JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Organisasjon

Bente og Anders vil spre makta i LO-forbundet

Forslaget om ny organisering i Forbundet Styrke møter motbør blant tidligere FLT-ere i Østfold. De vil ha større regioner for å sikre mangfold og utvikling.
VIL BEHOLDE REGIONENE: Bente Seljebakken Klausen og Anders Kjuus mener den beste løsningen er å beholde dagens regioninndeling fra tidligere FLT. De mener dette også kan brukes som et grep for å sikre økt medlemsdemokrati.

VIL BEHOLDE REGIONENE: Bente Seljebakken Klausen og Anders Kjuus mener den beste løsningen er å beholde dagens regioninndeling fra tidligere FLT. De mener dette også kan brukes som et grep for å sikre økt medlemsdemokrati.

Kai Hovden

Saken oppsummert

kai@lomedia.no

Da Industri Energi og Forbundet for Ledelse og Teknikk ble slått sammen, ble det satt i gang et arbeid med å se på hvordan forbundets skal se ut.

Denne organisasjonsgjennomgangen skal behandles på Forbundet Styrkes første ordinære landsmøte i oktober 2025. Nå er både denne gjennomgangen og forbundets nye vedtekter ute på høring i ytre organisasjon.

Folk med mange hatter

Bente Seljebakken Klausen er leder for bedriftsgruppa på Borregaard og kasserer i avdeling 092 Sarpsborg. Anders Kjuus er avdelingsleder i Sarpsborg. De er ikke spesielt begeistret for endringene som er foreslått for regionene.

– For oss i Østfold har det vært av stor verdi å kunne samarbeide tett med avdelinger i hele den geografiske utstrekningen av FLTs region Øst. Dette har sikret oss nye perspektiver i saker som er viktige for medlemmene, sier de.

FLTs regioner var sammensatt av ledere og nestledere fra avdelingene i området – altså som et koordinerende organ på tvers av avdelingene. Industri Energi hadde derimot forumer som var møteplasser, uten formelle krav til verv eller representasjon. Organisasjonsgjennomgangen peker på at det nye forbundet også bør ha forumer, og at de skal følge LOs fylkesstruktur.

– Vi mener det er flere gode argumenter for å basere seg på færre og større regioner. Bare her i Østfold sitter folk som oss allerede med en rekke ulike hatter. Det kan fort gå ut over utviklingsarbeidet når de samme hodene skal gå løs på utfordringene i flere fora, sier Klausen.

Samtidig peker Kjuus på utfordringen med å få folk til å stille opp på fritiden.

– Skal regionene matche LOs fylkesmodell, vil det kreve langt flere frivillige enn i dag. Min erfaring er at folk gjerne skygger unna når det skal rekrutteres til verv i forbundet, sier han.

Klausen og Kjuus etterlyser også noe konkret om hva som er tenkt videre for de ansatte regionrådgiverne i forbundet.

For snever maktstruktur

Både Klausen og Kjuus opplever at det er for mye makt samlet på relativt få hender i det nye storforbundet. 

– Ettersom flere av de samme personene sitter i flere av de sentrale organene, har de stor mulighet til å vinne fram med saker som er viktige for dem, sier Kjuus.

Han sitter selv i Landsstyret, som skal være Forbundet Styrkes øverste organ mellom landsmøtene. Kjuus opplever så langt i liten grad at det fungerer slik han mener det burde.

– Min opplevelse er at dette er et sandpåstrøingsorgan. I all hovedsak blir vi bare orientert om saker som allerede er ferdig behandlet, sier han.

Skal Landsstyret ha en reell verdi, mener Kjuus én av de viktigste oppgavene vil være å holde øye med det som foregår i forbundsstyret.

– Vi bør kunne se dem i kortene, og ha en form for kontrollfunksjon hvor vi blant annet sørger for at vedtak fra landsmøtene bli gjennomført, sier han.

Klausen og Kjuus mener også at et velfungerende landsstyre burde settes sammen av representanter fra nettopp regionene, slik at det er større mulighet for at medlemmer fra de mindre overenskomstene kan komme med.

Fellesskapet skal avgjøre

Forbundsleder Frode Alfheim svarer på innspillene overordnet og samlet, ettersom forslagene fra forbundsstyret nå er ute til behandling i avdelingene.

– Forslagene i landsmøtedokumentene, som også omfatter organisasjonsgjennomgangen, har vært omfattende og grundig behandlet i både arbeidsutvalget og forbundsstyret. Det er et enstemmig forbundsstyre som står bak forslagene, skriver Alfheim i en e-post.

Han understreker at samtlige avdelinger er invitert til å komme med innspill til hvordan forbundet skal videreutvikles. Andre forslag til måter å organisere forbundet på må tas opp i den enkelte avdeling og sendes inn som forslag til landsmøtet, med frist 15. mai.

Deretter blir forslagene først behandlet av arbeidsutvalget og forbundsstyret, før de er oppe til endelig behandling på landsmøtet.

– Det er fellesskapet som skal forme det nye storforbundet vårt, når det første ordinære landsmøte avholdes til høsten, påpeker Alfheim.

LANDSSTYRET

Landsstyret er den høyeste myndighet i Forbundet Styrke når landsmøtet ikke er samlet. Landsstyret gjør vedtak i alle spørsmål som ikke er avgjort av landsmøtet, og som ikke ligger til forbundsstyrets myndighetsområde.

Landsstyret skal blant annet:

Før utgangen av juni behandle og godkjenne foregående års regnskap, virksomhets beretning og faglig politisk årsmelding. Kontrollkomiteens innstilling og revisors beretning for regnskapsåret skal tas til etterretning.

Behandle og vedta budsjett og arbeidsplan.

Behandle og vedta alminnelige retningslinjer for forbundets tariffpolitikk.

Velge forbundets faste utvalg, og medlemmer til utvalgene.

Foreta suppleringsvalg for den inneværende delen av landsmøteperioden dersom noen av de tillitsvalgte er fratrådt.

Behandle alle saker som er anket inn av medlemmer av forbundsstyret.

Regulere og fastsette forbundets kontingentsatser.

Sette ned en forberedende valgkomité til landsmøte.

Regionens arbeidsutvalg kan fremme forslag til forbundsstyret om å sette en gitt sak på landsstyrets saksliste.

Kilde: Forslag til vedtekter for
Forbundet Styrke

Warning
Dette er en artikkel fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse