Aksjonister blokkerer lasting og lossing fra hurtigruteskipet Vesterålen på kaia i Tromsø natta mellom 20. og 21. mai 2014.
Privat
Grovt overgrep mot havnearbeidere i kamp
NHO og Nord-Troms tingrett på samme lag mot rettsløse arbeidsfolk, som ikke engang visste de sto tiltalt, skriver Vegard Holm i dette innlegget.
Sist torsdag kunne Norsk Transportarbeiderforbund og 13 navngitte personer lese på nettsida til Nor Lines at Nord-Troms tingrett hadde forbudt dem å blokkere selskapets terminal i Tromsø. Retten hadde gitt en såkalt midlertidig forføyning, blant annet mot undertegnede.
Bakgrunnen er Transportarbeiderforbundets krav om tariffavtale ved Risavika Terminal ved Stavanger, som bedriften nekter å inngå. Havnearbeiderne i Tromsø har siden 7. desember i fjor vært i sympatistreik for å presse gjennom kravet. I snart seks måneder har Nor Lines brukt streikebrytere for å undergrave sympatistreiken spesielt og streikeretten generelt. De streikende og sympatisører har derfor ved flere anledninger gjennomført blokader mot bedriften.
Nor Lines fikk hjelp av NHO og gikk til retten for å få stanset blokadene ved en midlertidig førføyning, noe Nord-Troms tingrett ga NHO medhold i. Dommen i Nord-Troms tingrett er en uakseptabel dom som ensidig er til fordel for arbeidsgiverne. Dette er en politisk dom, som er et grovt overgrep mot streikende havnearbeidere, noen av deres støttespillere og Norsk Transportarbeiderforbund.
Helt bevisst ventet NHO med å be om rettens velsignelse til det var «umulig» å behandle dette på en skikkelig måte. NHO har fått overbevist retten til å tro om at «vesentlige økonomiske» interesser sto på spill, og dermed ble viktige rettsprinsipper som at «de tiltalte» må få forsvare seg, satt til side. NHO kunne krevd midlertidig forføyning mye tidligere, men da ville faren for å tape vært stor. Det virker som om NHOs spill for å få bort havnearbeidernes fortrinnsrett til losse- og lastearbeid, og yrkesgruppa bort fra norske havner, for demer overordna rettssikkerhet og demokratiske prinsipper.
Men Nord-Troms tingrett har et sjølstendig ansvar for dommen. Den setter rettssikkerheten her i landet til side, både for enkeltindivider og organisasjon, ved at kun den ene parten er hørt før dom er falt, og har tatt arbeidsgivernes parti etter at bare NHO har fått lagt fram sitt syn. Verken Norsk Transportarbeiderforbund eller noen av oss 13 «dømte» har fått sagt sin mening før dommen ble avsagt. De visste ikke engang at denne saken var til behandling!
Dommen er et overgrep mot fagbevegelsen og arbeidsfolk som kjemper for en så grunnleggende rettighet som tariffavtale, og mot streikebryteri. Dommen er en klassedom, retta mot fagbevegelsen og arbeidsfolk, som blir forsøkt fratatt det viktigste, og i virkeligheten det eneste våpenet de har: Streikevåpenet.
Retten setter økonomien til en enkeltbedrift foran den grunnleggende retten for mennesker til å streike, og bekjempe bruken av streikebrytere. I dommen er man bekymret for «vesentlige økonomiske skadevirkninger» for bedriften, mens det heter at «forføyningen mot NTF m.fl. er av begrenset omfang». Horribel logikk, og et farlig utsagn! For oss som er opptatt av demokrati, ytringsfrihet og faglige rettigheter for folk flest, høres dette ut som et utsagn fra land vi liker dårlig å sammenlikne oss med.
Vi setter pris på at Nord-Troms tingrett slår fast at sympatistreiken på havna i Tromsø er lovlig. Men retten vurderer ikke tariffsystemet og ansettelsesforholdene i havnene, der Nor Lines er en tariffbundet bedrift for lossing og lasting av skip. Retten vurderer heller ikke ILO-konvensjon 137, som ble ratifisert av Norge i 1974 og trådte i kraft året etter. Denne konvensjonen gir havnearbeiderne fortrinnsrett til havnearbeid. Å ikke vurdere dette i denne saka holder ikke mål og er uakseptabelt.
Når retten gir de dømte, som ikke engang visste at de var under behandling i Nord-Troms tingrett, pålegg om å betale saksomkostninger på 7.500 kroner, kan jeg ikke se at dommen bare er tragisk, men også får et sterkt innslag av komedie.
Dommen tåler ikke dagslys, og kan ikke bli stående i et samfunn som ser på seg sjøl som en rettsstat. Den kan aldri aksepteres, og jeg velger å se på den som ikke-eksisterende.
Vegard Holm
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie