Hydro
Mener SV gambler med norske arbeidsplasser: – Gift for industrien
Forslaget om å kutte CO₂-kompensasjonen til Hydro med 3,4 milliarder kroner blir møtt med harme.
DÅRLIG FORSLAG: Frode Alfheim, forbundsleder i Styrke, setter sin lit til at regjeringen ikke hører på SVs ønske om å kutte i CO2-kompensasjonen til Hydro
Jan-Erik Østlie
kai@lomedia.no
Det er i sitt alternative statsbudsjett for 2025 SV foreslår å kutte drastisk i kompensasjonen til Hydro.
Leder i LO-forbundet Styrke, Frode Alfheim, mener forslaget bidrar til å spre usikkerhet i industrien.
– Uforutsigbarhet er gift for industrien, og SVs forslag sprer denne giften, raser Alfheim.
Han frykter forslaget kan få følger for investeringer i norsk industri.
I verste fall kan det føre til at norske virksomheter flagger ut til land hvor EUs klimakvotesystem ikke gjelder, såkalt karbonlekkasje, ifølge Alfheim.
Han viser til at norsk industri allerede står i tøff internasjonal konkurranse.
Frykter for arbeidsplasser
– Hver gang ordninger som CO₂-kompensasjon trekkes i tvil, sender det et signal til bedriftene om at de ikke kan regne med politisk stabilitet her hjemme, mener forbundslederen.
Resultatene vil tale sitt tydelige språk, ifølge Alfheim.
Han mener det vil slå ut i nøling med investeringer og resultere i færre arbeidsplasser i Norge.
– Dette skremmer langt ut over Hydros grenser, påpeker han.
– Forslaget viser at SV ikke forstår hvor kritisk denne støtten er for vanlige arbeidstakere. Det er de som vil bli sittende igjen med usikkerhet. De må leve med risikoen for at jobbene deres flyttes ut av landet, tordner forbundslederen.
Han er klinkende klar på at dette ikke dreier seg om en teoretisk debatt om tall og klimaregnskap.
– Det handler om menneskers liv og hverdag, understreker Alfheim.
Overskudd blir utbytte
Lars Haltbrekken, stortingsrepresentant for SV, slår tilbake.
Han peker på at Hydro de siste årene mottatt 6 851 millioner kroner i CO₂-kompensasjon.
– De samme årene har Hydro hatt et overskudd på 41 163 millioner kroner, og har utbetalt 36 600 millioner i utbytte til eiere. Det er i særklasse høyest andel av overskuddet i utbytte, og betyr at midlene ikke reinvesteres i bedriften og i tiltak som kutter klimagassutslipp, illustrerer han.
Haltbrekken påpeker at Hydro produserer om lag femti prosent av kraften sin selv.
– Men de har fått fullverdig strømstøtte gjennom CO₂-kompensasjonsordningen, på linje med andre industribedrifter, de siste tre årene, minner Haltbrekken om.
Det har bidratt til å øke de statlige utbetalingene fra ordningen kraftig, ifølge SV-politikeren. Kuttet i støtte til Hydro handler derfor ikke om endret syn på kompensasjonsordningen, men mer om innretningen.
– Vi mener Hydro ikke burde fått penger for produksjonen dekket av egenkraft, og mener staten burde avslå Hydros søknad om CO₂-kompensasjon. I fremtiden kan vi vurdere om Hydro skal få støtte for kun den delen som ikke består av egenkraft, sier Haltbrekken.
Ettersom Hydro har fått full støtte i flere år, mener SV og Haltbrekken det var riktig å fjerne all støtte til selskapet i år. Forbundsleder Alfheim kjøper ikke disse argumentene.
– Dette svaret fra SV viser akkurat det vi kritiserer dem for: Enten skjønner de ikke, eller så bryr de seg ikke om den norske modellen og trepartsavtalene vi har blitt enige om. Trepartsavtalen er ikke en buffé der SV kan plukke ut bare det de liker. Hele poenget med den norske modellen er jo at vi setter oss ned, forhandler, gir og tar, og når vi har blitt enige, så står vi sammen om avtalen, skriver han i en e-post.
Fra enighet til usikkerhet
Så sent som 15. mars i år kunne regjeringen konstatere at den hadde blitt enig med LO, NHO, Fellesforbundet, Norsk Industri og den gang IE & FLT, nå Forbundet Styrke, om et forslag til en langsiktig og forutsigbar CO₂-kompensasjonsordning.
– Støre-regjeringen hadde foreslått å kutte i kompensasjonsordningen i sitt budsjett for 2024. Forbundet Styrke sto i spissen for en kraftig reaksjon mot dette forslaget, og vi gikk så langt som å true med politisk streik, forteller Alfheim.
Ifølge forbundslederen kom SV raskt med på laget, og resultatet ble altså enighet om å sikre forutsigbarhet for industrien.
– Nå viser SV rett og slett arbeidsfolk og industrien at de ikke er til å stole på. Ved første anledning går SV til angrep på enigheten fra mars i år, og de setter dermed forutsigbarheten industrien og arbeidsfolk trenger i spill, slår Alfheim fast.
Håper regjeringen ikke hører på SV
Han mener SV her undergraver troverdigheten og forutsigbarheten til hele trepartssamarbeidet.
– Den norske modellen bygger på helhet og tillit. Dette er en inngått avtale. Da kan ikke SV bare plukke ut og forkaste de delene de ikke liker, understreker Alfheim.
Forbundet Styrke forutsetter at regjeringen vet hvor viktig CO₂-kompensasjonsordningen er, både for norsk industri og for miljøet, ifølge Alfheim.
– Vi forventer at regjeringen holder seg til avtalene som er gjort, og derfor ikke kommer til å støtte SVs dårlige forslag, avslutter forbundslederen.
SV-politiker Haltbrekken mener full kompensasjon til Hydro vil bety at det blir mindre støtte til andre industribedrifter. Han minner også om at budsjettforslaget til SV også inneholder en kraftig satsing på støtte til utslippskutt i industrien.
– Vi bevilger 2,5 milliarder til Enovas punktutslippsprogram. I tillegg har vi en rekke andre industrisatsinger gjennom Siva og Nysnø, sier Haltbrekken.
Dette er en artikkel fra
Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.