Lønnsoppgjøret 2022
Oljearbeidere på sokkelen får over 30.000 kroner i økt lønn
Over 4000 Industri Energi-medlemmer på sokkelen får ny lønn etter at partene ble enige i mekling.
SOKKEL: Sokkelavtalene gjelder for operatør-, boring- og forpleiningsansatte. Blant annet for Equinor på Johan Sverdrup-feltet, hvor dette bildet er fra.
Petter Pettersen
petter@lomedia.no
Nesten 12 timer på overtid ble Industri Energi og Norsk olje og gass enige om ny tariffavtale for operatør-, boring- og forpleiningsansatte – kalt sokkelavtalene.
– Vi er fornøyde med at vi har klart å komme til enighet om et krevende oppgjør, sier forbundsnestleder og forhandlingsleder Lill-Heidi Bakkerud i en pressemelding.
Partene har meklet siden fredag hos Riksmekleren, fordi de ikke ble enige under lønnsforhandlingene tidligere i vår.
Økt lønn og satser
Resultatet fra meklingen innebærer et samlet lønnstillegg på 32.200 kroner, og et ekstra etterslepstillegg på 6238 kroner for ansatte i boring og forpleining.
Skift- og nattillegget økes til 87 kroner i timen, konferansetillegget økes til 109 kroner per time og helligdagsgodtgjørelsen økes fra 2120 kroner til 2200 kroner om dagen.
Lønnstillegget og endringen i satsene gelder fra 1.juni i år.
Direktør for arbeidsliv Elisabeth Brattebø Fenne i Norsk olje og gass har vært forhandlingsleder for arbeidsgiverorganisasjonen:
– Vi har strukket oss svært langt gjennom krevende og lange forhandlinger. Samtidig er vi tilfredse med at vi greide å unngå en arbeidskonflikt på norsk sokkel, sier hun i en pressemelding.
Siden det er et hovedoppgjør, har partene også forhandlet om tekst i avtalene. Der er de blitt enige om flere forbedringer.
Blant annet at tid medgått til reise, venting, samt utilsiktet overnatting på normalt ubemannet innretning (NUI) godtgjøres med samlet timelønn inntil 12 timer per døgn i det som skulle vært fritid på sokkelen.
Kjøkkensjefer og renholdsledere får økt tillegg fra 1200 til 1800 kroner i måneden. Og tillegget for vikariat i ledende stillinger går opp fra 450 til 550 kroner dagen.
Mye delt: Oljearbeidere mistet jobben. Nå har de også tapt i retten
Unngikk over 800 streikende
Safe og Lederne har meklet parallelt med Industri Energi, totalt gjelder avtalene for 7300 oljearbeidere.
Industri Energi hadde meldt plassfratredelse for 573 medlemmer i forkant av meklingen, blant annet på feltene Johan Sverdrup, Valhall og Oseberg.
De tre arbeidstakerorganisasjonene hadde varslet at totalt 845 medlemmer ville bli tatt ut i streik hvis de ikke ble enige.
Lokale forhandlinger
Ansatte innenfor boring og forpleining er ferdige med årets lønnsoppgjør, men operatørselskapene nå skal ha lokale forhandlinger.
Operatørselskap er de som har rett til å lete etter olje og gass, og bygge ut et felt for produksjon ved et funn. Operatøren opptrer gjerne på vegne av et partnerskap av selskaper.
Bedrifter ansatte på sokkelavtalene jobber i:
Equinor ASA, ConocoPhillips Norge, Aker BP, Neptune Energy Norge, Lundin Energy Norway, Repsol Norge, Wintershall Dea Norge, Vår Energi, OKEA, KCA Deutag Drilling Norge AS, ESS Support Services AS, Sodexo Remote Sites Norway AS, Coor Service Management, 4 Service Offshore Hotels AS.
Flere saker
Bedrifter ansatte på sokkelavtalene jobber i:
Equinor ASA, ConocoPhillips Norge, Aker BP, Neptune Energy Norge, Lundin Energy Norway, Repsol Norge, Wintershall Dea Norge, Vår Energi, OKEA, KCA Deutag Drilling Norge AS, ESS Support Services AS, Sodexo Remote Sites Norway AS, Coor Service Management, 4 Service Offshore Hotels AS.