JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Suksessformelen for et godt arbeidsmiljø: Kollegaer må kunne si ifra, mener tillitsvalgte Irene

På vaskeriet til Elis jobber de ansatte svært tett på sine kollegaer. Da er det viktig med god dialog.
TRIVES: Gruppeleder Marianne Mollerud (t.v) i pakkeavdelinga og tillitsvalgt Irene Halvorsen har god erfaring med å snakke sammen og samarbeide for å finne løsninger.

TRIVES: Gruppeleder Marianne Mollerud (t.v) i pakkeavdelinga og tillitsvalgt Irene Halvorsen har god erfaring med å snakke sammen og samarbeide for å finne løsninger.

Tonje Paulsen Solem

tonje@lomedia.no

– Det blir jo konflikter, men da må man kommunisere. Det er viktig at man kan si ifra til hverandre. Når vi jobber så tett, blir det som et samboerskap, forteller tillitsvalgte Irene Halvorsen.

Hun har jobbet på Elis’ vaskeri på Herbergåsen i Viken i 26 år og sett verdien av å lufte utfordringer på et tidlig tidspunkt.

Stabil arbeidsstokk

Vaskeriet har en stabil stab med 70 ansatte fra totalt sju nasjonaliteter. Halvorsen opplever at de ansatte trives på jobb, og at de er flinke til å ta opp ting med henne som tillitsvalgt.

De ansatte er mellom 23 og 65 år, og folk slutter stort sett når de går av med pensjon. Hun tror lite gjennomtrekk kan være en fordel.

– Når man blir kjent, blir man mer avslappet rundt hverandre, sier Halvorsen.

Driftssjef Kåre Ohrvik ser også store fordeler med å ha erfarne ansatte som kan jobben sin og vet hva som forventes.

– Hvis det må tas inn vikarer, blir det erfaringsmessig lavere produktivitet og flere feil, forteller han.

Selv har Ohrvik jobbet ved bedriften i 40 år på dagen når Magasinet slår på tråden.

På stasjonen står sommervikar Magnus Hansen Øverby  og sorterer.  Han føler at han ble tatt godt imot og fikk god opplæring i jobben.

På stasjonen står sommervikar Magnus Hansen Øverby og sorterer. Han føler at han ble tatt godt imot og fikk god opplæring i jobben.

Tonje Paulsen Solem

Holder døra åpen

Med mindre det foregår konfidensielle møter, pleier Ohrvik og resten av ledelsen på huset å sitte med døra åpen.

– Vi prøver på å ha høy takhøyde. Så kan man selvfølgelig være uenige, men man er lojal når beslutningen er tatt, sier han.

Bedriften har daglige tavlemøter hvor arbeidende formann i de ulike avdelingene og ledelsen snakker åpent om produksjonen, erfaringer og eventuelt om kundene har fått feil på levering.

– Jeg har trua på å ta opp feil under fire øyne, jeg gjør ikke det foran andre i produksjonen, sier Halvorsen.

– Lite intriger

Ut fra rammene på bedriften, forsøker de å være fleksible slik at ansatte for eksempel får hentet i barnehagen, og at ansatte kan rullere på arbeidsoppgavene for å forebygge belastningsskader.

Brit Gagnås er blant de 12 ansatte som har tatt fagbrev som vaskerioperatør mens de har jobbet i bedriften. Flere er også på liste for å ta det.

Hun trives med å ha varierte arbeidsoppgaver, og synes også at arbeidsmiljøet er bra.

– Jeg synes det er lite intriger, med tanke på hvor mange kvinner det er som jobber her, sier operatør Brit Gagnås og ler.

Brit Gagnås har jobbet på Elis i 26 år. Hun har i senere tid tatt fagbrev og har opplæring til å jobbe på alle linjene til vaskeriet.

Brit Gagnås har jobbet på Elis i 26 år. Hun har i senere tid tatt fagbrev og har opplæring til å jobbe på alle linjene til vaskeriet.

Tonje Paulsen Solem

Opptatt av trivsel

De ansatte i produksjonen har tre pauser på totalt 40 minutter i løpet av arbeidsdagen. De tar avbrekket sitt i små puljer.

Halvorsen pleier å passe på at hun samler grupper som fungerer greit, slik at én ikke blir sittende inne på pauserommet mens resten er ute og røyker.

– Det sosiale er viktig. Det er jo greit at man har noen som man liker bedre å jobbe sammen med, men jeg er opptatt av å ikke vise det, sier Halvorsen.

Elis har også en del sosiale sammenkomster, reiser og firmahytter som ansatte kan benytte.

– Det er populært, men jeg tror det viktigste er at folk trives på jobb, mener Ohrvik.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse