PROTEST: Lizaveta Merilak protesterer etter presidentvalget i 2020 med en plakat der det står «Vi stemte ikke på ham».
Katsiaryna Hardzeyeva / tut.by
Protestene mot Lukasjenko:
Yara-tillitsvalgt Geir er glad for at fagforeningskamerater i Hviterussland får jobbene tilbake
Hviterussiske arbeidere ved den statlige bedriften Belaruskali får tilbake jobb og bonuser, etter at de ble straffet for å protestere mot presidentvalget i fjor høst. Det er også avtalt at norske observatører skal ha tilgang til bedriften.
petter@lomedia.no
– Det viser at det nytter. Vi var ikke fornøyde med utviklinga, vi synes det gikk veldig seint. Derfor har vi skrudd til, og de skjønner nok nå at det er alvor, sier konserntillitsvalgt i Yara, Geir Sundbø.
Han er mangeårig tillitsvalgt i Herøya Arbeiderforening i Industri Energi og har vært aktiv i arbeidet opp mot den hviterussiske bedriften. Siden 2019 har han hatt jevnlig kontakt med tillitsvalgte ved den hviterussiske bedriften, deriblant Lizaveta Merilak.
– Vi ønsker de gode intensjonene til Belaruskali velkommen, og vi forventer konkrete handlinger. Ordene må støttes av handling, skriver Lizaveta Merilak i en epost til FriFagbevegelse.
Merliak er internasjonal sekretær for den uavhengige hviterussiske fagbevegelsen BITU, som er medlem av den internasjonale fagforeningsparaplyen IndustriALL, hvor Industri Energi også er medlem.
Den hviterussiske bedriften forsyner norske Yara med kalium til sine fabrikker som fremstiller mineralgjødsel.
• Bakgrunn: Tillitsvalgt i Yara bekymret for streikende fagforeningskamerater i Hviterussland
Straffet for protester og gå-sakte-aksjoner
Da Aleksandr Lukasjenko ble gjenvalgt med over 80 prosent som Hviterusslands president i fjor høst, var det mange som protesterte og mente valget var basert på juks.
Mer enn 50 ansatte ved den statseide bedriften JSC Belaruskali som hadde protestert, gått ut i streik eller gå-sakte-aksjoner, ble i etterkant straffet med oppsigelser, tilbakeholdelse av lønn eller bonuser og fengsling. Nå snur den hviterussiske bedriften, og tar tilbake en del av de ansatte.
NRK har tidligere omtalt saken.
– At utviklinga skyter litt fart er bra, for det er på tide, kommenterer konserntillitsvalgt Sundbø.
Både i september og desember i fjor dro blant annet Sundbø og konsernsjefen i Yara til Hviterussland for samtaler med bedriften, den statlige fagforeningen Belkhim, den uavhengige fagforeningen BITU og BKDP, tilsvarende norske LO.
(Saken fortsetter etter bildet)
GJENNOMSLAG: Konserntillitsvalgt i Yara, Geir O. Sundbø er glad for at de har fått med den hviterussiske bedriften noen skritt i riktig retning, selv om det er mye jobb som gjenstår.
Geir. O. Sundbø
I møtene med ledelsen satte norske Yara press for å bedre forholdene for de ansatte, og kunne ikke da utelukke at de ville bryte samarbeidet.
I etterkant av disse møtene, hadde de flere møter på Teams med blant annet BITU/BKDP og lederen for opposisjonen i landet, Svetlana Tikhanovskaja.
– Både den uavhengige fagbevegelsen og Svetlana Tikhanovskaja ønsker at vi skal bli værende i Hviterussland. Ifølge de tillitsvalgte i Hviterussland, er det ingen av de utenlandske selskapene som bryr seg så mye om arbeiderne som det Yara gjør, forteller Sundbø.
Merilak i BITU sier de vil fortsette å overvåke situasjonen på arbeidsplassen, og at deres viktigste krav ennå ikke er innfridd:
– Kravet om lik holdning til fagforeningene som opererer i selskapet – BITU og Belkhim. Betaling av bonuser, som mange arbeidere har blitt fratatt etter hendelsene i august, og gjeninnføring av alle de avskjedigede arbeiderne, skriver Merilak.
• Les også: Merilak ble selv arrestert under prostene i fjor
Viser at det nytter
Sundbø sier videre at flere har uttalt seg på sosiale medier i månedsvis at Yara måtte trekke seg ut av landet, og at de ikke ville få til noen endring.
