Sykefravær
Ansatte tapte bonus hvis de ble syke. Nå snur bedriften
Tillitsvalgte ved Halden Pharma mener bonus som belønner lavt fravær, kan virke diskriminerende. Nå skrotes hele ordningen.
Hovedverneombud Siw-Hege Christiansen (til venstre) og hovedtillitsvalgt Tone Thon.
Kai Hovden
Saken oppsummert
tonje@lomedia.no
Tillitsvalgte har ropt varsko og advart om ordningen, som de mener har en ugrei kobling mellom helse og utbetalt bonus.
De opplevde at bonusordningen ble tvunget på dem under lønnsoppgjøret i fjor.
Det er nå klart at snittfraværet på bedriften ikke er redusert tilstrekkelig til at noen av de nær 700 ansatte får bonus, ifølge hovedtillitsvalgt Tone Thon i Forbundet Styrke.
– Nå skal vi jobbe videre med årsaker og forebygging av sykdom, slik at ansatte ikke blir så mye jobbrelatert syk, forteller hun.
Les kommentarer fra bedriftens HR-sjef lengre ned i saken.
Belønnet lavt fravær
Legemiddelbedriften Halden Pharma har slitt med høyt sykefravær over tid. I desember i fjor var de oppe i over ti prosent sykefravær.
Ledelsen innførte da en bonus for å få ned fraværet. Dette på tross av at den lokale klubben strittet imot.
Ansatte fikk mulighet til å få opptil 17 000 kroner i bonus.
• For å oppnå full bonus måtte snittfraværet på huset ned tre prosent i perioden 1. oktober til 30. april. Hvis dette målet ble nådd, ville hver enkelt ansatt få utbetalt bonus ut fra eget sykefravær.
• For full pott på 17 000 kroner, må den ansatte ha fem eller færre dager fravær fra jobb.
• Ansatte med mellom seks og ti dager sykefravær får 80 prosent av summen.
• De som har elleve eller flere sykedager, får 50 prosent, altså 8 500 kroner i bonus.
• Det skilles ikke mellom egenmeldt og legemeldt fravær i utregningen av bonus.
Bakgrunn: Ansatte taper bonus hvis de blir syke
Må få ned sykefraværet
Den lokale klubben har tidligere tvistet på to forhold knyttet til den aktuelle bonusordningen.
Styrke-klubben mener ordningen kan virke diskriminerende, og de mener det kan være brudd på tariffavtalen at en slik ordning presses gjennom i et lønnsoppgjør når klubben og arbeidstakerne er uenige.
Alle de tre fagforeningene ved bedriften reagerte på at bonusordningen ble innført mot deres vilje, ifølge hovedtillitsvalgt Tone Thon.
Saken ble derfor løftet. Forbundet Styrke og Norsk Industri klarte ikke å bli enige i saken på forhandlingsmøtet før jul i fjor. Derfor ble det satt opp et møte den 21. februar mellom LO og NHO.
Partene har funnet fram til en omforent løsning uten behov for et møte mellom LO og NHO, skriver André Berka, forhandler og advokat i NHO, i en e-post til Magasinet Styrke.
Styrke-klubben er enige i at det bør gjøres noe for å få ned sykefraværet, og Thon sier at de er klare for å bidra.
– Det gjøres flere tiltak på dette allerede, men det tar tid før man får resultater. Vi har blant annet flinke business partnere på HR og flinke ledere som gjør mye bra, så det er ikke så svart/hvitt, forteller Thon.
Både Arbeidstilsynet og Diskrimineringsombudet har tidligere advart om fallgruver ved denne type bonusordninger.
Ga ikke ønsket resultat
HR-sjef Geir S. Nygård i Halden Pharma understreker at de har slitt med et uvanlig høyt sykefravær flere år bakover i tid.
Etter at nye eiere overtok for et år siden har de jobbet systematisk med å få ned fraværet.
Han skriver i en e-post at bedriften driver intensiv opplæring av ledere, bruker rådgivere med kunnskap om Inkluderende Arbeidsliv (IA) og samarbeider tett med Nav når det kommer til de tyngre sakene.
De gjennomfører også «En bra dag på jobben» i avdelinger som sliter med arbeidsmiljø. Det er verktøy som Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har utviklet for å hjelpe virksomheter å skape et bedre arbeidsmiljø.
Halden Pharma støtter seg også på veiledning fra Navs arbeidslivssenter.
– Det langsiktige arbeidet har ikke gitt de resultatene vi håpet på. Vi ville derfor prøve ut noe annet for å se om det ga effekt. Når vi nå har valgt å avvikle ordningen, så skyldes det at heller ikke insentivordningen ga de resultater vi håpet, skriver Nygård.
Hjelp til samarbeid
Jørn Erik Bøe, leder for tariffseksjonen i Forbundet Styrke, har bistått den lokale klubben sammen med saksbehandler i Styrke og en LO-advokat.
Han forteller at Hovedorganisasjonenes fellestiltak (HF) tidligere har bistått med å hjelpe Halden Pharma med å utvikle partssamarbeidet.
– Jeg er glad for at vi i denne saken har hjulpet LO og NHO tilbake til å se de verdiene som ligger til grunn for bestemmelsene om samarbeid i Hovedavtalen: Tillitsvalgte og bedrift skal gjennom samarbeid finne løsninger på utfordringer som dukker opp, sier Bøe.
HF er et samarbeidsprosjekt mellom LO og NHO, hvor bedrifter kan få støtte til utvikling og samarbeid.
I det aktuelle tilfellet skal en fagperson fra LO og en fagperson fra NHO bistå i samarbeidet, og da særlig inn mot arbeidet med å få ned sykefraværet, ifølge Bøe.
Det er satt opp et nytt forhandlingsmøte mellom LO og NHO i juni i år.
Møtet kan avlyses hvis det viser seg å ikke være nødvendig ut fra situasjonen på bedriften, ifølge enigheten mellom partene.
– Misforstått ordning
Magasinet Styrke har tidligere skrevet om bonusordningen, som ble innført under lønnsoppgjøret i fjor.
HR-sjefen skriver at det kan «se ut som om man har misforstått sentrale deler av ordningen».
– I tidligere artikler om saken har det vært antydet at de midlene som ville blitt brukt til utbetaling fra ordningen ellers kunne vært brukt til større generell lønnsøkning. Dette er direkte feil. Faktum er at ordningen ville vært selvfinansierende dersom vi hadde nådd de målene vi hadde satt og som var forutsetningen for utbetaling, skriver Nygård.
Mímir Kristjánsson, som sitter på Stortinget for Rødt, har tidligere sagt at partiet vil be om en kartlegging av hvor utbredt bonus mot sykefravær er i privat næringsliv.
Han kaller det for et kamuflert kutt i sykelønn.
– Dette må bero på en misforståelse. Alle medarbeidere som er syke, kort- eller lang tid, mottar sykepenger på lik linje med hva som gjelder ellers i samfunnet. Dersom vi hadde fått det samlede sykefraværet ned under 8 prosent i snitt i løpet av perioden ordningen skulle gjelde, ville alle medarbeidere fått en ekstraordinær utbetaling i tillegg til sykepenger. Det gjelder også de som har vært sykmeldte store deler av perioden. Alle kunne vinne på ordningen, ingen risikerte å tape noe, skriver HR-sjefen.
Hvorfor bonusordningen ble innført under lønnsoppgjøret, vil ikke Nygård kommentere.
Han henviser til at det nå er enighet i saken, og at partene skal jobbe med å senke sykefraværet fram mot oppfølgingsmøtet i juni.

Dette er en artikkel fra
Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.