JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PAUSE: Teknisk operatør Siw-Hege Christiansen ved Fresenius Kabi i Halden mener ulempene de opplever ved å aldri vite når pausen kan tas, bør kompenseres med betalt spisepause.

PAUSE: Teknisk operatør Siw-Hege Christiansen ved Fresenius Kabi i Halden mener ulempene de opplever ved å aldri vite når pausen kan tas, bør kompenseres med betalt spisepause.

Petter Pettersen

Siw-Hege vil endre loven for å få betalt spisepause

Teknisk operatør Siw-Hege Christiansen kan ikke ta spisepause til fast tidspunkt hver dag. Hun synes derfor ikke det bør telle som hennes fritid.14.02.2022
06:00
09.03.2022 10:43

petter@lomedia.no

Siw-Hege Christiansen ved Fresenius Kabi vet aldri når hennes lovpålagte spisepause kan tas. Selv om hun ikke har betalt pause, og det er hennes egen fritid.

– Når vi får pause avhenger av produksjonen, det er ikke noe vi rår over selv, sier Christiansen.

Ifølge arbeidsmiljøloven er ikke dette en grunn til å få betalt spisepause.

Derfor vil hun endre loven, så også hun og hennes kolleger i produksjonen blir kompensert for ulempene de opp­lever.

Vil likestille ulempene

Christiansen er én av rundt 600 ansatte ved legemiddelprodusent Fresenius Kabi i Halden. Hun jobber i pakkeavdelingen til bedriften og har vervet som nestleder i den lokale klubben.

Bedriften har helkontinuerlig drift døgnet rundt, og de fleste som jobber i produksjonen, er i en fem-skiftordning.

Men kun én avdeling har betalt spisepause, fordi de også er innsatsledere ved ulykke og har krav om å være på bedriften hele arbeidstiden.

I dagens lov heter det at pausen skal regnes som en del av arbeidstiden, dersom man «ikke fritt kan forlate arbeidsplassen under pausen eller der det ikke finnes tilfredsstillende pauserom».

Men dette er ikke tilstrekkelig, mener Christiansen og klubbleder Tone Thon:

– At vi ikke kan bestemme når vi kan ta pause, burde være likestilt med de to andre ulempene, mener de to tillitsvalgte.

Sammen har de tatt opp problemstillingen flere ganger. Nå sist under Industri Energis landsmøte.

Der sendte de inn forslag om at forbundet skal jobbe for å legge til en setning i arbeidsmiljølovens paragraf om spisepause:

«Der de ansatte ikke har mulighet til å avvikle pause på fast tidspunkt i løpet av arbeidsdagen, skal pausen regnes som en del av arbeidstiden».

Produksjonen avgjør

Legemiddelbedriften har flere avdelinger og underdivisjoner som har hvert sitt ansvarsområde. Deriblant pakking, fylling og miksing.

Når de har laget løsningen, skal den innen en tid inn i en autoklav, altså en beholder som steriliserer ved hjelp av høy temperatur og trykk.

Deretter fylles den i ampuller eller i intravenøsposer. Og når intravenøsposene er ferdig fylt opp, sterilisert og avkjølt, kan Christiansen og de andre på posedivisjonen begynne å pakke.

Det hele er en runddans, og alle avdelingene henger sammen med hverandre. Dersom det henger igjen ett sted, vil det forplante seg en forsinkelse gjennom hele produksjonen.

– Man hjelper hverandre på tvers. Det er ikke kun din egen arbeidsgruppe som blir viktig for at det skal gå rundt, forklarer Christiansen.

Da kan det noen ganger gå veldig lenge før de ansatte får tatt pausen, eller de kan måtte ta den veldig tidlig for at den som kommer sist ikke skal få veldig sein pause.

– Alle er avhengig av hverandre, og det er mange faktorer som kan gjøre at pausen blir annerledes enn man hadde planer om. Derfor er det ikke sånn at pausen forskyves en sjelden gang, hvert fall ikke på de avdelingene med 5-skift, forklarer Thon.

– Man planlegger for hvordan ting skal bli, men det er ikke sjelden man må vike fra de planene, legger Christiansen til.

Mye delt: Slik skal du varsle arbeidsgiver om sykdom

TRE: Klubbleder Tone Thon og Christiansen, som er klubbens nestleder, fikk gjennomslag på fjorårets landsmøte i forbundet. Det var tredje gang de hadde sendt inn forslaget.

TRE: Klubbleder Tone Thon og Christiansen, som er klubbens nestleder, fikk gjennomslag på fjorårets landsmøte i forbundet. Det var tredje gang de hadde sendt inn forslaget.

Petter Pettersen

Helkontinuerlig drift

Det er en relativt enkel industriproduksjon. Derfor kunne man slått av de fleste maskinene i bedriften, foruten om den som støper ampullene, for å sikre alle en fastsatt spisepause.

Men ifølge Thon ser bedriften det som bedre at man rullerer på pause og setter ned produksjonstakta, eller har pauseavløsere fra andre avdelinger.

De kjører helkontinuerlig produksjon døgnet rundt, med de eventuelle forsinkelser eller forskyvinger som måtte komme.

De trekker fram at de for eksempel ikke kan avtale å delta på et skolemøte eller avtale å ta en telefon i pausen, fordi de aldri kan være sikker på at de får pause til tiden som er forespeilet.

– Jeg skjønner at det blir sånn når man jobber helkontinuerlig, men da burde nesten helkontinuerlig skift ha betalt pause. For der er det ment at prosessen skal gå hele tida, og vi tar pause når det passer, sier Thon, og legger til:

– Det er kjernen i det; At det er vanskelig å bestemme når man får sin lovpålagte fritid.

Omverden i garderoben

Produksjonen innebærer også strenge rutiner og prosedyrer rundt klær og oppførsel, naturligvis med tanke på at det er legemidler de produserer. Og smittevernet er strengt, verken Magasinet eller andre gjester får komme innenfor dørene under pandemien.

De har heller ikke lov til å ha med noe personlig inn i produksjonslokalene, så mobil og all kontakt med omverdenen legges igjen i garderobeskapet i det overtrekksdrakter og beskyttelsesutstyr tas på.

For de to tillitsvalgte handler deres engasjement og kamp om en likebehandling av ulempene eller tiltakene som begrenser arbeidernes frihet.

– Vi synes ikke det bare er der hvor du må sitte i et vaktrom, men at det finnes en annen type drift som kan være vel så innskrenkende. Som å ikke vite når jeg kan bestemme over meg selv. Det er den likebehandlingen dette handler om, forklarer de to.

Nye tall: Dette er snittlønna i over 360 yrker

Landsmøtevedtak

Det er ikke kun i klubben deres, Fredrikshald Farmasøytiske, spørsmålet om betalt spisepause har kommet opp.

Det kom inn ganske like forslag på å styrke retten til betalt spisepause også fra fire andre klubber: Lindesnes Kjemiske Fagforening, GE Kjemiske Fagforening, Overhalla Kjemiske Fagforening og Kragerø Kjemiske Fagforening.

Klubbleder Thon forteller at dette er tredje gang de fremmer et slikt forslag for landsmøtet:

– Første gangen ble det ikke innfridd, andre gangen delvis innfridd.

Men alle gode ting er tydeligvis tre for klubben ved Haldensbedriften. Under fjorårets landsmøte ble forslaget vedtatt.

– Når man jobber som disse gjør, med uregelmessige pauser, mener vi de burde få betalt pause. Derfor har vi tatt inn forslagene i vårt program, sier Asle Reime i forbundets arbeidsutvalg.

Han understreker at det i utgangspunktet er et veldig godt lovverk, og at han regner med de dyktige tillitsvalgte i bransjen først forsøker hevde dette kravet innad i bedriftene.

