Lønnsoppgjøret 2022
Oljearbeidere skal få ny lønn
Forhandlingene om lønn og arbeidsvilkår til flere tusen oljearbeidere starter i dag, tirsdag.
For Norsk olje og gass er dette vårens første oppgjør. Sokkelavtalene forhandles fra 3. til 4. mai.
Arkivfto: Erlend Angelo
tonje@lomedia.no
Avtalene for operatør-, boring- og forpleiningsansatte, de såkalte sokkelavtalene, forhandles parallelt mellom Norsk olje og gass og arbeidstakerorganisasjonene.
Det er satt av to dager til forhandlingene på de tre tariffavtalene. Av arbeidstakerorganisasjonene er Industri Energi det største forbundet og har 4300 medlemmer på disse avtalene. I tillegg forhandler Norsk olje og gass med SAFE og Lederne.
For Norsk olje og gass er dette vårens første oppgjør. Sokkelavtalene forhandles fra 3. til 4. mai. Så kommer oljeserviceavtalene fra 11. til 12. mai. Landbaseavtalene er satt opp 18. mai, og landavtalene skal forhandles den 24. mai. Totalt er rundt 18 500 organiserte ansatte omfattet av Norsk olje og gass' tariffavtaler, ifølge arbeidsgiverorganisasjonen selv.
Forhandlingene på sokkelavtalene og oljeserviceavtalene omfatter primært arbeidstakere som jobber offshore.
- Vi forventer økt kjøpekraft, og et godt og rettferdig oppgjør for våre medlemmer, sier forhandlingsleder Lill-Heidi Bakkerud, første nestleder i Industri Energi, i en pressemelding.
De ansatte på sokkelavtalene jobber i operatørselskap, med forpleining og som borepersonell i følgende bedrifter: Equinor ASA, ConocoPhillips Norge, Aker BP, Neptune Energy Norge, Lundin Energy Norway, Repsol Norge, Wintershall Dea Norge, Vår Energi, OKEA, KCA Deutag Drilling Norge AS, ESS Support Services AS, Sodexo Remote Sites Norway AS, Coor Service Management, 4Service Offshore Hotels AS.
Operatørselskap er de som har rett til å lete etter olje og gass i en blokk og bygge ut et felt for produksjon ved et funn. Operatøren opptrer gjerne på vegne av et partnerskap av selskaper.