Måtte overleve på frukt
Mannskapet om bord på et tyskeid lasteskip i arrest i Larvik, fikk 220 gram frukt og grønnsaker om dagen. ITF-inspektøren kjøpte mat til dem, og stuerkontoret rører ikke lasta.
– Da overstyrmannen fortalte tirsdag kveld at mannskapet ikke hadde fått mat ut over 220 gram frukt og grønnsaker og i tillegg mineralvann og juice, kjøpte jeg mat slik at de hadde til frokost og lunsj neste dag, sier ITF-inspektør Truls Hellenes.
Truls Hellenes gikk om bord i MV Kormoran tirsdag kveld da mannskapet hadde bedt om assistanse for å få ut lønn for flere måneder og i tillegg hjelp til å mønstre av. Om ITF-inspeksjoner
Tysk skipper og eier
– Overstyrmannen er russisk og snakker noe engelsk, mens matrosene er polakker. Kapteinen derrimot er tysk. Han er også eier av skipet, som er registrert på Cook Island. Avtalemessig skal han følge tyske bestemmelser, forteller Truls Hellenes. Han har aldri har opplevd tilsvarende forhold ombord på skip i norsk farvann.
– Jeg vet at fartøy har gått tom for frukt og grønnsaker og at det har skortet på mat, men aldri at mannskap har måttet leve på frukt og grønnsaker alene, nøyaktig tilmålt til 220 gram om dagen.
Grovt underbetalt
–Hva med lønn og arbeidsbetingelsene?
– De polske matrosene hevder at de ikke har fått lønn i mai. Selv om dette er eldre sjøfolk med svært lang fartstid, lønnes de som lettmatroser, altså nederst på lønnsstigen og dermed kraftig underbetalt. Det er overraskende at skipperen, som er betydelig yngre enn matrosene, oppfører seg slik overfor sjøfolk som har vært ute ei vinternatt før. Selv sier skipperen at sjøfolkene er udugelige og ikke vil jobbe.
Ikke lønn på to måneder
Overstyrmannen sier at han ikke har fått lønn på to måneder. Dette tilbakeviser kapteinen, som viser til overføring av lønn via nettet. Da vi vet at det er enkelt å stanse denne form for transaksjoner, anser vi ikke dokumentasjonen god nok. Mannskapet sier at det ikke har fått pengene inn på konto, svarer Truls Hellenes.
Fant overall i container
– Er også arbeidsbetingelser begredelige?
– De ser jo ut som fillefranser. Overstyrmannens hadde plukket opp overallen fra en container. Mannskapet forteller at det etter ei uke på sjøen, verken hadde røyk eller penger til røyk da de kom til Danmark. Da fikk de utlevert 100 danske kroner. Hvor mye overtid de har hatt og om de har fått betalt for den, også om bruken har holdt seg innenfor regelverket, vil nå bli undersøkt. Mitt inntrykk er at timelistene ikke gir et korrekt bilde. Jeg mener at overtiden er dårlig dokumentert.
– Hva skjer videre?
– Vi har satt advokat på saken for å ordne opp i forholdene. I mellomtiden har Larvik Stuerkontor AS sagt nei til å laste skipet, sier ITF-inspektør Truls Hellenes. MV Kormorran vil heller ikke kunne forlate kai.
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB
Nav tapte rettssak
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø