JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Karantenekaos for sjøfolk. Uholdbart, mener Norsk Sjømannsforbund

Sjøfolk i utenrikstjeneste blir behandlet annerledes enn diplomater og byråkrater. Mens noen kan reise rett hjem må andre sitte inntil 10 dager i karantenehotell.
KARANTENEKAOS: NSF-leder, Johnny Hansen, mener sjøfolk blir urettferdig behandlet av myndighetene. Nå krever han opprydning.

KARANTENEKAOS: NSF-leder, Johnny Hansen, mener sjøfolk blir urettferdig behandlet av myndighetene. Nå krever han opprydning.

Ole Palmstrøm

tri@lomedia.no

Åtte sjøfolk som kom fra jobb i Afrika til Flesland flyplass i Bergen 16. mai ble satt på karantenehotell. Noen av deres kollegaer klarte å «argumentere» seg ut av karantenehotellet.

Det er vilkårlig om sjøfolk som kommer fra jobb i utlandet må bruke store deler av fritiden sin på karantenehotell, innrømmer politiet.

Samtidig er det slik at diplomater og byråkrater i utenrikstjenesten alltid kan reise rett hjem.

Uakseptabelt

Det kan ikke være slik, mener leder av Norsk Sjømannsforbund, Johnny Hansen. Nå krever han et snarlig møte med justis- og næringsdepartementet for å rydde opp i denne situasjonen.

– En utenrikstjenestemann som kommer fra India får reise rett hjem mens sjøfolk, som også har vært i utenrikstjeneste, må på karantenehotell. Det er en forskjellsbehandling som er helt urimelig som vi ikke kan godta, sier Hansen.

Han mener sjøfolk gjør en livsviktig jobb for å holde verdenssamfunnet i gang under pandemien. At de skal bli behandlet annerledes enn diplomater og byråkrater i utenrikstjenesten henger ikke på greip.

– Det er unntak for utenriksdepartementet og forsvarsdepartementet, med den begrunnelsen at de ikke reiser av personlige formål. Men det gjør jo heller ikke sjøfolk, de utfører en livsviktig jobb, sier Hansen oppgitt.

Store deler av fritiden i karantene

I de verste tilfellene bruker sjøfolk 20 dager av sin fritid på karantenehotell i en turnusperiode. I utgangspunktet må de også betale oppholdet av egen lomme.

– Sjøfolk, må likt som utenrikstjenestemenn, kunne ha karantene hjemme. Sjøfolk fortjener en langt bedre behandling fra myndighetenes side, sier Hansen som forventer møte med departementene straks pinsen er forbi.

Regler forandres fortløpende

Det var 16. mai sjøfolkene kom tilbake til Norge. De hadde alle forberedt hjemmekarantene, slik reglene tilsa da de reiste på jobb på sjøen.

Men de reglene gjelder ikke lengre. Nå er det hotellkarantene for alle som kommer fra utenfor EØS, med noen få unntak. Ansatte i utenrikstjenesten og norske OL-utøvere er de eneste som er helt fritatt karantenekravet, skriver Nettavisen i denne saken.

Åtte av et mannskap på 13 ble satt i karantenehotell. De resterende klarte «å snakke seg ut».

– Det framkommer at systemet praktiseres vilkårlig. Dette kan selvsagt ikke vedvare, sier Johnny Hansen.

Ap: – Partene må snakke sammen

Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson, Terje Aasland., har stor forståelse for at det å være utestengt fra familie og bopel, som sjøfolk har blitt gjennom innreisesystemet, er veldig krevende.

– Det er en hard belastning og det er psykisk belastende. Det er opplagt at regjeringen, sammen med partene, bør sette seg ned og finne regler som i større grad håndterer dette bedre enn det som foreligger nå, sier Aasland.

Pressevakten til Næringsdepartementet melder at de foreløpig ikke har fått behandlet henvendelsen fra Norsk Sjømannsforbund og at henvendelsen vil bli behandlet over pinsen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse