JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Måtte overleve på frukt

Mannskapet om bord på et tyskeid lasteskip i arrest i Larvik, fikk 220 gram frukt og grønnsaker om dagen. ITF-inspektøren kjøpte mat til dem, og stuerkontoret rører ikke lasta.

– Da overstyrmannen fortalte tirsdag kveld at mannskapet ikke hadde fått mat ut over 220 gram frukt og grønnsaker og i tillegg mineralvann og juice, kjøpte jeg mat slik at de hadde til frokost og lunsj neste dag, sier ITF-inspektør Truls Hellenes.

Truls Hellenes gikk om bord i MV Kormoran tirsdag kveld da mannskapet hadde bedt om assistanse for å få ut lønn for flere måneder og i tillegg hjelp til å mønstre av. Om ITF-inspeksjoner

Tysk skipper og eier

– Overstyrmannen er russisk og snakker noe engelsk, mens matrosene er polakker. Kapteinen derrimot er tysk. Han er også eier av skipet, som er registrert på Cook Island. Avtalemessig skal han følge tyske bestemmelser, forteller Truls Hellenes. Han har aldri har opplevd tilsvarende forhold ombord på skip i norsk farvann.

– Jeg vet at fartøy har gått tom for frukt og grønnsaker og at det har skortet på mat, men aldri at mannskap har måttet leve på frukt og grønnsaker alene, nøyaktig tilmålt til 220 gram om dagen.

Grovt underbetalt

–Hva med lønn og arbeidsbetingelsene?

– De polske matrosene hevder at de ikke har fått lønn i mai. Selv om dette er eldre sjøfolk med svært lang fartstid, lønnes de som lettmatroser, altså nederst på lønnsstigen og dermed kraftig underbetalt. Det er overraskende at skipperen, som er betydelig yngre enn matrosene, oppfører seg slik overfor sjøfolk som har vært ute ei vinternatt før. Selv sier skipperen at sjøfolkene er udugelige og ikke vil jobbe.

Ikke lønn på to måneder

Overstyrmannen sier at han ikke har fått lønn på to måneder. Dette tilbakeviser kapteinen, som viser til overføring av lønn via nettet. Da vi vet at det er enkelt å stanse denne form for transaksjoner, anser vi ikke dokumentasjonen god nok. Mannskapet sier at det ikke har fått pengene inn på konto, svarer Truls Hellenes.

Fant overall i container

– Er også arbeidsbetingelser begredelige?

– De ser jo ut som fillefranser. Overstyrmannens hadde plukket opp overallen fra en container. Mannskapet forteller at det etter ei uke på sjøen, verken hadde røyk eller penger til røyk da de kom til Danmark. Da fikk de utlevert 100 danske kroner. Hvor mye overtid de har hatt og om de har fått betalt for den, også om bruken har holdt seg innenfor regelverket, vil nå bli undersøkt. Mitt inntrykk er at timelistene ikke gir et korrekt bilde. Jeg mener at overtiden er dårlig dokumentert.

– Hva skjer videre?

– Vi har satt advokat på saken for å ordne opp i forholdene. I mellomtiden har Larvik Stuerkontor AS sagt nei til å laste skipet, sier ITF-inspektør Truls Hellenes. MV Kormorran vil heller ikke kunne forlate kai.

Warning
Annonse
Annonse