JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skiftarbeid

Å jobbe natt går kraftig utover helsa. Nå krever skiftarbeidere mer fritid

Julia Dalskau (22) synes det er helt supert å jobbe nattskift, men vil gjerne skjermes for helseskader.
Julia Dalskau synes det er helt fint å jobbe natt. Samtidig er hun klar over at den opplevelsen kan endres gjennom et langt arbeidsliv.

Julia Dalskau synes det er helt fint å jobbe natt. Samtidig er hun klar over at den opplevelsen kan endres gjennom et langt arbeidsliv.

Kai Hovden

kai.hovden@lomedia.no

Hos Rockwool i Moss jobbes det seks skift. En av skiftarbeiderne som holder produksjonen av isolasjon i gang dag og natt, er prosessoperatør Julia Dalskau.

Hun har jobbet ved fabrikken siden oktober 2023, har erfaring fra nattarbeid fra lærlingtiden hos Norske Skog Saugbrugs i Halden, og synes det er helt topp å jobbe om natta.

– Det er natt jeg liker å jobbe. Da slipper jeg å stå tidlig opp om morgenen, sier hun.

Tar gjerne de fem minuttene

Som relativt nyansatt ved fabrikken, og i arbeidslivet, har Dalskau ikke tenkt så mye over de mulige helseskadene nattarbeid kan føre til.

– Jeg merker ikke noe til det ennå, selvfølgelig. Men det er jo ikke bra at det er helsefarlig å jobbe natt, sier hun.

For Dalskau er ekstra lønn og friperioder det som kompenserer for skift- og nattarbeid per i dag. Det synes hun fungerer fint, men Dalskau innser samtidig at belastningen ved nattarbeid nok vil endre seg gjennom et langt arbeidsliv.

Derfor er hun glad for at Forbundet Styrke og Norsk Industri har satt STAMI (Statens arbeidsmiljøinstitutt) til å samle forskning på feltet før neste hovedoppgjør om to år.

– Det er bra at de skal se nærmere på dette, og at det kanskje kommer på plass ordninger som kompenserer for helseskadene ved nattarbeid. Jeg tar gjerne de fem minuttene redusert arbeidstid per arbeidstime som forbundet kjempet for i år, dersom de får gjennomslag for det, sier Dalskau.

Forsker på fabrikken

Det er gjort flere store studier som viser at de som jobber nattskift har større sjanser for å få hjerte- og karsykdommer, og dermed kan ende med å leve kortere enn de som arbeider på dagtid. 

Dalskaus egen arbeidsplass har vært med på et forskningsprosjekt knyttet til nattarbeid.

Rundt 40 skiftarbeidere ved Rockwool i Moss og 40 skiftarbeidere på Glava i Askim har vært med på prosjektet. I tillegg er også en gruppe dagarbeider på Rockwool med som kontrollgruppe.

Forskningen fikk støtte fra Industri Energi og LO.

Forskere fra STAMI har sett på tidlige markører for hjerte- og karsykdommer i prosjektet, som har gått over seks år fram til 2024.

Forskningen viser at blodårene til dem som jobber skift med nattarbeid, blir stivere enn hos arbeiderne på fabrikken som ikke jobber skift.

Les også: – Du ser på dem som slutter her. Det er ikke mange som lever så lenge

Vil redusere ulempene

Ommund Stokka i Forbundet Styrke forsikrer at de vil jobbe for å redusere ulempene nattarbeid fører med seg.

Ommund Stokka i den valgte ledelsen til Forbundet Styrke.

Ommund Stokka i den valgte ledelsen til Forbundet Styrke.

Kai Hovden

– Svært mange av våre medlemmer har skiftordninger som medfører nattarbeid. Tillitsvalgte på det største avtaleområdet vårt, elektrokjemisk industri, har gjennom de siste tariffoppgjørene tatt opp dette temaet med arbeidsgiverne, forteller Stokka.

Forbundet krevde opprinnelig at arbeidere skulle få fem minutter redusert arbeidstid per time de jobbet natt, ifølge protokollen fra forhandlingene. Dette for å kompensere for at skiftarbeidere dør tidligere enn andre arbeidere.

STAMI-rapporten som nå er bestilt, vil bli gjennomgått og drøftet lokalt i bedriftenes arbeidsmiljøutvalg, ifølge Stokka.

– Vi vil også igangsette et arbeid for å bistå våre verneombud med et koordinert fokus på nattarbeid på hver enkelt arbeidsplass. Hensikten er å finne og igangsette tiltak som reduserer ulempene ved nattarbeid. Temaet vil bli sentralt i forbundets skiftutvalg og på vår neste skiftarbeiderkonferanse. Videre ønsker vi å forbedre tariffavtalens tekst om nattarbeid ved neste tariffoppgjør, utdyper han.

Stokka påpeker at dette handler om hver enkelt arbeidstakers helse.

– Det innebærer også at det er i arbeidsgivers interesse å få til et godt samarbeid om temaet framover. Lykkes vi med dette, vil også arbeidsgiver ha en stor gevinst i form av at deres ansatte er friskere, har lavere sykefravær og kan stå lenger i jobb, sier han.

Skal ha et godt vern

Statssekretær Per Olav Skurdal Hopsø i Arbeids- og inkluderingsdepartementet er klar på at de som jobber om natta må vernes mot helseskadene de kan påføres.

– Vi må ha et godt vern av de som jobber om natten. Vi vet at nattarbeid påvirker helsa, og derfor skal nattarbeid bare skje når arbeidets art gjør det nødvendig, som i helsesektoren eller der produksjonen går sammenhengende.

Hopsø peker blant annet på at de som jobber mest om natta har krav på kortere ukentlig arbeidstid, og at de skal tilbys jevnlige helsekontroller.

– Samfunnet er avhengig av noe nattarbeid, men vi vet at nattarbeid er en viktig arbeidsmiljøfaktor. Derfor skal virksomhetene reelt vurdere om nattarbeid er nødvendig og ikke bare hensiktsmessig eller lønnsomt, sier Hopsø.

Avventer

Norsk Industri er Forbundet Styrkes motpart når det forhandles om lønn og avtaler innen elektrokjemisk industri. Vi har blant annet bedt Norsk Industri kommentere hvorvidt nattarbeid bør reguleres strengere, og hvilke tiltak de ser som aktuelle.

Kommunikasjonssjef Cathrine W. Eidal svarer følgende i en e-post:

– Viser til teksten i protokollen som sier «Partene er enige om å engasjere STAMI som skal sammenfatte eksisterende undersøkelser og erfaringer vedrørende helseeffekten av å jobbe nattskift. Basert på rapport fra STAMI vil partene vurdere evt. felles tiltak». Vi avventer altså rapporten, skriver Eidal.

Warning
Dette er en artikkel fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse