Det er fint å være lærling i Hurtigruten. Det bekreftermatroslærling Kolbjørn Jenssen (bak f.v.), dekkskadett Christian Aldrin, kokkelærling Krtika Sinlapakan (foran f.v.), servitørlærling Chada Yongyuen og resepsjonslærling Belinda Bergli.
Christine Skårberg Dahl
Sjøens største læreplass
Rett før jul overrakte Stiftelsen Norsk Maritime Kompetanse (SNMK) prisen Årets maritime lærebedrift til Hurtigruten ASA. Vi gikk om bord for å hilse på noen av lærlingene på MS «Trollfjord».
christine.skarberg@lomedia.no
Vi rusler langs Akershuskaia i Oslo. I dag skal vi om bord MS «Trollfjord» som ligger til kai her i forbindelse med reiselivsmessa. Men det er ikke derfor Maritim Logg er på besøk. I desember i fjor kåret Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse (SNMK) Hurtigruten ASA til årets beste maritime lærebedrift. Prisen ble delt ut for første gang i 2013, og skal hvert år gå til en bedrift som i stor grad har utmerket seg med spesielt stor innsats for maritim opplæring. Hurtigruten ble valgt nettopp fordi den gjennom mange år har tatt inn en rekke kadetter og lærlinger til de andre maritime fagene. I dag kan de vise til omlag 180 maritime læreplasser.
– Hurtigruten ASA har over mange år vært en imponerende opplæringsbedrift. De har både tilbudt svært mange opplæringsplasser og har også bidratt på en fremragende måte til næringen som helhet. De tar virkelig samfunnsoppdraget alvorlig, uttalte Hans Sande, styreleder i SNMK og leder av Sjøoffisersforbundet, da vinneren av prisen ble kjent.
Godt sted å være
Belinda Bergli var aldri i tvil da hun var ferdig med videregående. Hun ville søke seg læreplass i Hurtigruten. Nå har hun vært resepsjonslærling på «Trollfjord» i 14 måneder. Hun trives veldig godt.
– Det er opplevelsesrikt å være lærling her. Vi lærer mye og blir godt fulgt opp, sier hun.
Vi møter henen sammen med elektrikerlærling Martin Westgaard og dekkskadett Christian Aldrin nede i resepsjonen.
– Hurtigruten har lange tradisjoner for kystnavigasjon. Det var en av grunnene til at jeg valgte dem. Jeg får prøvd meg frem, får utfordrende oppgaver og god oppfølging av min opplæringsansvarlige, sier Christian.
For elektrikerlærling Martin var det lytting til kjentfolk som fikk han på maritim kurs.
– Jeg kjente flere som hadde gått i lære på skip og var fornøyde med det. Jeg hadde Hurtigruten på førstevalg, med Kystvakta og supplyskip på andre- og tredjevalget. Men jeg var heldig og ble utplassert her på «Trollfjord». Nå har jeg vært her i 18 måneder. Fagprøven nærmer seg. Litt for fort synes jeg, ler han.
Noe nytt hver dag
Ingen dag er lik for lærlingene i Hurtigruten. Det er dette som gjør det så spennende. Det mener i hvert fall matroslærling Kolbjørn Jenssen. Han bestemte seg allerede som 12-åring at det var matros han skulle bli.
– Jeg er jo oppvokst i båt, så jobbe på havet det har jeg alltid ønsket. Å være lærling på «Trollfjord» er lærerikt, spennende og utfordrende. Det skjer noe nytt hver eneste dag, smiler han.
Nå har han et drøyt halvt år igjen før fagprøven skal tas. Etter det er han litt usikker på hva han skal gjøre.
– Jeg har lyst til å gå videre på skole og bli styrmann. Jeg mener det er lurt av meg å gjøre det nå mens jeg er ung. Ha fagbrevet og sertifikat i orden. Om styrmannsjobben ikke er noe for meg kan jeg fortsette som matros. Det vet jeg jo at jeg trives med, sier han.
Begge fagbrev
Inne i byssa er det full rulle. Frokostserveringen er over. Nå skal lunsjen forberedes. Alle kokkene har nok å holde på med. Byssa er varm og hektisk. Det runger i en radio i bakgrunnen til takt med kniver som kapper grønnsaker og andre råvarer. Inne i mylderet treffer vi på Kritika Sinlapakan. Kokkelærlingen er i gang med eltingen av brøddeig. Hun trives.
– Jeg begynte i oktober og skal ta fagprøven om et år. Jeg har fagbrev som servitør fra før av. Det tok jeg også i Hurtigruten, på «Richard With», sier hun.
Hun ønsket seg begge fagbrevene. Føler at hun står sterkere med det.
– Også trives jeg her i byssa, smiler hun.
Å ta fagbrev på et år krever likevel sitt. Hun skal gjennom alt det andre skal på to år, og det gjelder å holde fokus til en hver tid.
– Jeg har heldigvis det grunnleggende i bunn fra servitørlæra, men det er uansett mye å lære. Heldigvis får jeg god oppfølging, sier hun.
Kunden i sentrum
Det er rolig inne i restauranten. Servitørene tar seg en velfortjent matpause. Bordene er dekket og klare til innrykket av lunsjgjester. Servitørlærling Chada Yongyuen fra Stokmarknes i Nordland, begynner skiftet sitt til lunsj. Hun har vært om bord i ett år, og havnet tilfeldig om bord på «Trollfjord».
– Jeg hadde egentlig fått læreplass på MS «Nordkapp», men der hadde de ikke plass til meg likevel så jeg fikk byttet hit. Det synes jeg er fint. Jeg trives veldig godt. Vi blir godt mottatt som lærlinger i Hurtigruten. Vi henger i lag på fritiden og kollegene dine blir som familien din, smiler hun.
På ett år har hun lært veldig mye. Alt det grunnleggende om hygiene, borddekking og kundeservice har hun vært gjennom og lært grundig. Det siste året som gjenstår før fagprøven blir imidlertid utfordrende.
– Jeg skal i gang med å lære om ulike typer vin og druer, og hvilke viner som passer til ulike retter. Det blir veldig krevende, men spennende og artig også, sier hun.
God kjemi
Oppe på brua møter vi sikkerhetsoffiser om bord, Arvid Øye. Han er opplæringsansvarlig for dekkskadett Christian Aldrin. De to har en fin og ledig tone. Det er viktig mener sikkerhetsoffiseren.
– Å ha ansvaret for opplæringen av kadetter krever at vi går godt sammen og at kjemien stemmer. Vi er avhengig av at flere velger maritime yrker i fremtiden. Derfor må vi ta vare på alle lærlingene, uansett fagretning, så godt vi kan, sier Øye.
Oppe på åttende dekk har Hurtigruten Sjø AS (Hurtigrutens crewsenter – red.anm.) stand. De forteller om mulighetene, kriteriene og krav som stilles for å få jobb eller læreplass i rederiet. Crewkonsulent Jenny Mikkelsen Spring forteller at det er via kontoret deres i Kirkenes at jobb- og læreplassformidlingen skjer.
– Vi bistår alle båtene i Hurtigruten med bemanning, forklare hun.
På disse dagene under oppholdet i hovedstaden, har de også fått muligheten til å belyse at en jobb eller læreplass i Hurtigruten langt ifra er forbeholdt dem som bor langs kysten.
– Mange har vært innom oss. Både de som allerede er ansatt i et rederi, eller de som lurer på muligheten om å søke læreplass hos oss. Den enkleste måten å komme innenfor er å legge inn en søknad og CV på nettsiden vår. Vi tar kontakt hvis kandidatene er interessante for oss. Vi tar imot lærlingesøknader hele året, så det finnes alltid muligheter i Hurtigruten, slår hun fast.
Henger høyt
Det er liten tvil om at prisen for å være årets maritime lærebedrift i 2013 er velfortjent. En slik utmerkelse henger høyt i konsernet. Det kan vi tydelig lese på Hurtigrutens egen hjemmeside:
– Hurtigruten har vært en maritim pioner i arktiske farvann siden etableringen i 1893. Vi legger ned et betydelig arbeid i å rekruttere og utvikle dyktige sjøfolk, og vi er svært stolte over at dette arbeid verdsettes. Hurtigruten har fått mange priser opp gjennom årene, men dette være en av de aller viktigste, uttalte konsernsjef Daniel Skjeldam, da prisen ble overrakt ham i Tromsø i desember i fjor.
MS «Trollfjord»
Byggeår; 2002
Byggested: Rissa, Fosen, Norge
Passasjerer: 822
Bilplasser: 45
Tonnasje: 16140
Lengde: 135,75 m
Bredde. 21,5 m
Fart: 15
Kilde: Hurtigruten ASA
MS «Trollfjord»
Byggeår; 2002
Byggested: Rissa, Fosen, Norge
Passasjerer: 822
Bilplasser: 45
Tonnasje: 16140
Lengde: 135,75 m
Bredde. 21,5 m
Fart: 15
Kilde: Hurtigruten ASA
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
36.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Når hun selv måtte ringe Nav, fikk hun en aha-opplevelse
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.
Bjørn A. Grimstad
Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.
DHL
Lønnsfest for tyske postansatte – eierne blar opp for å avverge streik
Hovedtillitsvalgt for SL, Svein Olav Farstad (til venstre) og verneombud Stig Rune Lothe er begge selv lærere ved Eid ungdomsskole. Nå ber de på nytt om at basestasjonen med tre mobilantenner på taket til skolen blir fjernet.
Anders Tøsse
Lærere frykter stråling: Nå ber de ordføreren om hjelp
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company