Meklingsfristen utsatt
Arbeidsminister Dag Terje Andersen har fått ei uke ekstra på seg for å finne en løsning på pensjonsfloken i offentlig sektor. Nå er det arbeidstakersidens modell for framtidig tjenestepensjon som er grunnlaget for de videre drøftingene.
einar.fjellvik@lomedia.no
nina.hanssen@lomedia.no
sidsel.hjelme@fagforbundet.no
Det var litt før klokka 19 i kveld at arbeids- og inkluderingsministeren kunne fortelle at han og partene i lønnsoppgjørene for de offetlgie ansattevar blitt enige om å be Riksmeklingsmannen utsette meklingsfristen for å få mer tid til å gjennomdrøfte pensjonsspørsmålet. Den nye fristen for å komme til enighet er fastsatt til onsdag 3. juni klokka 24.
Da kunngjøringen kom hadde statsråden nettopp gjennomført dagens tredje drøftingsmøte med partene. Det lille som sivet ut fra møtene gikk ut på at man hadde en konstruktiv dialog, men at man fortsatt var langt unna en løsning på det vanskelige spørsmålet om hvordan tjenestpensjonene til de offentlig ansatte skal tilpasses den store pensjonsreformen som trer i kraft fra 2010/2011.
Trengte mer tid
På spørsmål om hva som kom fram under dagens møte, var svaret at det som ligger på bordet først og fremst er forhandlingsvilje.
– Det er aldri heldig når det oppstår en slik situasjon, men vi skylder våre medlemmer å følge et spor som kan gi oss et godt resultat på pensjonsspørsmålet, sier Morten Øye, leder i LO Stat i en kommentar for LO Stats eget nettsted.
Også Unios leder, Anders Folkestad har tro på en løsning i de videre drøftingene med arbeidsministeren.
– Eg reknar med at regjeringa no vil vise større vilje til å imøtekomme pensjonskrava frå organisasjonane, og dermed styrkje grunnlaget for å finne ei løysing, sier han til Unios nettsted.
Meklingspause
Dagens møter med arbeidsministeren kom i stand etter at meklingsmennene i lønnsoppgjørene for de stats- og kommuneansatte i natt tok pause i meklingene og overlot initiativet til ei arbeidsgruppe med arbeidsministeren som leder. I gruppa deltar også forhandlingslederne for LO, YS, Unio og Akademikerne i både staten og kommunesektoren.
– Dette er en stor og vanskelig sak å finne løsning på, var alt Dag Terje Andersen ville si før han sendte mediene på dør og startet det første møtet med partene klokka ti i formiddag.
To modeller
Også under opptakten til årets lønnsoppgjør i offentlig sektor ledet Dag Terje Andersen ei arbeidsgruppe som utredet hvordan tjenestepensjonene i offentlig sektor kan tilpasses den store pensjonsreformen. Den arbeidsgruppa serverte forhandlerne i alt fire mulige modeller. Under forhandlingene og meklingene er det særlig to modeller som har blitt stående i fokus:
– De fire hovedsammenslutningene krever at dagens bruttoordninger i hovedsak videreføres. Det vil si at offentlig ansatte med 30 års opptjeningstid skal være sikret en pensjon på 66 prosent av sluttlønna når de er 65 år.
– Staten på den andre siden skal gå inn for en påslagsmodell der tjenestepensjonen blir et tillegg til den pensjonen hver enkelt har opparbeidet rett til fra Folketrygden. Denne modellen legger i større grad opptil at det vil lønne seg å stå i jobb lengst mulig - noe som er en av bærebjelkene i pensjonsreformen.
Da Dag Terje Andersen i kveld ble spurt om hva man hadde drøftet p ådagens møter svarte han slik:
– Jeg vil ikke si hva vi er kommet fram til på møtene, men det er en kjent sak at vi drøfter ulike former for bruttomodeller.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om seksuell trakassering: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Benjamin A. Ward
Oppvaskmøte om eldreomsorg i Oslo: – Jeg forventer endringer
Kronikk
ARBEIDSFOLK: Trondhjems Mekaniske Værksted cirka 1900.
Schrøder, Trondheim Byarkiv