Grønn industri
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
I slutten av august fikk de 70 ansatte hos solcelle-produsenten i Glomfjord varsler om oppsigelse.
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
tonje@lomedia.no
Sandra Roksøy var hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved den konkursrammede solcelle-produsenten Norwegian Crystals.
De 70 ansatte mistet jobbene sine på dagen.
– Vi har hatt ustabile år og fikk ikke hjelpen vi trengte. Konkursen kom ikke som et sjokk på de ansatte, men alle tar det jo forskjellig. Noen har funnet seg nye jobber, men det er langt fra alle, sier Roksøy.
Hun ble lønnet av forbundet i en måned etter konkursen for å ivareta de ansatte som mistet jobbene sine, men står nå uten jobb.
Norwegian Crystals produserte silisium til solcellepaneler.
Arkivfoto: Mads Tindvik
Solindustrien sliter
Norsk solenergi-bransje har slitt i motvind de siste årene. Det er Kina som dominerer markedet innen solenergi.
I Glomfjord hadde Norwegian Crystals store planer om å satse og bli mer konkurransedyktige. Planene var å bygge en ny fabrikk hvor det skulle produseres wafere av silisium.
Det hadde medført over 400 nye arbeidsplasser i bygda.
Regjeringen la 28. september fram en økt satsing på grønn industri som har en prislapp på 15 milliarder kroner. Solindustrien er blant de prioriterte.
Solbedrifta Norsun i Årdal hadde kort tid før vært ute i Sogn Avis og sagt at bedriften kan komme til å flagge ut om de ikke får støtten de trenger fra norske politikere.
I etterkant av regjeringens pressekonferanse med presentasjon av den nye satsingen, sier administrerende direktør Erik Løkke-Øwre til avisa at regjeringens løfter er for vage.
Også Rec Solar har slitt gjennom flere år. I mars ble det kjent at det ble nye oppsigelser, og at 50 ansatte i Kristiansand og Porsgrunn mistet jobbene sine.
Statsminister Jonas Gahr Støre snakket opp norsk solindustri under pressekonferansen hvor de la fram ytterligere tiltak å løfte grønn industri.
Jonas Fagereng Jacobsen
Konkursboet er solgt
Gøran Bye er tidligere administrerende direktør for Norwegian Crystals og sitter nå som styreleder for selskapets konkursbo og ivaretar kontakten med bostyrer.
Bedre støtteordninger for solenergi-bransjen er noe han har jobbet for lenge.
– Utfordringen til Norwegian Crystals var å få inn privat kapital. Vi fikk konkrete tilbakemeldinger fra investorer om at de ikke var imponert over støtteordningene i Norge. Med bedre ordninger hadde det vært mulig å få om bord noen av de store fiskene, som vi bare fikk med opp til ripa, men ikke over kanten, mener han.
Norwegian Crystals og Norsun har også jobbet for bedre rammevilkår for solindustrien i Norge i flere år, og de har også jobbet opp mot Europa.
– Vi har ventet på bedre støtteordninger i ganske lang tid. Håpet er ikke helt ute i Glomfjord, men da må en annen virksomhet ta det opp, sier han.
Bye er kjent med at konkursboet er solgt til en industriaktør som ikke driver innen solenergi-bransjen.
Håper fortsatt
Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi er positiv til at regjeringen vil satse på norsk solindustri, som har slitt i mange år.
– I Europa har solindustrien blitt lagt ned eller flagget ut. På tross av alt dette har vi i Norge klart å beholde kompetanse, teknologi og infrastruktur. Som i våre medlemsbedrifter Norwegian Crystals, som nylig gikk konkurs, og Norsun. Så jeg håper bare at det ikke er for sent til å holde virksomhetene i Kristiansand, Årdal eller Glomfjord i gang, sier han i en pressemelding.
Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.
Petter Pettersen
Han viser til at EU har åpnet for økt statsstøtte til energi og grønn industri, men at Norge har ikke utnyttet dette handlingsrommet. Andre EU-land bruker mye mer aktive virkemidler og gir mer støtte til energi- og industriformål.
– Derfor må vi utnytte handlingsrommet til å lage en norsk aktivitetspakke til den norske solindustrien. Det er aldri for sent, sier Alfheim.