JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Psykisk helse

Per vil fange opp de som sliter på jobb

Tillitsvalgte og verneombud bør kurses i psykisk helse, mener tillitsvalgt Per Øistein Kivijärvi.
Arbeidsplassen kan være en viktig arena for å avdekke om noen trenger hjelp, mener Per Øistein Kivijärvi.

Arbeidsplassen kan være en viktig arena for å avdekke om noen trenger hjelp, mener Per Øistein Kivijärvi.

Petter Pettersen

Saken oppsummert

tonje@lomedia.no

Kivijärvi har vært opptatt av hvordan folk rundt ham egentlig har det, store deler av sitt voksne liv.

De siste årene har han jobbet for å engasjere fagbevegelsen i å forebygge og fange opp kollegaer med dårlig psykisk helse.

Han mener det er viktig å spre kunnskap om psykisk helse og skape en åpenhetskultur på jobb.

– Når du får mistanke om at noen faktisk har en utfordring, så er det ikke alltid så lett å spørre og pirke borti det. Mange er nok redde for reaksjonen, sier Kivijärvi.

Snakker om psykisk helse

Kivijärvi jobber i industribedriften Kronos Titan i Fredrikstad. Der jobber klubben med å sette psykisk helse på dagsorden.

– Som regel så kjenner du de som du jobber sammen med veldig godt. Du vet hvem som skal gå fra hverandre. Du vet hvem som har mistet noen nære og sånn, sier han.

Da dyrtida traff Norge og pengene ikke lenger strakk til like mye som før, var de tillitsvalgte ved bedriften på vakt.

– Vi var enige om å holde litt øye med hverandre hvis noen plutselig endrer seg. For økonomiske utfordringer er jo et av de største tabuene. Det er flaut å ikke håndtere sin egen økonomi. Men det er klart at det ikke alltid handler om at du er uforsiktig eller ufornuftig, sier han.

Østfoldingen mener arbeidsplassen kan være en viktig arena for å avdekke om noen trenger hjelp, men også være et sted hvor psykisk uhelse kan forebygges.

Cay Nordhaug i ledelsen til Forbundet Styrke og lokaltillitsvalgt  Per Øistein Kivijärvi har vært pådrivere for å sette psykisk helse på dagsordenen i arbeidslivet.

Cay Nordhaug i ledelsen til Forbundet Styrke og lokaltillitsvalgt  Per Øistein Kivijärvi har vært pådrivere for å sette psykisk helse på dagsordenen i arbeidslivet.

Petter Pettersen

Bevissthet på arbeidsplassen

På LO-kongressen var Kivijärvi delegat for forbundet sitt, Styrke. Da foreslo han at kongressen skulle vedta noe mer konkret om psykisk helse, som sin politikk i de neste fire årene.

«LO skal jobbe for å sette tillitsvalgte og verneombud i stand til å forebygge psykisk uhelse på arbeidsplassene da dette er arenaen hvor det kan avdekkes og forebygges. LO skal jobbe for inkluderende, dysleksivennlige arbeidsplasser med god åpenhetskultur for å forebygge psykisk uhelse og frafall fra arbeidslivet», lød forslaget.

Det ble nedstemt. Kongressen vedtok at «LO skal jobbe for at psykisk helse blir ivaretatt også i arbeidslivet, og jobbe for å redusere ventelistene for psykisk helsehjelp».

– Det er jo ikke noe i veien for å jobbe videre med det, avslutter han.

Warning
Dette er en artikkel fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss