Marte skapte oppstyr
Marte Wexelsen Goksøyr som har Downs syndrom, satte Stortingets vandrehall på hodet etter den muntlige spørretimen onsdag.
Bakgrunnen var en kronikk i VG der hun tar avstand fra Arbeiderpartiets programpost om ultralyd av alle gravide allerede i 12. svangerskapsuke, ikke i 18. uke som i dag. Hun kommer med sterke angrep på programformuleringen og spør retorisk: - Har jeg ikke rett til å leve.
Etter spørretimen kom hun i medienes søkelys. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) måtte stille opp for å svare på velforberedte spørsmål fra Goksøyr, Hun hadde selv bedt om å få komme til Stortinget og KrF sørget for invitasjonen. Noen kalte oppstyret i Vandrehallen for uverdig, men ikke KrF-leder Dagfinn Høybråten.
– Utgangspunktet for besøket er et intervju NRK hadde med statsministeren i forbindelse med dokumentarprogrammet «Bare Marte» i 2007 og hennes kronikk i VG. Hun ønsket å vite om statsministeren står ved det han hadde sagt. Det er derfor rett og rimelig og helt legitimt at hun ville høre svarene. Det er å ta mennesker på alvor, sier Høybråten til NTB.
Ap-representanten Laila Gustavsen mener Høybråten og KrF gikk langt over streken.
– For meg er i dag en viktig debatt ødelagt av grov utnytting, skrev hun på Twitter.
Sammenligner med Nazi-Tyskland
I kronikken i VG trekker Goksøyr sammenligning til Nazi-Tyskland der barn med ulike typer funksjonshemning ikke hadde livets rett. Hun konfronterer også Stoltenberg med uttalelser fra 2007 der han gjorde det klart at det ikke skal endres noen lover i Norge som gjør at det blir lettere å ta abort basert på indikasjon av Downs syndrom.
I samtalen med Goksøyr holdt Stoltenberg fast ved dette. I svaret i stortingssalen gjorde han det klart at regjeringen ikke vil endre abortloven for å gjøre abort på grunn av downsindikasjon lettere enn i dag.
– Alle er ønsket i samfunnet, også dem med Downs syndrom. Det er ikke det diskusjonen handler om. Det er urettferdig overfor de kvinnene som i dag velger å ta en tidlig ultralydundersøkelse å si at disse er for sorteringssamfunnet, sa statsministeren i samtalen med Goksøyr.
I dag er det mulig å foreta en slik undersøkelse i det private helsevesenet. Denne retten vil Ap gi til alle som ønsker det.
– Vi ønsker ingen modell der det letes spesielt etter indikasjoner på Downs syndrom. Derfor vil vi heller ikke foreslå den ordningen de har i Danmark, sa Stoltenberg.
KrF og H til angrep
I den muntlige spørretimen gikk KrF med følge av Høyre til angrep på Arbeiderpartiets programformulering om ultralyd allerede i 12. svangerskapsuke.
Både Dagfinn Høybråten (KrF) og Sonja Sjøli (H) hevdet at en slik ordning i første rekke vil avdekke kromosomfeil og Downs syndrom, og dermed føre til et sorteringssamfunn.
– Når vi skal evaluere bioteknologiloven, vil tilbud om tidlig ultralyd til alle være en av sakene vi skal se på, men det er for tidlig å si hva regjeringen vil gå inn for, svarte Stoltenberg.
Sonja Sjøli, som er utdannet jordmor, sier ikke absolutt nei til ultralyd fra 12. uke, men mener at kunnskapene om hva slike undersøkelser kan avdekke er for dårlig.
– Vi trenger mer kunnskap om helsegevinstene. Får vi bevis for at de gir helsegevinster, er vi villig til å vurdere saken på nytt, sier hun til NTB.
Fremskrittspartiet har tidligere foreslått ultralyd for alle fra 12. svangerskapsuke, men blitt nedstemt.
– De som får vite at de vil føde et barn med funksjonshemning, kan bruke tiden fram til fødselen på å sette seg inn i hva det vil bety og hva slags hjelp de kan få. Vi skal ikke ha noe sorteringssamfunn. Det kan vi unngå ved å tilby disse foreldrene hjelp. Derfor etterlyste jeg i spørretimen tiltak og oppfordret statsministeren til å komme på banen, sier Kari Kjønaas Kjos til NTB.
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB
Nav tapte rettssak
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø