Kristin Margrethe Johansen
Fengselet som arbeidsplass
Fengsler snakker vi minst mulig om. Og vi plasserer dem så langt unna der folk bor, som mulig. Men skal vi først ha fengsler, må også noen jobbe der.
jan.erik@lomedia.no
Hvor mange fengsler vi trenger, hvor store de skal være, hvilket regime – åpne eller lukkede – som skal råde, og mange flere kriminalomsorgsfaglige spørsmål kan diskuteres. Jeg har ment noe om alt dette i offentligheten i 15 år. Uten at fjell er flyttet.
Og mens noen av oss diskuterer, råtner fengselsbyggene på rot.
Aftenposten ryddet side fire og fem i går. Flere av fengselsbygningene er så falleferdige at det må vurderes å stenge ned flere soningsplasser, kunne vi lese.
Det foreligger en rapport fra Statsbygg om tilstanden i Oslo fengsel, avdeling A – det såkalte Botsfengslet som ble bygget i 1851. Rapporten er skremmende lesning – ja, for de som er opptatt av HMS i fengslet er det den reneste skrekkromanen.
Skjønt, Statsbygg driver ikke med diktning, de skriver ikke romaner – dette er sakprosa.
For noen år siden ble Molde fengsel, et koselig hvitt trehus med plass til 13 fanger stengt på dagen. Huset var pill råttent, akkurat som Botsfengslet er nå. Kriminalomsorgens hovedverneombud satte foten ned sånn hun hadde hjemmel for i arbeidsmiljøloven. Molde fengsel var en arbeidsplass som ikke kunne sette arbeidstakernes helse og sikkerhet i fare.
De tretten fangene ble omplassert.
På Botsfengslet soner det minst ti ganger så mange som i Molde. Å stenge fengslet og overføre fangene til et annet fengsel skjer neppe. For hvor skulle de overføres? Til Ullersmo, det nærmeste og en gang vårt eneste landsfengsel? Kriminalomsorgens stolthet da det ble bygd i 1970.
Nei, Ullersmo er stappfullt. Dessuten råtner også dette fengslet på rot. Og har gjort det lenge til tross for at kriminalomsorgens administrative ledelse har visst om problemet svært lenge. Det har også de ulike politiske ledelsene, inkludert justisministerne, som har regjert de siste årene. Men som kjent: noen politikere kommer, andre går. Mens råtne fengselsbygg består.
De ansatte i fengslene våre forsøker etter beste evne å gjøre samfunnet tryggere. Det er viktig. Lønna er ikke all verden, men de gjør så godt de kan. Rekrutteringen er relativt stabil – men hvor lenge gidder norsk ungdom å søke seg til en etat som sliter med å få høyskolestatus og som tilbyr de ferdigutdannede arbeidsplasser fra midten av 1800-tallet der de risikerer å få taket i hodet?
Her har LO en jobb å gjøre. I LO-familien fins et forbund som organiserer de fleste fengselsansatte her til lands. Mange av disse roper hver dag på bedre arbeidsforhold:
Standarden på fengslene våre er myndighetenes ansvar, men det gjør ikke noe om fagbevegelsen i solidaritetens navn hjelper sine kamerater i kriminalomsorgen med å få verdige arbeidsforhold.
Men som kjent: Noen politikere kommer, andre går. Mens råtne fengselsbygg består.
Mest lest
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).
Alf Ragnar Olsen
Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.
Idun Teeuwen
Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.
Stortinget
Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
Iselin Nybø
NFD / Øyvinn Myge
Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.
Simen Aker Grimsrud
Ledere og akademikere har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.
Jan-Erik Østlie
Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning
Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.
Jan-Erik Østlie
Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte
Fagforbundet-leder Mette Nord
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-leder varsler «opprør» hvis det ikke blir lønnsvekst
– Vi må gå fra å jakte deltid til å jakte heltid, mener leder i Nordland Ap, Mona Nilsen.
Helge Rønning Birkelund
– For 70 år siden sto bestefar med lua i hånda og ventet på jobb. I dag sitter flere av mine venninner med mobilen i hånda og venter på ekstravakter
RETTSSAK: Dumitrescu venter på dommen fra Sunnhordland tingrett etter rettsforhandlingene i slutten av mars. Han krever jobben tilbake, erstatning og oppreisning.
Eivind Senneset