JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Styrke

Det nye LO-forbundet Styrke: – Det må bli et vi, ikke et oss eller dem

Evelyn Mensi, nestleder i Styrkes avdeling 15 i Innlandet, etterlyser en samlende plan for det nye LO-forbundet.
GJELGER Å HENGE MED: Evelyn Mensi er klar på at det er et stort stykke arbeid å gjøre før første ordinære landsmøte i Forbundet Styrke. Tiden går fort, og mye handler om å bygge et solid VI når delegatene samles i oktober 2025.

GJELGER Å HENGE MED: Evelyn Mensi er klar på at det er et stort stykke arbeid å gjøre før første ordinære landsmøte i Forbundet Styrke. Tiden går fort, og mye handler om å bygge et solid VI når delegatene samles i oktober 2025.

Kai Hovden

kai@lomedia.no

Vi møter Evelyn Mensi på et medlemsmøte på Biri.

Anledningen er den offisielle lanseringen av forbundet Styrkes nye navn og logo.

Styrke er en sammenslåing av Forbundet Ledelse og Teknikk (FLT) og Industri Energi (IE). Med sine 80.000 medlemmer, er forbundet Styrke LOs fjerde største forbund

Fra før har avdelingen i Innlandet vedtatt å bruke 100.000 kroner på medlemstiltak i forbindelse med navnebyttet, noe denne medlemskvelden er et ledd i.

Samtidig er det bare et drøyt år til den store eksamen – forbundets første ordinære landsmøte. Før det skal også en LO-kongress gjennomføres. Dermed handler det om å bruke tiden godt.

– Vi er jo i jobb, og gjør dette ved siden av ordinært arbeid og andre forpliktelser. Da må vi bruke den tiden som er tilgjengelig, sier Mensi.

To kulturer, ett møte

Det er to ulike kulturer som møtes på neste års landsmøte. Et tydelig skille, er at mye politikk i tidligere Industri Energi er utarbeidet via samarbeidskomiteene.

Dette er nytt for de som hørte til i FLT.

– Jeg har merket meg at IE har vært langt mer muntlige enn hva vi har vært vant med i FLT, sier hun.

Mye er avklart i samarbeidskomiteene når de kommer til landsmøtet, og de nyopprettede samarbeidskomiteene som rommer de fleste tidligere FLT-erne er i startgropen.

– Det blir en utfordring for dem å kaste seg på toget og ha ting klare til landsmøtet, sier Mensi.

For Mensi er det viktig at samarbeidskomiteene blir dynamiske, slik at folk heller søker seg dit de har interesser knyttet til arbeidsforholdet framfor hvilken overenskomst de står på. Da med utgangspunkt i at det skal diskuteres bransjepolitiske spørsmål i disse komiteene.

– Slik de fremstår nå, er de veldig orientert rundt de to tidligere forbundene. Jeg mener folk må kunne følge bransjer. Slik at de som jobber under en overenskomst, men har arbeidsoppgavene innenfor en annen samarbeidskomitee, kan delta der de føler seg mest hjemme basert på faginteresse. Dette kan gjelde flere i blant annet Overenskomst for tekniske funksjonærer, sier hun.

Dette håper hun den øverste ledelsen i forbundet er bevisst på inn mot landsmøtet.

– Et nytt, samlet forbund må være rettesnoren, understreker Mensi.

Må skape et vi

Arbeidet med vedtektene interesserer Mensi spesielt. Disse må utarbeides på en god og samlende måte. I sammenslåingsvedtektene refereres det til «tidligere FLT» og «tidligere IE» en rekke steder.

– Det må bli et vi, ikke et oss eller dem. Dette må gjennomsyre den nye organisasjonsstrukturen og det som skal legges fram på landsmøtet, mener hun.

Så langt opplever Mensi at mye bygges på eksisterende strukturer, uten at det er en tydelig overordnet tanke om hvor alle ledd i organisasjonene er ment å være etter endt sammenslåing.

Det er mye som skal diskuteres og samkjøres i forkant av landsmøtet 2025, men også forslag som skal utarbeides og stemmes over på landsmøtet.

– Det er viktig at det skapes et godt grunnleggende fundament i dette forarbeidet, slik at en ikke må endre igjen etter kort tid. Dette for at organisasjonen, både tillitsvalgte og ansatte, får en god arbeidsro fram mot og spesielt etter landsmøtet, mener Mensi.

Sammen, hver for seg?

– Skal vi bygge et vi, kan vi ikke bli som LO. Der er alle under samme paraply, men krangler med hverandre for å vinne medlemmer. En slik kultur skal ikke få sette seg i vår nye organisering. Det er det ekstra viktig å ha i bakhodet i kommunikasjonen med medlemmene videre, mener hun.