Ifølge Reime vil det først være naturlig å forsøke få dette til gjennom avtaleverket og tariffoppgjør, før man går løs på arbeidsmiljøloven:

– Så får vi etter hvert se om vi blir nødt å legge press på sittende regjering for eventuelle endringer eller forsterkninger i lovverket, sier han, og legger til at de er beredt på å støtte de tillitsvalgte i saken og håper på gode innspill fra de lokale klubbene på denne utfordringen.

Verken Fresenius Kabi eller Norsk Industri ønsker kommentere saken.

Denne skaper debatt: Kriminelle tok over Elkjøp-jobben til Marius

Håper flere våkner

– Hva tenker dere om gjennomslaget på landsmøtet?

– Det er veldig gøy at vi får med forbundet på det. Det er en lang prosess å endre loven, men det er et første steg på veien, svarer teknisk operatør Christiansen, før klubblederen legger til:

– Ja, og den som gir seg, har tapt. Selv om det tar tid og det ikke skjer noe med én gang, kan man ikke gi seg.

Siden de har forsøkt få gjennom dette i lokale forhandlinger tidligere, erkjenner de at de trenger hjelp og trykk fra høyere hold:

– Vi trenger hele LO for å jobbe videre med saken og for å presse politikerne. Vi trenger hjelp fra litt høyere enn vi lokale tillitsvalgte får til.

I tillegg tenker de begge at dette ikke er en unik historie eller unike utfordringer kun for deres bedrift eller deres bransje, og at flere kjenner seg igjen og har følt på det samme:

– Derfor er det lov å håpe at det er flere som våkner og blir med på å ta kampen sammen med oss, avslutter Christiansen.

Dette sier arbeidsmiljøloven om pauser

§ 10–9. Pauser

(1) Arbeidstaker skal ha minst en pause dersom den daglige arbeidstiden overstiger fem og en halv time. Pausene skal til sammen være minst en halv time hvis den daglige arbeidstid er minst åtte timer. Dersom arbeidstaker ikke fritt kan forlate arbeidsplassen under pausen eller der det ikke finnes tilfredsstillende pauserom, skal pausen regnes som en del av arbeidstiden. Når forholdene gjør det nødvendig, kan pausen forskyves.

(2) Når arbeidstaker arbeider mer enn to timer etter at den alminnelige arbeidstid er avviklet, skal arbeidstaker gis en pause på minst en halv time. Pausen regnes som en del av arbeidstiden. Pause som legges etter alminnelig arbeidstids slutt, godtgjøres som overtidsarbeid, men regnes ikke med i det antall timer det er tillatt å arbeide overtid etter § 10–6. Når forholdene gjør det nødvendig, kan pausen kortes ned eller forskyves.

Kilde: Lovdata.no

Fresenius Kabi

Produserer vannbaserte legemidler til infusjon, injeksjon, skylling og desinfeksjon i plastemballasje.

En del av det tyske konsernet Fresenius Kabi AG.

De ansatte i Norge er fordelt mellom kontorer i Oslo og produksjonsenheten i Halden.

Kilde: Fresenius Kabi

14.02.2022
06:00
09.03.2022 10:43Mest lest

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Privat

Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde

STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.

STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.

Sissel Rasmussen/Tormod Ytrehus

LO-lederen med full støtte til pilotene: – SAS-ledelsen holdt sine ansatte for narr 

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Erlend Angelo

Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?

– Jeg forstår ikke hvordan Nav kan ansette leger med slike holdninger til mennesker som blir syke, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).

– Jeg forstår ikke hvordan Nav kan ansette leger med slike holdninger til mennesker som blir syke, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).

André Kjernsli

Rødt raser etter avsløringen om at syke Ikea-ansatte tvinges på jobb

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Privat

Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

Lars Magne Hovtun/OBRE

I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon

– Målet fra ledelsen flyttet seg. Vi ble utsatt for et taktisk skittent spill uten at vi visste det, sier forbundsleder.

– Målet fra ledelsen flyttet seg. Vi ble utsatt for et taktisk skittent spill uten at vi visste det, sier forbundsleder.

