Arbeid og inkludering
Lill Tove jubler: Nå kan hun og kollegaene hjelpe enda flere i jobb
De hjelper folk som har vært utenfor arbeidslivet. Nå kan Lill Tove Meland få nye verktøy.
ETTERLENGTET: Regionleder Lill Tove Meland i Deltagruppen har ventet på disse regelendringene. Og hun har klare forventninger til hvordan de skal følges opp.
Kai Hovden
kai@lomedia.no
For de som har havnet utenfor arbeidslivet, og sliter med å komme tilbake, kan arbeidsforberedende trening (AFT) være en løsning. Her får deltakerne jobb i et tilrettelagt arbeidsmiljø, og målet er å komme over i vanlig jobb.
Veiledere i arbeidsinkluderingsbedrifter hjelper til på veien, men til nå har de ikke fått være med videre når deltakerne kommer går over i ordinær jobb.
Dermed forsvinner sikkerhetsnettet, og det kan være vanskeligere å klare seg i arbeidslivet.
For å sørge for at flere kommer seg i jobb, vil regjeringen nå gi veilederne mulighet til å fortsette oppfølgingen.
– Helt magisk for de som har behov for det. Det betyr veldig mye, sier Lill Tove Meland, regionleder i Deltagruppen, som er en arbeids- og inkluderingsbedrift eid av kommunene i Indre Østfold.
Flere har takket nei
Har du først falt utenfor, kan det ta tid å komme seg tilbake i arbeidslivet.
– Vi jobber med mennesker som ofte står langt unna arbeidslivet, og som har stått utenfor i mange år. Av den grunn har mange også med seg litt psykiske utfordringer. Da sier det seg selv at det passer dårlig med det brå kuttet i oppfølging som overgang til jobb har ført til fram til nå, sier Meland.
Ifølge regionlederen har flere takket nei til jobbtilbud. Det skyldes at frykten for å starte på noe nytt og ukjent, kombinert med at den trygge oppfølgingen i tiltaket forsvinner, blir for mye for dem.
Kunnskapen og kompetansen veilederne i AFT-tiltaket sitter med, eksisterer ikke ute hos arbeidsgiverne. Det gjør det tøft å gå fra tiltak til jobb.
– Vi samarbeider godt med arbeidsgiverne. Ser vi at en arbeidsgiver tar imot en kandidat vi vet vil kreve litt ekstra, kan arbeidsgiver selv kontakte oss slik at vi kan veilede. Men deltakeren har vi måttet slippe, blant annet av personvernhensyn, forklarer Meland.
Det kan kanskje virke oppsiktsvekkende, ettersom veilederne i tiltaket har inngående kjennskap til deltakernes bakgrunn.
GODE NYHETER: Lill Tove Meland og hennes kollegaer er glade for at deltakerne på AFT nå sikres oppfølging etter at det kommer over i jobb. At de i tillegg skal kunne ta fagbrev mens de deltar i AFT vil kunne føre til at flere våger seg over i utdanning, mener hun.
Kai Hovden
Blir borte
Dagens regelverk fører til at folkene i bedrifter som Deltagruppen AS ikke aner hvordan det går videre med deltakerne de har hjulpet fram til jobb.
– For kort tid siden fikk jeg beskjed om at vi hadde formidlet så og så mange til jobb, men at mange hadde falt ut med en gang. En del hadde ikke engang startet i jobben. Problemet er at det vet jo ikke vi. Etter å ha skaffet jobben og avtalt med arbeidsgiver har vi måttet avslutte oppfølgingen av deltakeren. Jeg tror endringen som kommer vil føre til at flere klarer å stå i jobb, sier Meland.
Hun peker på særlig tre momenter som kan være tøffe å takle i overgangen mellom tiltak og jobb.
– En utfordring er at de faktisk begynner å tjene penger. Noen har dratt på seg såpass mye gjeld at dette trekkes fra lønna. Det er ikke sikkert vi har fått vite om dette mens de var hos oss, men når de kommer inn i en bedrift og får lønna si så kommer kreditorene.
Tilliten og tryggheten til folk rundt er også avgjørende. Mange som har falt utenfor har vært mye hjemme over lang tid. De bygges opp sosialt via tiltaket, men så faller alt dette bort i overgangen til ordinær jobb.
– I tillegg er det mange ting med rettigheter, plikter og lover de kanskje ikke våger å spørre arbeidsgiver om. Her kunne vi vært en god sparringpartner, mener Meland.
De fleste i AFT hos Deltagruppen har vært hjemme i minst to til tre år.
Først sykmeldt, så arbeidsavklaringspenger før AFT åpnes som en mulighet.
– Kommer du hit, har du ofte mistet all tro på deg selv.
Bruk fagfolkene
Vi har ennå ikke fått noe klart svar på hvem som skal stå for den videre oppfølgingen av folk som går fra AFT til jobb, men ifølge Meland bør svare være opplagt:
– Jeg forventer at tiltaksarrangørene får beskjed om å løse videre oppfølging.
Samtidig påpeker hun at det vil kreve økte ressurser til bransjen å løse denne oppgaven – det vil være behov for flere folk rett og slett.
– Slik jeg ser det, må veilederen du har tillit til følge deg videre. Dette må vi klare å finne en god løsning på sammen, sier Meland.
Mulighet for fagbrev
En annen god nyhet er at de som går på AFT nå skal få mulighet til å ta fagutdanning mens de er på tiltaket.
– Det er kjempebra. Vi ser ofte at folk ikke våger å starte på ting, fordi de ikke får oppfølging. Unge som har droppet ut, trenger noen å støtte seg på, sier Meland.
Sarpsborg kommune har et stort behov for folk med utdanning, og fagbrev er som kommunen er spesielt opptatt av, ifølge Meland.
– Har du mistet trua på deg selv, og skal starte på et studium, er det kort vei til å mislykkes. Vi kommer til å jobbe mye med utdanning framover, og en av planene vi har er å sette opp studiesteder. Der kan for eksempel to eller flere som jobber mot et fagbrev møtes og studere sammen, forteller Meland.
Deltagruppen
Etablert 1967
Cirka 75 ansatte
Hovedkontor i Askim, og til stede i Sarpsborg, Fredrikstad, Halden og Mysen.
Eies av kommunene i Indre Østfold.
Dette er en artikkel fra
Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.