Nytt om navn
«Jude» blir første kvinnelige leder av europeisk fagforening
Den nyvalgte generalsekretæren ser en industriell krise i Europa som må tas på alvor.
Den tidligere EU-parlamentarikeren er ny leder for det europeiske industriforbundet.
Petter Pettersen
petter@lomedia.no
I februar valgte den europeiske grenen av IndustriAll ny generalsekretær og visegeneralsekretær.
Det ble to kvinner: Judith Kirton-Darling og Isabelle Barthès.
– Det er en enorm ære å ha blitt nominert som generalsekretær. Det overrasket meg litt, men jeg ble veldig rørt, forteller Kirton-Darling til FriFagbevegelse.
De er valgt til å lede den europeiske fagforeninga ut denne perioden, som er over i mai neste år.
Hey, Jude!
IndustriALL Global Union er en verdensomfattende fagforening for arbeidere innenfor gruve-, energi- og produksjonssektoren.
De representerer mer enn 50 millioner arbeidere i over 140 land. Her er generalsekretæren norske Atle Høie.
I foreningas europeiske del er det rundt 7 millioner medlemmer som er organisert i 200 nasjonale fagforeningsforbund i 39 europeiske land.
Det er disse britiske Judith Kirton-Darling, med kallenavnet «Jude», nå skal lede.
Men det er ikke helt uvant for henne. Ved forrige valg ble hun og nevnte Isabelle Barthès valgt som visegeneralsekretærer.
Og siden generalsekretæren Luc Triangle tok over rollen som generalsekretær for ITUC – internasjonal fagbevegelse- i mai i fjor, ledet de to visegeneralsekretærene forbundet.
– Det var ikke en overraskelse, men jeg våknet halv 6 om morgenen vi skulle bli valgt og innså hva slags betydning det var. Selv om det er en symbolsk avstemning og en symbolsk avgjørelse, er det en godkjennelse av arbeidet vi har gjort, sier den nye generalsekretæren.
– Industriell krise i Europa
Et av hennes første oppdrag var å være med på åpningen av det tyske industriforbundet IG BCEs kontorer på den norske ambassaden i Brussel.
Lise og Maria jobber opp mot EU: Nå har de fått en tysk kollega vegg-i-vegg
Den belgiske hovedstaden kjenner hun godt. I 2014 ble hun valgt inn som medlem av Europaparlamentet for det britiske arbeiderpartiet, Labour. Hun ble gjenvalgt i 2019, men mistet plassen i 2020 da britene meldte seg ut av EU.
Et av generalsekretærens første oppdrag var snorklipping under åpningen av tyske IG BCEs kontor ved siden av norske IE&FLTs kontor i Brussel.
Petter Pettersen
Framover peker den erfarne politikeren på tilstanden til den europeiske økonomien som det største enkeltproblemet de har, og som hun må håndtere i sin nye lederrolle:
– De siste industriproduksjonstallene er virkelig dårlige. Vi har en industriell krise i Europa samtidig som vi har en dyp sosial krise.
Hun nevner de høye levekostnadene og inflasjonens innvirkning på vanlige folks lønn og levestandard som eksempler på krisen hun mener Europa befinner seg i.
– Nå har vi faren for økonomisk usikkerhet, industriell ustabilitet og omstillingen vi er i gang med. At alt dette skjer i den politiske konteksten vi befinner oss i, er den største utfordringen vi står overfor.