PROTEST: Lizaveta Merilak protesterer etter presidentvalget i 2020 med en plakat der det står «Vi stemte ikke på ham».
Katsiaryna Hardzeyeva / tut.by
Protestene mot Lukasjenko:
Yara-tillitsvalgt Geir er glad for at fagforeningskamerater i Hviterussland får jobbene tilbake
Hviterussiske arbeidere ved den statlige bedriften Belaruskali får tilbake jobb og bonuser, etter at de ble straffet for å protestere mot presidentvalget i fjor høst. Det er også avtalt at norske observatører skal ha tilgang til bedriften.
petter@lomedia.no
– Det viser at det nytter. Vi var ikke fornøyde med utviklinga, vi synes det gikk veldig seint. Derfor har vi skrudd til, og de skjønner nok nå at det er alvor, sier konserntillitsvalgt i Yara, Geir Sundbø.
Han er mangeårig tillitsvalgt i Herøya Arbeiderforening i Industri Energi og har vært aktiv i arbeidet opp mot den hviterussiske bedriften. Siden 2019 har han hatt jevnlig kontakt med tillitsvalgte ved den hviterussiske bedriften, deriblant Lizaveta Merilak.
– Vi ønsker de gode intensjonene til Belaruskali velkommen, og vi forventer konkrete handlinger. Ordene må støttes av handling, skriver Lizaveta Merilak i en epost til FriFagbevegelse.
Merliak er internasjonal sekretær for den uavhengige hviterussiske fagbevegelsen BITU, som er medlem av den internasjonale fagforeningsparaplyen IndustriALL, hvor Industri Energi også er medlem.
Den hviterussiske bedriften forsyner norske Yara med kalium til sine fabrikker som fremstiller mineralgjødsel.
• Bakgrunn: Tillitsvalgt i Yara bekymret for streikende fagforeningskamerater i Hviterussland
Straffet for protester og gå-sakte-aksjoner
Da Aleksandr Lukasjenko ble gjenvalgt med over 80 prosent som Hviterusslands president i fjor høst, var det mange som protesterte og mente valget var basert på juks.
Mer enn 50 ansatte ved den statseide bedriften JSC Belaruskali som hadde protestert, gått ut i streik eller gå-sakte-aksjoner, ble i etterkant straffet med oppsigelser, tilbakeholdelse av lønn eller bonuser og fengsling. Nå snur den hviterussiske bedriften, og tar tilbake en del av de ansatte.
NRK har tidligere omtalt saken.
– At utviklinga skyter litt fart er bra, for det er på tide, kommenterer konserntillitsvalgt Sundbø.
Både i september og desember i fjor dro blant annet Sundbø og konsernsjefen i Yara til Hviterussland for samtaler med bedriften, den statlige fagforeningen Belkhim, den uavhengige fagforeningen BITU og BKDP, tilsvarende norske LO.
(Saken fortsetter etter bildet)
GJENNOMSLAG: Konserntillitsvalgt i Yara, Geir O. Sundbø er glad for at de har fått med den hviterussiske bedriften noen skritt i riktig retning, selv om det er mye jobb som gjenstår.
Geir. O. Sundbø
I møtene med ledelsen satte norske Yara press for å bedre forholdene for de ansatte, og kunne ikke da utelukke at de ville bryte samarbeidet.
I etterkant av disse møtene, hadde de flere møter på Teams med blant annet BITU/BKDP og lederen for opposisjonen i landet, Svetlana Tikhanovskaja.
– Både den uavhengige fagbevegelsen og Svetlana Tikhanovskaja ønsker at vi skal bli værende i Hviterussland. Ifølge de tillitsvalgte i Hviterussland, er det ingen av de utenlandske selskapene som bryr seg så mye om arbeiderne som det Yara gjør, forteller Sundbø.
Merilak i BITU sier de vil fortsette å overvåke situasjonen på arbeidsplassen, og at deres viktigste krav ennå ikke er innfridd:
– Kravet om lik holdning til fagforeningene som opererer i selskapet – BITU og Belkhim. Betaling av bonuser, som mange arbeidere har blitt fratatt etter hendelsene i august, og gjeninnføring av alle de avskjedigede arbeiderne, skriver Merilak.
• Les også: Merilak ble selv arrestert under prostene i fjor
Viser at det nytter
Sundbø sier videre at flere har uttalt seg på sosiale medier i månedsvis at Yara måtte trekke seg ut av landet, og at de ikke ville få til noen endring.
– Det er en utbredt oppfatning at Lukasjenkos regime vil falle dersom bare Yara trekker seg ut av Hviterussland. Dette er naivt å tro noe slikt, hevder Sundbø.
