JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal utarbeide privat lovforslag om norske lønns- og arbeidsvilkår på havet

Norsk Sjømannsforbund, Norsk Sjøoffisersforbund og LO er lei av at regjeringen trenerer en innføring av norske lønns- og arbeidsvilkår. Nå har de bedt jussprofessor Finn Arnesen og juridisk forsker Hanna Furuseth ved Universitetet i Oslo å utarbeide et privat lovforslag.
SKAL LAGE LOVFORSLAG: Forsker Hanna Furuseth og professor Finn Arnesen og ved Universitetet i Oslo fastslår at Norge har handlingsrom til å iverksette tiltak som sikrer norske sjøfolk likeverdige konkurransevilkår. Nå skal de utarbeide et lovforslag for hvordan dette kan gjøres.

SKAL LAGE LOVFORSLAG: Forsker Hanna Furuseth og professor Finn Arnesen og ved Universitetet i Oslo fastslår at Norge har handlingsrom til å iverksette tiltak som sikrer norske sjøfolk likeverdige konkurransevilkår. Nå skal de utarbeide et lovforslag for hvordan dette kan gjøres.

Tri Nguyen Dinh

Saken oppsummert

tri@lomedia.no

Arnesen og Furuseth var blant flere tunge akademikere på Universitetet i Oslo som utredet handlingsrommet for å innføre norske lønns- og arbeidsvilkår langs norskekysten og på norsk sokkel. Dette gjorde de parallelt med utredningen som næringsdepartementet bestilte fra advokatfirmaet Wikborg Rein.

Begge utredningene konkluderte med at det var et betydelig handlingsrom både innenfor folkeretten, EØS-retten og handelsretten til å kunne stille et slikt krav. Likevel har regjeringen foreløpig ikke foretatt seg noe.

Nå begynner sjømannsorganisasjonene å miste tålmodigheten og har satt i gang en egen prosess. De har gitt Arnesen og Furuseth mandat til å utarbeide et lovforslag innenfor handlingsrommet som utredningene identifiserte da de kom våren 2019. De to skal sammen utarbeide en egen lov om norske lønns- og arbeidsvilkår. Videre har de fått i mandat å vurdere endringer i eksisterende lovgivning, herunder skipsarbeidsloven og konsesjonslovgivningen.

Når lovforslaget er på plass, sannsynligvis i februar, vil sjømannsorganisasjonene bruke dette som en oppskrift og innspill til næringsdepartementet på hvordan det kan gjøres.

VIL HJELPE REGJERINGEN I GANG: NSF-leder Johnny Hansen og NSOF-leder Hans Sande er utålmodige og vil lage et lovforslag som regjeringen kan bruke i sitt videre arbeid for å innføre norske vilkår i Norge.

VIL HJELPE REGJERINGEN I GANG: NSF-leder Johnny Hansen og NSOF-leder Hans Sande er utålmodige og vil lage et lovforslag som regjeringen kan bruke i sitt videre arbeid for å innføre norske vilkår i Norge.

Maritim Logg

Kritisk for fraktefarten

– Rederiforbundet har påstått at arbeidstakersiden ikke har forklart hvordan norske lønns- og arbeidsvilkår skal reguleres. LO har på sin side bedt statsråden nedsette et hurtigarbeidende utvalg med mandat til å utarbeide et lovutkast. Det ønsker imidlertid ikke statsråden. Antageligvis fordi Rederiforbundet kjemper med nebb og klør for å opprettholde dagens uregulerte arbeidsmarked til sjøs hvor redere kan sette bekvemmelighetsflagg i hekken, bemanne fartøyet med billig arbeidskraft fra Asia og Øst-Europe og på den måten sette norske sjøfolk på land, sier leder av Norsk Sjømannsforbund Johnny Hansen.

Han påpeker at for frakt av gods mellom norske havner (fraktefarten) er det kun 20 prosent av flåten som er på NOR-flagg (med norske sjøfolk og norske betingelser). Dette er tall som finnes hos Statistisk sentralbyrå (SSB). SSBs statistikk forteller også at bekvemmelighetsflagg har overtatt markedsandelene til NOR.

Putter besparelsen i egen lomme

– Alle vet at det er to viktige grunner til at redere velger bekvemmelighetsflagg. Det er å spare mannskapsutgifter og for å unngå norsk lov. Kostnadsbesparelsen stikker rederne i lomma mens norske sjøfolk står igjen på land. Norge kan ikke være bekjent av å ha en slik modell for arbeidslivet i norske farvann, sier Hansen.

Dette er en gjengivelse av Rederiforbundets posisjoner de ikke kjenner seg igjen i. I en epost til Maritim Logg skriver de at norsk maritim kompetanse er viktig for næringen og at de sammen med sjømannsorganisasjonene vil arbeide for stadig forbedringer i refusjonsordningen.

– Dagens ordning med NOR og NIS og nettolønnsordning mener vi er det rette verktøyet for å sikre nettopp denne konkurransekraften og beholde norske sjøfolk, sier administrerende direktør i Norges Rederiforbund, Harald Solberg.

– Vi skulle gjerne gått lenger i å forsterke nettolønnsordningene på NIS-skip, også for skip i kystfart. Men dette har det vært svært begrenset interesse for blant sjømannsorganisasjonene, sier Solberg.

- Verken utredningene som er lagt frem eller kravene fra sjømannsorganisasjonene har gjort det mulig for oss å forstå hvordan et eventuelt krav om norske lønns og arbeidsvilkår skulle vært gjort gjeldene på en måte som sikrer konkurransekraften for både rederier og sjøfolk, sier Solberg.

Ikke nok med refusjonsordningen

NSF-leder Johnny Hansen er sterkt uenig med Solberg. Han mener det viktigste tiltaket å bevare norske sjøfolk og norsk maritim kompetanse på er å innføre krav om norske vilkår nå, før det er for sent.

– Statsråden (Torbjørn Røe Isaksen red. anm.) har nå en historisk mulighet til å bli den som innfører norske lønns- og arbeidsvilkår til sjøs. I så måte vil dette lovforslaget gi ham en oppskrift på hvordan det kan gjøres. Alternativt kan han bli den siste statsråden som aktivt kjemper for et system med sosial dumping til sjøs. Jeg håper næringsministeren snarest skjærer gjennom og sørger for at det i fremtiden blir mulig å bo i Norge og jobbe i norske farvann.

– Endring kan få store konsekvenser

Maritim Logg har forsøkt å få en uttalelse fra Torbjørn Røe Isaksen. Han hadde ikke mulighet, men på epost svarer politisk rådgiver Hannah Atic (H):

– Å innføre et krav om norske lønns- og arbeidsvilkår på utenlandske skip i norske farvann og på norsk sokkel vil være en tydelig endring i norsk skipsfartspolitikk, som potensielt kan få store konsekvenser for næringen. Derfor er det viktig at vi har en grundig prosess, der vi både ser på hvilke muligheter vi har, men også hvilke beslutninger som er best for næringen som helhet, skriver Atic.

Atic understreker at hun er klar over sjømannsorganisasjonenes bekymring for at stadig mer av kysttransporten utføres av utenlandske skip, med utenlandske mannskap som har et lønnsnivå som er vanlig i deres hjemland. Men hun ønsker nøye gjennomgang før en eventuell endring.

– I fortsettelsen er det viktig at vi får mer klarhet i både hva som er dagens situasjon og konsekvensene av mulige endringer. Dette har vi bedt partene om å gi konkrete innspill på.

Fakta

Refusjonsordningen er en statlig tilskuddsordning til sysselsetting av arbeidstakere på sjøen for å sikre norsk maritim kompe­tanse og rekruttering av norske sjøfolk, samt sikre rederiene konkurransedyktige rammevilkår.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Fakta

Refusjonsordningen er en statlig tilskuddsordning til sysselsetting av arbeidstakere på sjøen for å sikre norsk maritim kompe­tanse og rekruttering av norske sjøfolk, samt sikre rederiene konkurransedyktige rammevilkår.