JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hva blir igjen til oss?

Erfaringene fra sommerpatruljen, og fagforeningsarbeid generelt, viser nettopp viktigheten av et sterkt lovverk å støtte seg til. Derfor er det så viktig at den mørkeblå regjeringas arbeidslivsreform blir slått tilbake, skriver Linn-Elise Øhn Mehlen.
Leder i Rød Ungdom, Linn-Elise Øhn Mehlen.

Leder i Rød Ungdom, Linn-Elise Øhn Mehlen.

Runa Fjellanger

I disse dager er LOs sommerpatrulje ute på arbeidsplasser over hele landet for å møte unge arbeidstakere og informere om deres rettigheter. Hvert eneste år avdekker sommerpatruljen hundrevis av brudd på arbeidsmiljøloven. I fjor fant LO lovbrudd ved 16,7 % av bedriftene som ble besøkt. Tallet kan virke avskrekkende, men egentlig er det jo bare bra at disse bruddene avdekkes, så de kan rettes opp. Erfaringene fra sommerpatruljen, og fagforeningsarbeid generelt, viser nettopp viktigheten av et sterkt lovverk å støtte seg til. Derfor er det så viktig at den mørkeblå regjeringas arbeidslivsreform blir slått tilbake.

Et ordna arbeidsliv betinger et omfattende og tydelig regelverk. Dagens arbeidsmiljølov er langt fra perfekt, men den er det viktigste verktøyet vi har mot helsefarlig arbeid, sosial dumping og økonomisk utnytting. Den mørkeblå regjeringas arbeidslivsreform er et angrep, ikke bare på dagens regelverk, men på hele det ordna arbeidslivet og den norske modellen.

Blant reglene arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) vil endre på er bestemmelsene om midlertidige ansettelser. Tidligere kunne midlertidig ansatte bare brukes til oppgaver som skiller seg fra ordinært arbeid. Det vil de mørkeblå ha slutt på. Samtidig endres regelen om at du skal få fast ansettelse etter fire år som midlertidig. Konsekvensen av disse endringene er at fast ansettelse kommer til å bli unntaket og midlertidighet vil bli normen i en rekke bransjer. Dét vil sette det norske arbeidslivet hundre år tilbake i tid.

De mørkeblå vil også ta oss mange skritt nærmere 24/7-samfunnet, der fritid blir et fremmedord for mange. Bestemmelsene om søndagsfri minimum hver tredje søndag i helse- og omsorgssektoren forsvinner. I enkelte tiltfeller skal sjefene kunne pålegge søndagsarbeid uten avtale med tillitsvalgt. Regjeringa vil også åpne for søndagsåpne butikker. Dette er et angrep på fritida til butikkansatte, men også andre yrkesgrupper som for eksempel vektere og reinholdere.

Videre blir kampen mot sosial dumping satt mange hakk tilbake. De mørkeblå vil fjerne både den kollektive søksmålsretten og prinsippet om likebehandling mellom vikarer og faste ansatte. Dette vil gjøre det mulig å lønne innleide lavere enn fast ansatte, og dermed blir sosial dumping mye mer lønnsomt. Arbeidsfolk kommer til å oppleve å bli utkonkurrert av innleide kolleger med lavere lønn.

De mørkeblås politikk er som termitter i det norske hus, og vi kan merke det knaker i velferdsstatens sammenføyninger. Dagens ungdom må ta angrepene på det ordnede arbeidslivet på alvor, hvis vi vil unngå å måtte ta de samme kampene som våre foreldre og besteforeldre. Hva blir igjen til oss når høyresiden har erstatta arbeidsmiljølov, kollektiv forhandligsrett og avtaleverk med det uvesenet de kaller «fleksibilitet», «oppmykning» eller «modernisering»? Vi som er unge i dag må spørre oss følgende: Vil vi godta et nytt løsarbeidersamfunn der den enkelte arbeidstaker er prisgitt sjefenes velvilje? Eller skal vi feie de mørkeblå ut av regjeringskontorene ved første og beste anledning?

Linn-Elise Øhn Mehlen

Leder i Rød Ungdom og medlem i Handel og Kontor

Annonse
Annonse