Arbeidstid
Oljearbeidere sier opp på grunn av dårlige arbeidstider
Operatøreselskapene kunne gjort mer for å sikre forutsigbarheten for arbeidere de har hyret inn fra underleverandører, mener tillitsvalgt.
Operatørene må ta ansvar for arbeidstidsordninga til oljearbeiderne, mener tillitsvalgt Christopher Talgø.
Petter Pettersen
Saken oppsummert
- Tillitsvalgt Christopher Talgø mener operatørselskapene må ta ansvar for uforutsigbar arbeidstid for oljearbeidere.
- Manglende forpliktelse fra operatørselskapene fører til usikkerhet for ansatte i oljeservice.
- Operatørselskapene er tjent med at oljeservicebransjen har gode ordninger for å rekruttere fagfolk, mener Talgø.
- Talgø frykter uforutsigbarhet i arbeidstiden kan gjøre det vanskeligere å rekruttere, spesielt kvinner.
petter@lomedia.no
Da Christopher Talgø leste at ansatte slutta fordi oljeservicebedriften Altus Intetvention endret arbeidstidsordninga, reagerte han:
– Det illustrerer at arbeidsgiverne trekker i feil retning og arbeidslivet går feil vei. Vi må heller jobbe for å øke forutsigbarheten for de ansatte.
Han understreker likevel at dette ikke er bare Altus og oljeservicebedriftene som har skylda for at det er sånn.
– Operatørselskapene som kunder har et ansvar. Når kunden trenger en jobb, er de altfor lite villig til å gi forutsigbarhet. Den uforutsigbarheten som følger av endra ordninger, kommer av manglende forpliktelse fra operatørselskapene, mener Talgø.
Mener operatørene har et ansvar
Operatørselskapene er de som har retten til å lete etter olje og gass, og bygge ut felt for produksjon ved et funn. De hyrer inn oljeservicebedrifter som leverandører.
Talgø leder Forbundet Styrkes samarbeidskomité for de ansatte innenfor oljeserviceområdet, og han er tillitsvalgt for ansatte i oljeservicebedriften Archer.
Han mener operatørene bærer en stor del av ansvaret for uforutsigbarheten fordi det er de som tildeler, og kan trekke seg fra, oppdrag:
– De kan også endre på varigheten. Oppdragsmengden er svingende og det gir utfordringer for oljeserviceselskapene som må lempe usikkerheten over på de ansatte. Det er utfordrende å treffe med antall ansatte og utnyttelsen av årstimeverkene.
Kommunikasjonsleder for tariff og arbeidsliv i Offshore Norge, Stian Danielsen, skriver i en e-post at de ikke har noen kommentar til denne saken.
Frykter for rekrutteringa
En slik uforutsigbarhet gjør det enda verre å rekruttere kvinner til yrket, og signalene som sendes når utviklingen går feil vei skader rekrutteringa, mener Talgø.
– Dersom vi får dårligere arbeidstidsordninger, der du må være disponibel for arbeidsgiver i lengre perioder, tror jeg det blir vanskeligere. Det er forutsigbarhet som er viktigst når det kommer til planlegging av familieliv og fritid.
Han mener de må vise at det finnes gode ordninger og at det er mulig, også for kvinner med et familieliv, å kunne ha denne type jobb i sin del av bransjen.
– Når Altus går feil vei med forutsigbarheten, så spiller dette inn sammen med de øvrige lønnsvilkårene som gjør rekrutteringen til oljeservicebransjen vanskeligere. Vi mister mange flinke folk som vi trenger selv, til operatørselskapene som tilbyr bedre ordninger.
Magasinet Styrke var i kontakt med ledelsen i Altus Intervention i den opprinnelige saken, men fikk ingen kommentar til den.
En oljearbeider er ikke en oljearbeider
For det er også store forskjeller i lønn og vilkår etter hva slags oljearbeider du er, forteller Talgø.
Se for deg et mannskap som skal ut i Nordsjøen og sitter på heliporten og venter på at været skal løye, så de kan få flydd ut til plattformen. Noen av dem jobber med vedlikehold, andre med å rengjøre rommene og noen jobber for leverandørene ute på plattformen.
De kan se helt like ut der de sitter i hver sin signalgule redningsdrakt. Men det stemmer ikke.
Tida de må vente på å få fly ut blir for noen av dem regnet som om de var på plattformen.
– Men for de ansatte i oljeservice kan det medføre at oppholdsperioden på 14 dager bare forskyves slik at tiden borte fra hjemmet blir lengre uten at de får overtidskompensasjon for dette, sier tillitsvalgt Christopher Talgø.
Dette er ett eksempel på hvor forskjellig det kan være for oljearbeiderne, ut fra hvilke bedrift eller hvilke tariffavtale de jobber under.
Tar risikoen for tapt lønn selv
Dersom en ansatt i en oljeservicebedrift blir sittende ute på plattformen lenger, og de arbeider i friperioder eller over en oppholdsperiode på 14 dager, vil det kompenseres med overtidsbetaling.
Men der operatøransatte får kompensert tap av fritid hvis de ikke kommer seg i land til avtalt tid, vil ikke de ansatte i oljeservice få dette.
Som kunder er også operatørselskapene tjent med at oljeservicebransjen har gode nok ordninger så de kan holde på og rekruttere dyktige fagfolk, ifølge Talgø.
– Det de trenger er at oljeselskapene forplikter seg mer for oppdragene og tar større ansvar overfor oljeserviceselskapene ved utsettelser og kansellerte jobber.
Noe annet som er unikt for de oljeserviceansatte, er at de tar risikoen for å tape lønn selv, dersom de ikke får dratt ut på jobb.
En relativt stor del av årslønna deres er sokkelkompensasjon, som de kun får i det de går ut av helikopteret på en plattform.
Hvis de ikke får gått nok timer tilsvarende et årsverk på sokkelen, vil de ikke få full årslønn. Selv om de i teorien har en full stilling.
– Normalt sett vil arbeidsgiver ta risikoen for å dekke hele lønna di, selv om de ikke får brukt deg, forklarer tillitsvalgt Talgø.

Dette er en artikkel fra
Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.

Nå: 0 stillingsannonser