet saken til LO.
Nestleder Lill-Heidi Bakkerud i Industri Energi
Atle Espen Helgesen/Industri Energi
tonje@lomedia.no
– Det er ikke godt nok at arbeidsgiver dekker kost og losji. De ansatte må kompenseres også for tida de sitter i karantene, sier nestleder Lill-Heidi Bakkerud i Industri Energi til FriFagbevegelse.
Fagforeningen Industri Energi, som med sine 55.000 medlemmer er det fjerde største i LO. Bakkerud opplyser at forbundet har skrevet tvisteprotokoll med Rederiforbundet og Norsk olje og gass. Dermed skal LO og NHO forhandle videre.
– Nå avventer vi forhandlingene der, sier Bakkerud.
Hun understreker at forbundet ikke er fornøy med løsningen som har vært.
– Det er ikke noe hotellopphold, som en slags ferie. De må sitte der for å være til disposisjon for arbeidsgiveren sin. Det finnes ikke noe alternativ til å gå i karantene. De bruker av sin egen fritid for å kunne jobbe. Det må kompenseres, mener Bakkerud.
Krevende for oljearbeiderne
FriFagbevegelse har tidligere intervjuet Gonzalo Pizarro som jobber i Seadrill. Han er norsk statsborger, men har vært bosatt i Spania i ti år. Det er der familien bor; kone og de to barna på 11 og 14 år. Han må sitte i karantene i Norge og har knapt sett barna sine siden mars.
– Du blir litt nedtrykt, psykisk, sier han til FriFagbevegelse.
Pizarro jobber på West Phoenix-riggen. 70 prosent av dem som jobber på riggen, er bosatt i utlandet og må sitte i karantene før de kan gå på jobb.
15. mars ble antallet karantenedager satt til 14, altså to uker. Antallet dager i karantene ble i mai redusert til ti.
• Les også: Oljearbeider Gonzalo har knapt sett barna sine siden mars: – Du blir nedtrykt
Uenig med arbeidsgiverne
Når det gjelder kompensasjon for dem som må stille i karantene for å komme på jobb, så kom vi ikke til enighet med Norsk olje og gass, uenigheten blir nå tatt videre til LO og NHO, skriver Industri Energi på sin nettside.
Informasjonssjef Kolbjørn Andreassen sier at spørsmålet om opphold i karantene i forkant av utreise på sokkelen ikke er regulert i tariffavtalene som medlemsbedriftene i Norsk olje og gass er omfattet av.
– Om arbeidstaker har krav på kompensasjon er derfor ikke et tariffspørsmål. Det blir derfor opp til hver enkelt arbeidsgiver å avgjøre om det skal ytes en kompensasjon ved bruk av karantene/utreisehotell innført som smitteverntiltak, kommenterer han.
Magasinet Industri Energi har ikke lykkes i å få en kommentar fra NHO eller Arbeids- og sosialdepartementet.
Innfører like regler for Norden
Fra 1. juni endres reglene for smittekarantene. Samtidig åpner regjeringen for like karanteneregler for arbeidsreiser til og fra alle de nordiske landene, skriver regjeringen i en pressemelding. https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/nye-karanteneregler/id2704359/
Dette mener Bakkerud er svært gode nyheter. Industri Energi har jobbet for en slik likebehandling siden i mars.
LO har tatt opp de ulike karantenereglene for oljearbeiderne som bor i de nordiske landene. Allerede den 17. april sendte LO brev til justisdepartementet med Helse- og omsorgsdepartementet i kopi. De argumenterer for at svenske og finske arbeidstakere er unntatt karantene og reiser fritt rett ut på plattformene, mens danske ansatte må sitte i 14 dagers karantene på hotell, etterfulgt av de generelt strenge reglene om minst mulig kontakt på plattformen og får 14 dagers hjemmekarantene i Danmark etter retur.
– Denne forskjellen, som for Sveriges vedkommende ikke kan forklares med smittesituasjonen, er det krevende å forstå og skaper relativt stor irritasjon, aggresjon og frustrasjon på grunn av forskjellsbehandlingen, skriver LO i brevet.
I en epost til LO skriver avdelingsdirektør Hege Johansen i Justis- og beredskapsdepartementet at «Begrunnelsen for at dette er ulikt regulert er dels den store «utveksling» av arbeidstakere som daglig skjer mellom Norge, Sverige og Finland». Hun peker på at det derfor ville vært store negative konsekvenser. Samtidig som det i Danmark, ved tidspunktet for innføring av covid-19 forskriften, var større antall påviste smittede, sammenlignet med Norge, Sverige og Finland