JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Dansk valgseier med bismak»

Det blir regjeringsskifte i Danmark.
Sosialdemokraten Mette Frederiksen blir ny statsminister i Danmark.

Sosialdemokraten Mette Frederiksen blir ny statsminister i Danmark.

Jens Astrup / Venstre

kjell.werner@anb.no

Sosialdemokraten Mette Frederiksen tar over som statsminister etter Lars Løkke Rasmussen. Frederiksen har til hensikt å danne en sosialdemokratisk mindretallsregjering basert på støtte fra rød blokk i Folketinget. Hun må belage seg på tøffe forhandlinger med to partier til venstre for seg og ett parti som i næringslivspolitikken står til høyre for Socialdemokratiet. Her kan det fort bli strekk i laget, men disse fire partiene er dømt til å bli enige om en rekke kompromisser.

Mette Frederiksens suksess ligger i hovedsak i to faktorer. Hun har fått partiet sitt med på en svært streng innvandringspolitikk. Det førte til at innvandringskritiske Dansk Folkeparti ble mer enn halvert, noe som dermed slo beina unna Lars Løkke Rasmussens borgerlige regjering. På den annen side har Socialdemokratiet lagt kursen mer til venstre i velferdspolitikken og blitt mer offensiv i klimapolitikken.

Følg oss på Facebook

Denne strategien viste seg altså å bære frukter, men valgseieren er en begrenset bragd for Frederiksen. Socialdemokratiet sto nemlig på stedet hvil i oppslutning. Det var de andre røde vennene som sørget for at det blir regjeringsskifte. Socialistisk Folkeparti gikk fram 3,5 prosentpoeng og Radikale Venstre fikk fire prosentpoeng mer. Mye tyder på at Socialdemokratiet har hentet velgere fra Dansk Folkeparti, men mistet like mange til sine venner i den røde blokken.

Lars Løkke Rasmussens Venstre (som langt på vei kan sammenliknes med norske Høyre) gjorde det bedre enn forventet. Også Det konservative folkepartiet fikk solid framgang. Men denne framgangen var egentlig til liten nytte siden Dansk Folkeparti gikk tilbake over 12 prosentpoeng og endte på 8,7 prosent. Det hører med til historien at dette partiet gjorde et brakvalg midt under den store flyktningebølgen i 2015. I dag er ikke dette spørsmålet like brennhett, heller ikke i Danmark.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Løkke Rasmussen kom med en overraskende vri på tampen av valgkampen. Da fridde han over blokkgrensen og inviterte til å regjere sammen med Socialdemokratiet. Han begrunnet dette med at det er behov for å begrense ytterpartienes innflytelse. Mette Frederiksen avviste kontant en slik tanke. Løkke Rasmussens Venstre kan likevel ha kapret noen ekstra lillavelgere på utspillet. På den annen side kan Frederiksen bruke frieriet som en skjult trussel når hun nå skal forhandle med rød blokk.

Valgresultatet i Danmark gir grunnlag for visse refleksjoner rundt den politiske situasjonen i Norge. Det er en klar parallell. Arbeiderpartiet sliter på meningsmålingene, men takket være god oppslutning om rødgrønne venner ligger Jonas Gahr Støre per i dag godt an til å bli statsminister i 2021. Det vil i tilfelle bli en seier med bismak, akkurat som i Danmark.

Annonse
Annonse