Tas ikke dette ved roten, kan det brått bli oss og dem også fem år fra nå, ifølge Mensi.

Hun forventer også at det blir en åpen og inkluderende debatt på det kommende landsmøtet.

– Det må vi få til for å skape et vi. Hvis ikke blir det elleve forskjellige organisasjoner innad i organisasjonen, basert på samarbeidskomiteene. I tillegg har du de store klubbene med flere hundre medlemmer på ett sted, sier Mensi.

Makt og slanking

I Innlandet er de også spente på å se hva som skjer når albuene kvesses og det blir kamp om posisjoner fram mot landsmøtet.

– Det er dyrt å drive en organisasjon med dobbel besetning i alle utvalg, sier Mensi.

Hun er klar på at organisasjonen må slankes.

– Alt i alt er det mange spørsmålstegn og relativt liten tid. Deadline er landsmøtet, avslutter Mensi.

Berømmer engasjementet

Merete Jonas, første nestleder i Forbundet Styrke og den siste forbundslederen i FLT-historien, setter pris på Mensis engasjement.

– Jeg berømmer hennes engasjement. Mye av det hun tar opp er viktig å ha med seg videre i arbeidet fram mot landsmøtet i 2025, sier Jonas.

Hun understreker at selv sammenslåingsdokumentet spesifiserer at ingen av de to tidligere forbundene sitter med fasit på hvordan alt skal bli i Forbundet Styrke.

– Vi skal bruke tiden godt, og finne de beste løsningene, modellene og strukturene for det nye forbundet, forsikrer Jonas.

GODT I GANG: Merete Jonas er første nestleder i Forbundet Styrke. Hun forsikrer at arbeidet frem mot landsmøtet er godt i gang, også i de nye samarbeidskomiteene som rommer de fleste av tidligere FLTs medlemmer.

GODT I GANG: Merete Jonas er første nestleder i Forbundet Styrke. Hun forsikrer at arbeidet frem mot landsmøtet er godt i gang, også i de nye samarbeidskomiteene som rommer de fleste av tidligere FLTs medlemmer.

Kai Hovden

Her blir det pågående organisasjonsgjennomgangen viktig. Avdelinger, forum, regioner, størrelse på landsmøte, landsstyre, forbundsstyret og arbeidsutvalget er blant det som gjennomgås.

– Resultatet sendes ut sammen med landsmøtepapirene. Da får alle avdelinger mulighet til å komme med innspill, som igjen vil bli behandlet på landsmøtet neste år, forklarer Jonas.

I tillegg jobbes det med nye vedtekter, som vil ta utgangspunkt i organisasjonsgjennomgangen.

– Så langt har vi slått sammen administrasjonen, opprettet fire nye samarbeidskomiteer og Fellesforum for Funksjonærer står for tur. Alt dette er forankret i det ekstraordinære landsmøtet og sammenslåingslandsmøtet, sier Jonas.

Er på toget

Mensi peker på at det er to ulike kulturer som møtes på landsmøtet neste år, og at det gjelder for de nye samarbeidskomiteene å kaste seg på toget mens det ennå er tid. Det er der politikken som diskuteres på landsmøtet kommer fra.

Jonas forsikrer at samarbeidskomiteene som rommer de fleste av tidligere FLTs medlemmer er på toget.

– Dette er viktig, og vi har derfor samlet samarbeidskomiteen i vår og de samles nå i november. Styrene er valgt og arbeidet er i gang, forsikrer Jonas.

Landsmøtepapirene sendes ut på nyåret, ifølge nestlederen, og det er gitt gode frister for tilbakemeldinger fra organisasjonen, ifølge Jonas.

Bygger et vi

For Mensi er det avgjørende at det nye forbundet blir et vi, ikke oss og dem. Merete Jonas er helt enig, og forteller at det er satt ned en ressursgruppe som skal ivareta nettopp denne typen problemstillinger. Det handler i stor grad om å avklare hvem som skal være på hvilken tariffavtale.

– Ressursgruppen tar imot saker som er utfordrende å løse lokalt, og behandler disse etter gitte retningslinjer, forteller Jonas.

Hun oppfordrer alle som opplever utfordringer lokalt til å ta en aktiv rolle og melde dette inn.

Når det gjelder fremtidig maktfordeling og representasjon, viser Jonas til sammenslåingsdokumentet.

– Et viktig premiss var at de to tidligere forbundene skulle være likeverdige parter. I alle prosesser, og ved neste landsmøte, skal representativiteten opprettholdes, understreker Jonas.

Det betyr at forholdstallet mellom tidligere FLTere og IE-medlemmer i organer som forbundsstyret og arbeidsutvalget skal være det samme, selv når disse organene slankes.

Warning
Dette er en artikkel fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse