TRIVES: Møbelsnekker Astrid Sandvik liker jobben sin. Hun bruker aldri hansker, slik at hun «kan kjenne» treet når hun jobber.
Tonje Paulsen Solem
Lønnsoppgjøret 2020
Møbelsnekker Astrid tjener 360.000 kroner i året, men får ikke lavlønnstillegg: – Du kan ikke leve på en slik lønn
Møbelsnekker Astrid Sandvik er blant dem som tjener minst i Norge, men hun har ikke fått pengene som er forhandlet fram for å løfte lavtlønnede de siste oppgjørene.
tonje@lomedia.no
– Du kan jo ikke leve på 360.000 kroner i året eller stifte familie med en slik lønn. Du blir jo avhengig av å ha en partner som tjener mer eller å ha nedbetalt hus, sier Sandvik, som er tillitsvalgt på Tonning & Stryn i Stryn.
Den familieeide bedriften produserer møbler til det norske markedet.
Sandvik startet i yrket da hun var 21 år gammel og tok senere fagbrev, som gjør at hun tjener 10 kroner mer i timen enn kollegaene hennes som er ufaglærte.
p
Stryn Møbelindustri ble etablert i 1939 og slo seg sammen med Tonning Møbelfabrikk i 2013.
Lavlønn - tariffleksikonet: Lønn som er spesielt lav sammenliknet med gjennomsnittslønna i en næring eller gjennomsnittet for alle lønnstakere, omtales gjerne som lavlønn.
Får ikke lavlønnstillegget
I samordnede oppgjør, hvor LO og NHO forhandler sentralt, har det ofte blitt gitt et lavlønnstillegg for å løfte de som tjener minst.
Tillegget blir gitt til ansatte i bransjer hvor gjennomsnittslønna er mindre enn 90 prosent av snittlønna til industriarbeiderne.
Møbeloverenskomsten lå i fjor på 90,8 prosent av snittlønna i industrien og fikk derfor ingen tillegg.
– Det er spesielt lønnen på Ekornes som trekker opp gjennomsnittslønnen i bransjen vår. Men vi er mange bedrifter på overenskomsten som ligger under de 90 prosentene. Det er jo noe det snakkes om her på huset hvert år vi ikke får lavlønnstillegget, forteller Sandvik.
p
I 2019 og 2018 ble det gitt lavlønnstillegg på tilsammen 4,5 kroner i timen. Hvis du legger til grunn et årsverk på 1950 timer blir dette nesten 9 000 kroner i året.
I kroner var snittlønna til industriarbeiderne på 478 000 i 2018, ifølge tall fra Teknisk Beregningsutvalg (TBU). 90 prosent av dette blir om lag 430 000 kroner. Altså godt over det Sandvik tjener.
Direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom, skriver i en epost at lavlønnstillegget «skal sikre at det ikke blir for stort spenn mellom bransjer og store grupper i arbeidsmarkedet, ikke den enkeltes lønn».
– Kjøp norsk
Møbeloverenskomsten mellom Industri Energi og Norsk Industri, som er tilsluttet NHO, er en såkalt minstelønnsavtale. Det innebærer at det også er lokale forhandlinger på bedriften etter at de sentrale forhandlingene er ferdige.
– Vi prøver jo alltid å få rammen som er satt av frontfagene. Jeg oppfatter at bedriften er villig til å lønne oss, men inntjeningen i bedriften begrenser. Vi kan jo ikke legge ned og miste arbeidsplassene våre, sier Sandvik.
Daglig leder Silje Lind Vollan i Tonning & Stryn understreker at de er en liten bedrift med begrensede midler.
Sandvik mener at den beste medisinen er en større holdningsendring blant norske forbrukere; At folk må kjøpe norske møbler.
p
– Yrket er så usikkert, og derfor kunne jeg ikke ha anbefalt mine barn å gå inn i denne bransjen. Men det er en sorg. Jeg er stolt av yrket mitt, og det er virkelig et fint fag, forteller Sandvik.
Kollega Olav Rune Seljeset er enig. Han mener også at politikerne på Stortinget må legge til rette for at industrien i Norge skal ha gode rammevilkår, slik at man opprettholder arbeidsplasser i distriktet.
– Norge er jo et såkalt industriland. Hvis vi ikke skal være et i-land, hva er vi da? Skal vi være et u-land, spør han, litt på spøk og litt på alvor.
LO vurderer modellen
Industri Energis landsmøte i 2017 vedtok at forbundet skal jobbe for at det innføres en modell hvor det er snittlønna på bedriften, og ikke snittlønna i bransjen, som avgjøre hvem som får lavlønnstillegget.
– Jeg skjønner frustrasjonen som Astrid beskriver, veldig godt. Vi har medlemmer i flere bransjer som ikke får lavlønnstillegget fordi snittlønnen på overenskomsten er for høy. Samtidig så har du ansatte som tjener mer enn 90 prosent av en industriarbeiderlønn, men som får tillegget fordi overenskomsten deres ligger under, sier Asle Reime i Industri Energis valgte ledelse.
Reime sitter i et LO-utvalg som har fått i oppgave å vurdere ulike modeller for å beregne hvem som skal få lavlønnstillegget. LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik leder utvalget, hvor forbundene i privat sektor er representert. De har levert sin innstilling til LO-sekretariatet. LO vil ikke offentliggjøre noe eller forhandle med NHO om lavlønnsmodeller før etter årets oppgjør. Årets oppgjør er vedtatt å gjennomføres forbundsvist. Et lavlønnstillegg er derfor ikke aktuelt i år. Det framforhandles sentralt av LO og NHO i samordnede oppgjør.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB