JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hva vil FrP med kriminalomsorgen?

Spørsmålet er ikke bare for spesielt interesserte, og svaret angår i aller høyeste grad folk flest. Det handler om noe så viktig som samfunnets trygghet.

Kristin Margrethe Johansen

jan.erik@lomedia.no

Det er knyttet forventninger til møtet mellom justisminister Anders Anundsen og avtroppende NFF-leder Geir Bjørkli og hans crew når de møtes til debatt under NFFs landsmøte i dag. Bjørkli og Anundsen har knapt møtt hverandre før, og snakker ikke helt samme dialekt.

40 minutter har ministeren spandert på NFF-lederen. Etter ett år i statsrådsstolen. Antagelig et ledd i regjeringens strategi om at forbundsledere i LO ikke skal behandles bedre enn forbundsledere i for eksempel Unio, Akademikerne eller YS. Og sånn går no dagan i solbergregjeringen.

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) er blant de LO-forbundene som har en merkbar andel Fremskrittspartivelgere. Ikke skremmende mange, men likevel noen. Dette har sine naturlige og høyst forståelige årsaker.

For det fins ikke noe politisk parti i Norge som – riktig nok i opposisjon – er villige til å bevilge mer penger til justissektoren, også kriminalomsorgen, enn Fremskrittspartiet (FrP). Sånt sjarmerer jo sjølsagt kriminalomsorgens mange trofaste kvinner og menn.

Optimismen var derfor sikkert rimelig høy hos enkelte kriminalomsorgsarbeidere både i fengsel og friomsorg, NFF-medlemmer inkludert, da FrP ved regjeringsskiftet for ett år siden fikk justisministeren.

Endelig, tenkte nok mange, nå skulle det komme penger til fengsler og friomsorgen – nå skulle det satses! Men la meg slippe katta ut av sekken med en gang: Det kom ikke noen ekstra penger. Tvert imot, også FrP kutter i kriminalomsorgens budsjett. Og følger opp en ubrutt tradisjon fra tidligere borgerlige regjeringer – og rødgrønne. Kriminalomsorgen er fortsatt justissektorens stebarn.

Også FrP opererer altså med det Roar Øvrebø, tidligere NFF-leder i 21 år, kaller monopolpenger – penger som ikke er noe verdt i virkelighetens verden. Monopolpenger har en varierende kurs og brukes bare av opposisjonspolitikere.

Folk flest er ekstremt opptatt av lov og orden, det er en av årsakene til FrPs merkelige suksess i norsk politikk (ved siden av de enkle løsningene på alle kompliserte spørsmål, billigere sprit og lavere skatter og avgifter).

Så hvorfor satser ikke FrP, justisminister Anundsen og resten av skattelette- og lov-og-orden-partiet, på kriminalomsorgen?

Flere fengsler, og dermed naturlig nok flere ansatte, strengere straffer og «rettferdighet» for kriminalitetsofrene, skulle på plass så raskt FrP fikk makt – det var noen av valgløftene. Det er så langt vanskelig å se at dette har skjedd.

Nå roper flere fylker, både i Agder og i Møre og Romsdal, på nye fengsler. Anundsen sier nei. Han vil heller sende fanger til Nederland. Eller andre merkelige tiltak for å få til soningsoverføring av polskfødte fanger til hjemlandet.

Hva vil egentlig justisministeren med kriminalomsorgen?

Alt tyder på at Anundsen blir værende i jobben i tre år til. Da burde det være på tide med et svar.

Nå.

Kriminalomsorgen er fortsatt justissektorens stebarn.

Warning
Annonse
Annonse