Ung i arbeid
Ina følte seg mobba på læreplassen: – Jeg gruet meg til å dra på jobb
Nå brenner Ina Charlotte Kristiansen for at lærlinger skal tas godt imot i industrien.
Ina Charlotte Kristiansen følte seg mobba i læretida. Det tente fakkelen for engasjementet om å skape gode møtepunkt og arbeidsplasser for lærlinger.
Kai Hovden
petter@lomedia.no
kai@lomedia.no
På det røde båndet rundt halsen til Ina Charlotte Kristiansen står det «Visitor». Hun er gjest på Equinors anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest.
For noen år siden hadde det en annen farge – da var hun lærling i bedriften. Men læretida hennes ble forkorta fordi hun følte seg mobba.
– Det var på mange måter fint å være tilbake, for jeg husker at jeg var så stolt over å være lærling her. Samtidig er det litt sårt fordi jeg husker stunder som jeg gruet meg til å dra på jobb.
Som nyvalgt nestleder i ungdomsutvalget til Forbundet Styrke, engasjerer hun seg derfor særlig for lærlingenes beste.
Utrygg og alene
Ina flytta for en del år tilbake 40 mil vestover fra Tana til Hammerfest for å være lærling på Melkøya. Hun trivdes godt gjennom det første året. Men på oppløpssida av de to årene i læra, forteller hun at hun havna i en konflikt med en kollega.
– Én dag begynte han å ekskludere meg, han slutta å svare meg eller svarte krast tilbake. Jeg følte meg mobba, sier hun.
Kollegaen jobba i en leverandørbedrift til Equinor, der Ina var lærling.
– Det var ikke noe gøy å komme på jobb lenger. Lille meg som var helt ny i arbeidslivet og ikke hadde opplevd noe sånt.
Siden hun i tillegg var borteboer og langt hjemmefra, følte hun seg ekstra alene og utrygg.
Magasinet har snakka med den tidligere kollegaen til Ina, som ikke kjenner seg igjen i hennes historie. Han opplevde at det var Ina som skapte et dårlig arbeidsmiljø fra hun starta som lærling. Han sier at han meldte fra til sin arbeidsgiver, som hadde oppdrag for Equinor, om situasjonen. Magasinet Styrke har valgt å anonymisere navn og arbeidsgiver til Inas tidligere kollega.
Takknemlig for tillitsvalgt
På Hammerfest LNG, som anlegget på Melkøya offisielt heter, jobber det rundt 500 personer. Med nye lærlinger hvert år, er det kanskje ikke så rart at Equinor-tillitsvalgt Terje Nilsen bruker litt tid på å koble seg på historien til Ina.
Men da hun sto midt i sin egen personlige storm på den forblåste øya, opplevde hun at både Nilsen, hennes teamleder og bedriften forsøkte løse situasjonen.
– Jeg husker hvor godt det var å ha Terje å støtte meg på. Han var jo mitt første møte med en «voksen» tillitsvalgt. Han har bidratt til å bygge et engasjement hos meg som har ført til at jeg er der jeg er i dag.
For mangeårig tillitsvalgt Nilsen, er det ekstra hyggelig å høre at Ina opplevde ham som en som faktisk var der da det gjaldt.
– Det første budet er å stille opp for seg selv, så er det hjelp å få. Som tillitsvalgt er det min jobb å være medlemmenes advokat, sier Nilsen.
Ellinor Amundsen (t.v.) og David Eriksen er første- og andreårslærling på Melkøya. De opplever et bedre samhold blant lærlingene nå enn det Ina Charlotte Kristiansen gjorde.
Kai Hovden
Nye tider
I Utdanningsdirektoratets Lærlingundersøkelse for 2024 sier de aller fleste at de trives i læra, men 3,1 prosent sier de har blitt mobba «2–3 ganger i måneden», «én gang i uka» eller «flere ganger i uka». Dette tallet har holdt seg relativt stabilt siden 2018.
Ifølge Ina hadde hun ikke et nettverk med andre lærlinger hun kunne støtte seg på. Det tror hun hadde hjulpet henne med situasjonen hun opplevde. Som ungdomsnestleder besøker hun på nytt Melkøya og to av de som i dag er lærlinger på anlegget.
Førsteårslærling Ellinor Amundsen i prosessoperatørfaget og elektrolærling David Eriksen på andre året opplever at de har et godt samhold og nettverk av lærlinger. De er begge borteboere – David kommer fra Stjørdal og Ellinor fra Kirkenes.
Mange av lærlingene og andre unge arbeidstakerne er tilflyttere. Da blir det sosiale på og rundt jobb ekstra viktig. Også for å beholde arbeidskrafta i nord.
– Det er klart viktig å ha det bra med dem du jobber med. Når du blir tryggere på dem jeg jobber med, blir det lettere å ta ansvar. Rent faglig er det viktig, fordi du lærer mer om du har folk du tør støtte deg på, mener de to lærlingene.
De får støtte fra tillitsvalgt Nilsen. Han ønsker å få til et møte med alle lærlingene før jul, fordi det er viktig med et eget møtepunkt. De har også nylig utvida klubbstyret med en egen representant for lærlingene. I dag er det Ellinor.
Det var et takknemlig gjensyn med Melkøya-tillitsvalgt Terje Nilsen for Ina Charlotte Kristiansen, etter hjelpa hun fikk fra ham og klubben.
Kai Hovden
Nulltoleranse for mobbing
For Equinor er det vondt å høre at en tidligere lærling hos dem forteller om en slik opplevelse. Ifølge pressetalsperson Ellen Maria Skjelsbæk har selskapet nulltoleranse for mobbing og trakassering, og rutiner for hvordan man sier fra og hvordan de reagerer.
Oljeselskapet tar inn nest flest lærlinger i landet, etter Forsvaret. Derfor er det mange ulike tiltak som er spesielt retta mot dem.
– Det er viktig at de inkluderes, spesielt siden de er helt nye i arbeidslivet, forteller Skjelsbæk.
Hun nevner flere av tiltakene: Samlingspunkt med informasjon for alle lærlinger, en egen app med en digital mentor, fadderordning og lokal lærlingeansvarlig, vurderingssamtaler med faglige leder hver tredje måned og faglige og sosiale samlinger.
Som lærling på Melkøya får du også informasjon om Hammerfest, og borteboende får dekket tre årlige hjemreiser og bolig, som er samlokalisert med andre lærlinger.
Forkorta læretid
For Ina var det fortsatt ubehagelig å være på jobb, selv etter at de hadde forsøkt å løse situasjonen. Hun tok derfor kontakt med opplæringskontoret i Vadsø og fikk forkorta læretida si med tre måneder. Likevel fikk hun tatt fagprøven og hadde fagbrevet i hånda i starten av juni.
Opplæringskontoret i Finnmark bekrefter at hun fikk forkorta læretida, men vil ikke uttale seg om denne konkrete saken. Det er sjeldent at lærlingene får forkorta læretid, og det skjer først og fremst i forkant fordi de har annen relevant kompetanse eller kunnskap.
Etter at Ina fikk fagbrevet, har hun tatt en bachelorgrad. Hun tar nå en master ved Høgskolen i Molde. Studentenes ve og vel er derfor også noe hun brenner for.
Takket være måten hun ble møtt av klubben som lærling, har hun valgt å engasjere seg i fagforeningsarbeid. Derfor blir masteren litt forsinka. Hun skal bruke sitt brennende engasjement i vervet som nestleder.
Tillitsvalgt Terje Nilsen (i midten til venstre) er glad for at han oppleves som en lærlingene i bedriften kan komme til og støtte seg på hvis de har problemer. Her med Ellinor Amundsen (f.v.), David Eriksen og Ina Charlotte Kristiansen.
Kai Hovden
Dette er en artikkel fra
Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.