JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2025

Brudd i lønnsforhandlingene for flyteriggansatte

Det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom fagforbundet Styrke og Norges Rederiforbund natt til onsdag.
Flyteriggansatte på sokkelen kan gå ut i streik, etter at partene ikke ble enige i forhandlingene om ny lønn for dem. Bildet viser Seadrills flyterigg «Scarabeo 9», som per nå ikke befinner seg i Nordsjøen.

Flyteriggansatte på sokkelen kan gå ut i streik, etter at partene ikke ble enige i forhandlingene om ny lønn for dem. Bildet viser Seadrills flyterigg «Scarabeo 9», som per nå ikke befinner seg i Nordsjøen.

Saipem

Saken oppsummert

petter@lomedia.no

Oppgjøret gjelder ansatte på flyttbare offshoreinnretninger.

– Vi lyktes ikke å komme i mål og vil fortsette forhandlingene hos Riksmekleren, sier Frode Alfheim, forbundsleder i Styrke.

Dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren, kan det bli streik på norsk sokkel.

Nesten 3500 kan tas ut i sokkelstreik

I år er det mellomoppgjør, som betyr at de kun justerer lønnssatser og andre økonomiske tillegg.

Flyteriggavtalen gjelder for oljearbeidere på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.

Den omfatter i underkant over 3500 Styrke-medlemmer som jobber i selskaper som Nobel Drilling, Transocean, Odfjell Drilling, Seadrill, Dolphin Drilling, Saipem, Rowan/Valaris, KCA Modu, Archer, Teekay, Sodexo, ESS, 4 service offshore med flere.

Siden Styrke har sanksjonsmuligheter i mellomoppgjør på avtalen, kan det ende med streik på sokkelen dersom partene ikke klarer bli enige med hjelp fra Riksmekleren.

Tredje oljeforhandling

I hovedoppgjøret i fjor gikk det bedre. Uten verken mekling eller streik, ble de enige om en lønnsøkning på minst 43.000.

Under årets mellomoppgjør er flyteriggavtalen den tredje av LO-forbundets oljeavtaler det forhandles om.

I forhandlingene for ansatte innenfor oljeservice (OSA) ble ikke partene enige. Men i motsetning til flyteriggavtalen, har ikke LO-forbundet streikerett på OSA-avtalene. Dermed endte det kun med uenighetsprotokoll.

YS-forbundet Safe og De samarbeidende organisasjoner (DSO) har forhandlet samtidig, men ble heller ikke enig med NR.

Geir Sjøberg har vært forhandlingsleder for Rederiforbundet: 

– Vi konstaterer at det dessverre ikke var mulig å komme til enighet med de tre fagforeningene Styrke, Safe og DSO under forhandlingene i årets mellomoppgjør og oppgjøret går nå videre til Riksmekleren, sier han i en kommentar til FriFagbevegelse.

Warning
Dette er en artikkel fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss