Stabil støtte avgjørende for det humanitære arbeidet i Sør-Sudan
Fare for hungersnød og flyktningstrøm fra nord gjør at støtten til Norsk folkehjelps arbeid i Sør-Sudan fortsatt er viktig, ifølge folkehjelpens landdirektør.
Norsk Folkehjelp har vært i Sør-Sudan siden 1986. Industri Energi har støttet jobben de gjør siden forbundet ble oppretta i 2006. Her ser vi noen av folkehjelpas mineryddere på vei ut fra et minebelagt område.
Arkivfoto: Are Stranden/Norsk Folkehjelp
petter@lomedia.no
I Sør-Sudan, et land hvor 9 av 11 millioner mennesker har behov for humanitær hjelp og beskyttelse, kommer stabil støtte fra norske arbeidsfolk veldig godt med.
– Det er et stort press på lokalsamfunnet og matsikkerheten er veldig dårlig. Det kan eksplodere når som helst, sa Norsk Folkehjelps landdirektør Hilde Bergsma da hun besøkte Norge i juni.
Hun var spesielt takknemlig for at LO-forbund, som Industri Energi, fortsatte å gi årlig pengestøtte til arbeidet de gjør i det konfliktfylte landet i Øst-Afrika.
Sør-Sudan har en stor og lønnsom oljenæring: Likevel lever store deler av befolkningen i fattigdom
17 år med støtte fra forbundet
Internasjonal solidaritet og støtte til «fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon» har vært viktig for Industri Energi. Helt siden LO-forbundet ble til i 2006 har de støttet folkehjelpens arbeid i Sør-Sudan.
I mange år gjennom Norad-programmet «Olje for utvikling». Det ble lagt ned i år, men arbeidet fortsetter gjennom andre program og ordninger. Forbundet har i denne landsmøteperioden vedtatt å støtte arbeidet i landet med 600.000 kroner årlig.
Bakgrunn: Gir 1,8 millioner til arbeid i Sør-Sudan
Ifølge rådgiver Espen Løken i Industri Energi er solidariteten viktig spesielt fordi mange av bransjene og selskapene til forbundet er veldig internasjonale.
– Vi er selv tjent med at fagbevegelsen står sterkt i andre land, at folk har demokratisk innflytelse, og vi bidrar flere steder gjennom prosjekter. Vi kan ikke redde verden, men vi har en forpliktelse til å bidra, forklarer rådgiveren.
Bentiu er administrativt senter i den oljerike delstaten Unity, som ligger nær grensen til Sudan. Her produserer mye av Sør-Sudans olje.
Arkivfoto: Norsk Folkehjelp
Veldig viktig med stabil støtte
Prosjektet Industri Energi gir penger til skal støtte sivilsamfunnsorganisasjoner og bidra til å bygge fagbevegelsen i oljesektoren – den klart viktigste økonomiske sektoren som står for 98 prosent av landets inntekter.
Derfor skal prosjektet bidra til at oljeinntektene går lokalbefolkninga til gode, at sivilsamfunnet har innflytelse på virksomheten og følgene for befolkningen miljømessig og økonomisk.
I periodene det har vært borgerkrig i landet, har deler av pengene gått til nødhjelpsarbeid.
– Det har vært veldig viktig. Selvfølgelig er langsiktig støtte alltid veldig fordelaktig for menneskene som mottar den. Det er veldig verdsatt. Du ser spesielt at det er mye mer profesjonelt. Og det settes veldig stor pris på i Sør-Sudan, hvor militæret fortsatt er makteliten og det ikke er mange andre måter å utvikle seg på, forklarer Bergsma.
Norsk Folkehjelps landdirektør Hilde Bergsma er takknemlig for den stabile støtten Industri Energi og andre LO-forbund gir til arbeidet i Sør-Sudan.
Petter Pettersen
Selv om det er ustabilt i regionen, er sivilsamfunnet en nøkkelprioritering. Blant annet jobber de for at de lokale bøndene skal produsere varer som er bedre og holder lenger.
Situasjonen i landet påvirker kvinner og barn i større grad enn unge menn. Derfor har de ekstra fokus dette, for å hindre at kvinner tilbyr seksuelle tjenester for å få livsviktige og grunnleggende behov dekket.
Oljeledningene fra oljefeltene i Sør-Sudans nordligste områder går gjennom Sudan, og til Port Sudan. De befinner seg i et mer ustabilt område enn hovedstaden Juba lenger sør.
– Hvis det skjer noe med oljeledningene eller at de stoppes, må fagforeningene jobbe med hva som da skjer med alle de ansatte som jobber i olja, mener landdirektør Bergsma.
Ønskes velkommen med forbehold
Industri Energi har også fått besøke landet en rekke ganger tidligere, sist i 2015. Da har de blant annet gjennomført HMS-kurs for oljearbeiderforbundet og deltatt på konferanser. Og de har gitt opplæring i HMS via nettet i senere år.
For å lære mer, se hva pengene har gått til og gi opplæring til de lokale klubbene i fagforeningsarbeid, er det et ønske om å besøke Sør-Sudan.
– Et besøk fra Industri Energi vil også kunne være bra for de lokale fagforeningene, og for å utdanne og gi opplæring i både organisering og HMS-arbeid, sier Bergsma.
Hun ønsker forbundet hjertelig velkommen, men det er ikke bare enkelt.
På grunn av konfliktnivået i området og den ustabile sikkerhetssituasjonen, fraråder utenriksdepartementet å reise til landet. Folkehjelpen kan sørge for sikkerhet til et visst nivå, men det finnes ingen garantier.
– Det er vanskelig å si noe sikkert eller vite hvordan situasjonen ser ut om et halvår, men vi er veldig positive til å ha en delegasjon fra forbundet på besøk, forteller landdirektøren.
Påvirkes av konflikten i nord
I Sør-Sudans naboland i nord, Sudan, har det i mange uker vært kamper mellom regjeringshæren og deres tidligere allierte RSF, skriver NTB.
De skal ha foregått i landets hovedstad Khartoum og i byer rundt. I tillegg skal det ha vært kamper i en by lenger sørøst, Nyala. Ingen av våpenhvilene som USA og Saudi-Arabia har forhandlet fram har holdt. Ifølge FN har 550.000 til naboland flyktet til naboland.
Den ustabile situasjonen i landet Sør-Sudan løsrev seg fra i 2011, påvirker også situasjonen der.
Ifølge Bergsma merker de godt at de som flykter fra kampene og krysser grensa, legger ytterligere press på en allerede vanskelig situasjon.
– Matsikkerheten i Sør-Sudan er ekstremt lav. Det blir verre for hvert år, og i år er det enda verre enn i fjor, forklarer hun, og legger til:
– Sør-sudansk tradisjon er selvfølgelig at du deler maten din. De legger til rette for det, men det legger mer press på lokalsamfunnene som nå er vertskap for enda flere mennesker.
Et press på forsyningene og matvarene som fra før av var stort. Og kanskje det siste landet trenger for å sikre framskritt og utvikling.
Norsk Folkehjelp har bidratt med sitt humanitære arbeid i Sør-Sudan siden 80-tallet. Fortsatt er det behov for støtte fra det grønne korset.
Arkivfoto: Solfrid Rød
Sør-Sudan og Norsk Folkehjelp
• I 2011 løsrev Sør-Sudan seg fra Sudan.
• Borgerkrig har herjet landet både før og etter selvstendigheten.
• Rundt 9 av totalt 11 millioner sørsudanere er avhengige av humanitær hjelp og beskyttelse.
• Norge og norske aktører har vært i landet i mange tiår. Norsk Folkehjelp har vært der siden 1986.
• Norsk Folkehjelp driver humanitære programmer i Lakes, Jonglei, Central Equatoria og Western Equatoria States.
Kilde: FriFagbevegelse, Norsk Folkehjelp
Flere saker
Sør-Sudan og Norsk Folkehjelp
• I 2011 løsrev Sør-Sudan seg fra Sudan.
• Borgerkrig har herjet landet både før og etter selvstendigheten.
• Rundt 9 av totalt 11 millioner sørsudanere er avhengige av humanitær hjelp og beskyttelse.
• Norge og norske aktører har vært i landet i mange tiår. Norsk Folkehjelp har vært der siden 1986.
• Norsk Folkehjelp driver humanitære programmer i Lakes, Jonglei, Central Equatoria og Western Equatoria States.
Kilde: FriFagbevegelse, Norsk Folkehjelp