Han mener videre at andre kunder vil ta over de volumene Yara kjøper i dag, dersom de velger å trekke seg ut:
– Streikekomiteen har en agenda som utelukkende dreier seg om å avsette Lukasjenko og avholde nytt presidentvalg. Dette er ting som Yara naturligvis ikke har noen innflytelse på, legger Yaras konserntillitsvalgt til.
Streikekomiteen ved Belaruskali teller per dags dato omtrent 135 arbeidere, mens den uavhengige fagforeningen BITU har rundt 2500 medlemmer i Belaruskali.
– Vi har et tett samarbeid med den uavhengige fagbevegelsen, og det er dem som representerer de ansatte i Belaruskali. Den siste utviklingen er naturligvis noen skritt i riktig retning, selv om vi selvfølgelig ikke er helt i mål, sier Sundbø.
Sundbø legger til at dette viser at det nytter med dialog, og poengterer at blant annet den norske Helsingforskomiteen har gitt Yara støtte for jobben de gjør ved den hviterussiske bedriften.
I tillegg til situasjonen med arbeiderne som mistet jobben, lønna eller bonusen etter protester og streik mot presidentvalget i fjor, jobber Sundbø og Yara blant annet også for å bedre HMS-forholdene og for forsvarlige koronarestriksjoner ved bedriften.
For Merilak og de ansatte ved Belaruskali har støtten fra Yara og Industri Energi betydd mye.
– Det er et sjeldent og eksepsjonelt tilfelle at et selskap forsvarer arbeidstakere og fagforeningsrettigheter i et annet land så hardt. Vi er sikre på at alle de positive endringene som gjøres blir gjort under konstant press fra Yara, sier BITUs internasjonale sekretær.
– Støtten fra de norske fagforeningene er veldig avgjørende for oss i vår kamp. Først og fremst gjør det oss sikre på at vi gjør en riktig ting, legger Merilak til.
(Saken fortsetter etter bildet)
TAKKER: Lizaveta Merilak fra den hviterussiske fagforeningen BITU er veldig takknemlig for støtten de får fra både Yara og Industri Energi.
Industri All Global Union
Yara forventer forbedring av situasjonen
Fram til november i 2020 kjøpte Yara kalium for omtrent 555 millioner norske kroner, noe som gjør den norske bedriften til den største enkeltkunden til Belaruskali.
Yara skriver i en pressemelding at de vil forsette å overvåke situasjonen nøye:
– Vi forventer at Belaruskali vil forbedre situasjonen for arbeidsstyrken ytterligere, respektere arbeidstakernes rettigheter, forbedre helse og sikkerhet på arbeidsplassen og avstå fra undertrykkelse av ansatte, står det i pressemeldingen.
Som del av avtalen skal også den norske bedriften ha inn observatører i Hviterussland.
Den uavhengige fagforeningen BITU skriver i en pressemelding at de nå vil se konkrete handlinger fra bedriften, at de fjerner straffen for de ansatte og at de norske observatørene får full tilgang.
– Vi håper at de får mulighet til å kommunisere direkte med spesialister, arbeidere på deres arbeidsplasser, offentlige inspektører og representanter for fagforeninger for å overvåke produksjonsprosesser, skriver de i pressemeldingen.
BITU har fremsatt tre krav overfor myndighetene
• Det viktigste er få fjernet diktator Aleksandr Lukasjenko, som har hatt makten i 26 år. BITU mener det har skjedd ved valgjuks, kidnapping av politiske ledende opposisjonelle som er fengslet, og massive brudd på menneskerettighetene.
• For det andre vil det være viktig å straffeforfølge de som står bak valgjuks og er ansvarlig for vold mot fredelige demonstranter.
• BITU krever også et nytt og rettferdig valg.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.
Morten Hansen
Verkstedarbeiderne i Lodalen vet ikke om jobbene blir flyttet: – Vi har veldig lite vi skulle sagt
På hver sin side av grensen: Til venstre LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, til høyre svenske Joakim Ahlström.
Helge Rønning Birkelund
Dagpendler Joakim mistet en månedslønn da grensa stengte, men må betale like mye skatt
Kommentar
Visst ligger det både populisme, politisk teft og reaktive impulser bak Senterpartiets vekst, skriver Jo Moen Bredeveien.
Jan-Erik Østlie
«Den tradisjonen Sp skriver seg inn i, har pleid å gi voldsomt kraft i vår politiske historie»
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Debatt
Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.
Jan-Erik Østlie
«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen
Håvard Sæbø
Fagforeningsleder melder overgang til arbeidsgiverne
Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.
Martin Guttormsen Slørdal