Jan-Erik Østlie

Pilotene mener de har blitt lurt av SAS-ledelsen: – Vi ble brukt i et skittent spill, sier Norsk Flygerforbund

–  Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

– Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

Ida Bing

Daniel er utsatt for sopp og bakterier hver dag: – Vi vet jo ikke hva vi står og puster inn

Kommentar

Konsernsjefen i SAS, Anko van der Werff, har utført en lignende operasjon som den han nå gjør i SAS, i det colombianske flyselskapet han ledet tidligere

Konsernsjefen i SAS, Anko van der Werff, har utført en lignende operasjon som den han nå gjør i SAS, i det colombianske flyselskapet han ledet tidligere

Chris Anderson/AFP/NTB

«Denne konflikten handler om hva slags arbeidsliv vi ønsker oss»

Martin Guttormsen Slørdal

Tusenfryd underbetaler unge i sommerjobb, mener Norsk Arbeidsmandsforbund

Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.

Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.

Vidar Ruud / NTB

SAS-pilotene ut i streik: Partene skylder på hverandre

Skifttilleggene betaler regningene, sier Joakim Magnusson.

Skifttilleggene betaler regningene, sier Joakim Magnusson.

Martin Guttormsen Slørdal

Joakim har jobbet mange nattskift som baker. Det vil han ikke gjøre igjen

Ole Palmstrøm

Posten og Bring får kritikk for uforutsigbare og dårlige arbeidsvilkår

Martin Guttormsen Slørdal

Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp

Den varslede mulige pilotstreiken i SAS ble utsatt med 72 timer. Den nye fristen går ut ved midnatt fredag 1. juli.

Den varslede mulige pilotstreiken i SAS ble utsatt med 72 timer. Den nye fristen går ut ved midnatt fredag 1. juli.

Erlend Angelo

Skjebnenatt for SAS: Dette er konflikten som kan knuse flyselskapet

Generalsekretær i ITUC, Sharan Burrow, mener at arbeidere er i frontlinjen av flere og ekstraordinære kriser.

Generalsekretær i ITUC, Sharan Burrow, mener at arbeidere er i frontlinjen av flere og ekstraordinære kriser.

Torgny Hasås

Åtte av ti land nekter etablering av fagforeninger. Krisetall for verdens arbeidere

FANGET: Leder NFF Bredtveit fengsel Petter Rolf Lajord-Stilén (51) er oppgitt over at de ikke lenger har mulighet til å sende utagerende innsatte til avlastning på andre kvinnefengsler.

FANGET: Leder NFF Bredtveit fengsel Petter Rolf Lajord-Stilén (51) er oppgitt over at de ikke lenger har mulighet til å sende utagerende innsatte til avlastning på andre kvinnefengsler.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Fengsels-Norge frykter for sikkerheten til sine kollegaer og de innsatte

TRIVST: Martin Jerner (16) har sin første sommarjobb på bakeriet Onkel Svanhild i Trondheim. Til LOs sommarpatrulje fortalte han at han trivst i jobben, og at lønns- og arbeidsvilkår er på stell.

TRIVST: Martin Jerner (16) har sin første sommarjobb på bakeriet Onkel Svanhild i Trondheim. Til LOs sommarpatrulje fortalte han at han trivst i jobben, og at lønns- og arbeidsvilkår er på stell.

Tormod Ytrehus

Sommarvikar Martin (16) var den første som fekk besøk: – Var litt skummelt

KONFLIKT: Kan legen sykemelde meg på grunn av konflikt på jobben?

KONFLIKT: Kan legen sykemelde meg på grunn av konflikt på jobben?

Colourbox

Kan jeg sykmelde meg på grunn av arbeidskonflikt?

Må vi ha «tykkere hud» siden vi har valgt disse yrkene? Eksperten svarer.

Må vi ha «tykkere hud» siden vi har valgt disse yrkene? Eksperten svarer.

Martin Guttormsen Slørdal

Må vi tåle å bli skjelt ut på jobb?


Flere saker