– Det er en utbredt oppfatning at Lukasjenkos regime vil falle dersom bare Yara trekker seg ut av Hviterussland. Dette er naivt å tro noe slikt, hevder Sundbø.
Han mener videre at andre kunder vil ta over de volumene Yara kjøper i dag, dersom de velger å trekke seg ut:
– Streikekomiteen har en agenda som utelukkende dreier seg om å avsette Lukasjenko og avholde nytt presidentvalg. Dette er ting som Yara naturligvis ikke har noen innflytelse på, legger Yaras konserntillitsvalgt til.
Streikekomiteen ved Belaruskali teller per dags dato omtrent 135 arbeidere, mens den uavhengige fagforeningen BITU har rundt 2500 medlemmer i Belaruskali.
– Vi har et tett samarbeid med den uavhengige fagbevegelsen, og det er dem som representerer de ansatte i Belaruskali. Den siste utviklingen er naturligvis noen skritt i riktig retning, selv om vi selvfølgelig ikke er helt i mål, sier Sundbø.
Sundbø legger til at dette viser at det nytter med dialog, og poengterer at blant annet den norske Helsingforskomiteen har gitt Yara støtte for jobben de gjør ved den hviterussiske bedriften.
I tillegg til situasjonen med arbeiderne som mistet jobben, lønna eller bonusen etter protester og streik mot presidentvalget i fjor, jobber Sundbø og Yara blant annet også for å bedre HMS-forholdene og for forsvarlige koronarestriksjoner ved bedriften.
For Merilak og de ansatte ved Belaruskali har støtten fra Yara og Industri Energi betydd mye.
– Det er et sjeldent og eksepsjonelt tilfelle at et selskap forsvarer arbeidstakere og fagforeningsrettigheter i et annet land så hardt. Vi er sikre på at alle de positive endringene som gjøres blir gjort under konstant press fra Yara, sier BITUs internasjonale sekretær.
– Støtten fra de norske fagforeningene er veldig avgjørende for oss i vår kamp. Først og fremst gjør det oss sikre på at vi gjør en riktig ting, legger Merilak til.
(Saken fortsetter etter bildet)
TAKKER: Lizaveta Merilak fra den hviterussiske fagforeningen BITU er veldig takknemlig for støtten de får fra både Yara og Industri Energi.
Industri All Global Union
Yara forventer forbedring av situasjonen
Fram til november i 2020 kjøpte Yara kalium for omtrent 555 millioner norske kroner, noe som gjør den norske bedriften til den største enkeltkunden til Belaruskali.
Yara skriver i en pressemelding at de vil forsette å overvåke situasjonen nøye:
– Vi forventer at Belaruskali vil forbedre situasjonen for arbeidsstyrken ytterligere, respektere arbeidstakernes rettigheter, forbedre helse og sikkerhet på arbeidsplassen og avstå fra undertrykkelse av ansatte, står det i pressemeldingen.
Som del av avtalen skal også den norske bedriften ha inn observatører i Hviterussland.
Den uavhengige fagforeningen BITU skriver i en pressemelding at de nå vil se konkrete handlinger fra bedriften, at de fjerner straffen for de ansatte og at de norske observatørene får full tilgang.
– Vi håper at de får mulighet til å kommunisere direkte med spesialister, arbeidere på deres arbeidsplasser, offentlige inspektører og representanter for fagforeninger for å overvåke produksjonsprosesser, skriver de i pressemeldingen.
BITU har fremsatt tre krav overfor myndighetene
• Det viktigste er få fjernet diktator Aleksandr Lukasjenko, som har hatt makten i 26 år. BITU mener det har skjedd ved valgjuks, kidnapping av politiske ledende opposisjonelle som er fengslet, og massive brudd på menneskerettighetene.
• For det andre vil det være viktig å straffeforfølge de som står bak valgjuks og er ansvarlig for vold mot fredelige demonstranter.
• BITU krever også et nytt og rettferdig valg.
BITU har fremsatt tre krav overfor myndighetene
• Det viktigste er få fjernet diktator Aleksandr Lukasjenko, som har hatt makten i 26 år. BITU mener det har skjedd ved valgjuks, kidnapping av politiske ledende opposisjonelle som er fengslet, og massive brudd på menneskerettighetene.
• For det andre vil det være viktig å straffeforfølge de som står bak valgjuks og er ansvarlig for vold mot fredelige demonstranter.
• BITU krever også et nytt og rettferdig valg.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om seksuell trakassering: – Jeg følte meg fanga
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Håvard Sæbø