Revidert nasjonalbudsjett 2021:
Krever eksportkontor for norsk design i revidert nasjonalbudsjett
Industri Energi roper varsku for norsk eksport, og mener opprettelsen av et eksportkontor for norsk design- og ferdigvareindustri er viktig om vi skal lykkes med det grønne skiftet.
EKSPORT: Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi mener utviklingen i norsk eksport må snus raskt, dersom vi skal lykkes med det grønne skiftet.
Tri N. Dinh
petter@lomedia.no
– Nå forventer vi at regjeringa følger opp lovnadene fra statsbudsjettet og legger penger på bordet for oppstart av et eksportkontor for design- og ferdigvareindustrien, sier Industri Energi-leder Frode Alfheim.
Kravet om et eksportkontor for norsk design- og ferdigvareindustri kommer i forbindelse med regjeringas forslag til revidert nasjonalbudsjett (RNB) for 2021, som kommer tirsdag 11. mai.
I fjor satte Industri Energi og Norsk Industri sammen fokus på design- og ferdigvareindustrien i Norge, med kampanjen «Velg Norsk Design». Der var blant annet et nytt eksportkontor et av fem politiske krav de hadde i møte med Næringsdepartementet.
Avgjørende for å lykkes med det grønne skiftet
Ifølge tall fra Menon har norsk eksport tapt mer enn halvparten av sine markedsandeler siden 1997. Ser man på eksporten uten olje og gass, har Norge tapt litt mindre enn halvparten.
– Skal vi lykkes med det grønne skiftet sier det seg selv at dette må snus – og det må snus fort. Vi må få flere bein å stå på, sier Alfheim.
– Design- og ferdigvareindustrien er én av to sektorer som har hatt eksportvekst de siste årene. Vi har en ambisjon om å doble eksporten innen 2030, forteller bransjesjef Egil Sundet i Norsk Industri.
En dobling av norsk eksport kan føre til nesten 30 000 nye arbeidsplasser i Norge og øke brutto nasjonalprodukt med mer enn en prosent, viser tall fra en Menon-undersøkelse i 2019. Men for å få til dette må arbeidsgiverne og arbeidstakerne få med seg politikerne.
– Vi håper at det i RNB er forslag til nye eksportvirkemidler, og da et eksportkontor for design- og ferdigvarebransjen. Norge har en stor eksportutfordring, og vi tror at den sektoren vi representerer har et potensial. Men å få utløst det, må ord bli til handling, sier Sundet.
Det har ikke lykkes FriFagbevegelse å få en kommentar fra Næringsdepartementet.
Selv om norsk design- og ferdigvareindustri er konkurransedyktige og har god kvalitet, har vi en langt lavere eksport av denne industrien enn våre naboland, Sverige og Danmark:
DÅRLIGST: Norge kommer lavest ut på hvor stor andel ferdigvareeksporten er av total eksport, når vi sammenligner med våre to naboland.
Skjermdump
Utviklingen for hvor stor andel ferdigvareeksporten er av Norges totale eksport, har sunket fra 1990 til 2013. Industri Energi mener det kun er små grep som skal til for å gjøre det like godt som våre naboland – deriblant å opprette et eksportkontor for denne industrien.
– Vi bruker denne statistikken til å bli motivert. Den viser tydelig hva som faktisk er mulig med vilje og innsats. Arbeidstakerne og arbeidsgiverne er klare, 2 av 3 parter i den norske modellen er klare, nå mangler vi bare at regjeringa gjør sin bit så er hele trepartssamarbeidet på plass, forklarer Alfheim.
Forbundets fire punkter for hva eksportkontoret innebærer:
• Eksportkontoret skal tilby finansiell risikoavlastning, markedsinnsikt og konkrete eksport- og profileringstiltak.
• Ha en årlig bevilgning på 50 millioner kroner, som skal møtes av minst det samme fra industrien.
• Organiseres som eget kontor etter modell av Norwep, som innebærer at bransjen sitter i styringen.
• Samarbeid mellom privat og det offentlige.