Sosial dumping og oppsplitting av arbeidsgiveransvaret har vært, og er, stadig et stort problem i bygg- og anleggsbransjen. (Illustrasjonsfoto)
Håvard Sæbø
Kommentar:
«Dersom regjeringen ikke står opp mot ESAs siste krumspring, mister de all troverdighet i spørsmål om arbeidslivskriminalitet»
I tillegg til at de setter hele EØS-avtalen i spill.
EU-kommisjonen publiserte i vår en rekke eksempler de selv mente var gode måter å drive offentlig innkjøpspolitikk på. Skiens- og Oslo-modellen var blant disse. Nå trekker overvåkingsorganet ESA de samme metodene i tvil. Det er ikke greit.
Det såkalte handlingsrommet i EØS-avtalen kan ikke begrenses til rene juridiske tolkninger. EU-retten er ofte upresis, slik tidligere sjeføkonom i LO, Stein Reegård, påpekte i Aftenposten forrige uke. Den er også stadig i endring, har innebygde motsetninger og en haug av unntak, skriver han. I tillegg åpnes det for at det meste kan og bør veies opp mot nasjonale hensyn. Med andre ord: det åpnes opp for svært ulike tolkninger og praktiseringer av EUs regelverk.
Hvordan vil regjeringen svare?
Det betyr at det stort sett alltid går an å argumentere mot EU – eller EØS-avtalen og overvåkingsorganet ESA, for Norges del.
Spørsmålet er om dagens regjering gjør den jobben godt nok. Nå ser vi ut til å få en test på akkurat dette: Hvordan vil regjeringen svare på ESAs henvendelse og kritikk av innkjøpsmodellene i norske kommuner og fylkeskommuner?
Sosial dumping og oppsplitting av arbeidsgiveransvaret har vært, og er, stadig et stort problem i bygg- og anleggsbransjen. Bransjen er dessuten preget av en høy andel arbeidsinnvandrere, mye innleie og en generelt lav organisasjonsgrad. Produktiviteten de siste tiårene har falt med ti prosent. I sum er dette en uakseptabel situasjon som har krevd politiske tiltak. Innkjøpsmodellene, som i stor grad er drevet fram av rødgrønne kommuner, tar mål av seg å sikre lønns- og arbeidsvilkår på linje med det norske arbeidstakere normalt får, til alle. Og generelt regulere bransjen bedre.
Bør støtte demonstrantene
EU-kommisjonen samlet i vår inn en rekke eksempler de selv mente var gode måter å drive offentlig innkjøpspolitikk på. Skiens- og Oslo-modellen var blant disse. Derfor er det ganske overraskende at ESA nå stiller spørsmål ved de samme modellene. Riktignok bare enkeltelementer, men likevel.
Modellene som helhet, og de enkelte tiltakene for seg, er etter min mening godt begrunnet, og i tråd med EU-reglene. Og har dessuten hatt en positiv effekt, noe som viser at de er treffsikre. Raymond Johansen og byggfagforeningene i Oslo har vært svært tydelige i sine forsvar av modellen, og denne uken arrangeres det en demonstrasjon til støtte for den.
Regjeringen bør følge opp og støtte demonstrantene. Særlig fordi det vil være svært problematisk å akseptere at ESA fører en strengere praktisering av EUs regler enn EU gjør selv. Det vil være å la seg kjøre over.
En fallitterklæring
I tillegg vil manglende handling nå være å helle bensin på bålet som er den store EØS-debatten i fagbevegelsen. Både bransjer og enkeltmennesker lider under konsekvensene av mange år med for dårlig arbeidslivspolitikk, og har naturlig nok sett seg lei på mangel på handlekraft. Innkjøpsmodellene har vært et etterlengtet lys i mørket. Vil regjeringen forsvare dem?
Begrepet «sosial dumping» er ikke nevnt av Erna Solbergs regjering i noe budsjett eller handlingsplan. De fokuserer utelukkende på arbeidslivskriminalitet, som isolert sett er mer alvorlig, men som ikke tar opp i seg den potensielt samfunnsødeleggende effekten sosial dumping har.
Arbeidslivskriminalitet er, som det kommer av ordet allerede ulovlig. Her er håndheving og straff sentrale tiltak. Sosial dumping befinner seg i en gråsone og krever ny lovgiving, strengere krav og kontroll, i tillegg til holdningsendrende arbeid. Et fravær av et tydelig svar fra Solbergs regjering, som slår fast at det er vårt nasjonale privilegium å sørge for at sosial dumping bekjempes, vil være en fallitterklæring – overfor ESA, og overfor markedskreftene som utnytter sårbar arbeidskraft og gråsoner i lovverket i dag.
Det er ikke en liten og ubetydelig debatt som foregår om EØS-avtalen. Dersom regjeringen ønsker å rydde opp i arbeidslivet, og dersom de ønsker en fortsatt høy oppslutning om EØS-avtalen bør de gripe denne sjansen. Demonstrantene kan være en god alliert. Dette er ikke en konflikt norsk arbeidsliv tåler å tape. Dersom politikken ikke svarer, blir dette bare den første av mange demonstrasjoner.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
– Det er noe usunt i Elkjøp. Det virker som de vil kvitt seg med alle som har 100 prosent stillinger og erstatte dem med deltidsansatte, sier Fawsi Adem.
Leif Martin Kirknes
Elkjøp tilbyr ansatte 3.000 kroner for å slutte: – På grensen til skandale
Colourbox.com
36.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
I 20 av de 295 yrkene som er med i statistikken tjener kvinner mer enn menn.
Brian Cliff Olguin
I disse yrkene tjener kvinner mer enn menn
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
Roy Ervin Solstad
Nytt forslag kan få fire av fem turbussjåfører til å slutte
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Hanna Skotheim
Nav dømt for systemsvikt, men slipper å betale erstatning
Per Olaf Lundteigen (f.h.), Mímir Kristjánsson og Tuva Moflag lærer om sosialt arbeid i Nav.
Hanna Skotheim
Nav-ansatte ga politikerne klar beskjed: – Dere bestemmer stønadsnivået og vi får hets for det
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
Det danske lønnsoppgjøret i 2023 ble godt for arbeiderne. (Arkivfoto).
Colourbox
Så mye øker lønna til danskene – mer enn LO ser for seg i Norge
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Som AUF-leder talte Ina Ap-ledelsen midt imot. Nå er det krise i partiet
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.
Bjørn A. Grimstad
Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Kommentar
Det er på tide å få tilbake mer åpne skattelister, skriver Kjell Werner.
Berit Roald / NTB
«Åpne skattelister er viktig for tilliten i samfunnet»
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
Industriarbeiderne gikk fra næringsområdet samlet og videre til et torgmøte i Raufoss sentrum.
Fellesforbundet avd. 23