Kristin Margrethe Johansen
Hva vil FrP med kriminalomsorgen?
Spørsmålet er ikke bare for spesielt interesserte, og svaret angår i aller høyeste grad folk flest. Det handler om noe så viktig som samfunnets trygghet.
jan.erik@lomedia.no
Det er knyttet forventninger til møtet mellom justisminister Anders Anundsen og avtroppende NFF-leder Geir Bjørkli og hans crew når de møtes til debatt under NFFs landsmøte i dag. Bjørkli og Anundsen har knapt møtt hverandre før, og snakker ikke helt samme dialekt.
40 minutter har ministeren spandert på NFF-lederen. Etter ett år i statsrådsstolen. Antagelig et ledd i regjeringens strategi om at forbundsledere i LO ikke skal behandles bedre enn forbundsledere i for eksempel Unio, Akademikerne eller YS. Og sånn går no dagan i solbergregjeringen.
Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) er blant de LO-forbundene som har en merkbar andel Fremskrittspartivelgere. Ikke skremmende mange, men likevel noen. Dette har sine naturlige og høyst forståelige årsaker.
For det fins ikke noe politisk parti i Norge som – riktig nok i opposisjon – er villige til å bevilge mer penger til justissektoren, også kriminalomsorgen, enn Fremskrittspartiet (FrP). Sånt sjarmerer jo sjølsagt kriminalomsorgens mange trofaste kvinner og menn.
Optimismen var derfor sikkert rimelig høy hos enkelte kriminalomsorgsarbeidere både i fengsel og friomsorg, NFF-medlemmer inkludert, da FrP ved regjeringsskiftet for ett år siden fikk justisministeren.
Endelig, tenkte nok mange, nå skulle det komme penger til fengsler og friomsorgen – nå skulle det satses! Men la meg slippe katta ut av sekken med en gang: Det kom ikke noen ekstra penger. Tvert imot, også FrP kutter i kriminalomsorgens budsjett. Og følger opp en ubrutt tradisjon fra tidligere borgerlige regjeringer – og rødgrønne. Kriminalomsorgen er fortsatt justissektorens stebarn.
Også FrP opererer altså med det Roar Øvrebø, tidligere NFF-leder i 21 år, kaller monopolpenger – penger som ikke er noe verdt i virkelighetens verden. Monopolpenger har en varierende kurs og brukes bare av opposisjonspolitikere.
Folk flest er ekstremt opptatt av lov og orden, det er en av årsakene til FrPs merkelige suksess i norsk politikk (ved siden av de enkle løsningene på alle kompliserte spørsmål, billigere sprit og lavere skatter og avgifter).
Så hvorfor satser ikke FrP, justisminister Anundsen og resten av skattelette- og lov-og-orden-partiet, på kriminalomsorgen?
Flere fengsler, og dermed naturlig nok flere ansatte, strengere straffer og «rettferdighet» for kriminalitetsofrene, skulle på plass så raskt FrP fikk makt – det var noen av valgløftene. Det er så langt vanskelig å se at dette har skjedd.
Nå roper flere fylker, både i Agder og i Møre og Romsdal, på nye fengsler. Anundsen sier nei. Han vil heller sende fanger til Nederland. Eller andre merkelige tiltak for å få til soningsoverføring av polskfødte fanger til hjemlandet.
Hva vil egentlig justisministeren med kriminalomsorgen?
Alt tyder på at Anundsen blir værende i jobben i tre år til. Da burde det være på tide med et svar.
Nå.
Kriminalomsorgen er fortsatt justissektorens stebarn.
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB