Kristin Margrethe Johansen
Hva vil FrP med kriminalomsorgen?
Spørsmålet er ikke bare for spesielt interesserte, og svaret angår i aller høyeste grad folk flest. Det handler om noe så viktig som samfunnets trygghet.
jan.erik@lomedia.no
Det er knyttet forventninger til møtet mellom justisminister Anders Anundsen og avtroppende NFF-leder Geir Bjørkli og hans crew når de møtes til debatt under NFFs landsmøte i dag. Bjørkli og Anundsen har knapt møtt hverandre før, og snakker ikke helt samme dialekt.
40 minutter har ministeren spandert på NFF-lederen. Etter ett år i statsrådsstolen. Antagelig et ledd i regjeringens strategi om at forbundsledere i LO ikke skal behandles bedre enn forbundsledere i for eksempel Unio, Akademikerne eller YS. Og sånn går no dagan i solbergregjeringen.
Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) er blant de LO-forbundene som har en merkbar andel Fremskrittspartivelgere. Ikke skremmende mange, men likevel noen. Dette har sine naturlige og høyst forståelige årsaker.
For det fins ikke noe politisk parti i Norge som – riktig nok i opposisjon – er villige til å bevilge mer penger til justissektoren, også kriminalomsorgen, enn Fremskrittspartiet (FrP). Sånt sjarmerer jo sjølsagt kriminalomsorgens mange trofaste kvinner og menn.
Optimismen var derfor sikkert rimelig høy hos enkelte kriminalomsorgsarbeidere både i fengsel og friomsorg, NFF-medlemmer inkludert, da FrP ved regjeringsskiftet for ett år siden fikk justisministeren.
Endelig, tenkte nok mange, nå skulle det komme penger til fengsler og friomsorgen – nå skulle det satses! Men la meg slippe katta ut av sekken med en gang: Det kom ikke noen ekstra penger. Tvert imot, også FrP kutter i kriminalomsorgens budsjett. Og følger opp en ubrutt tradisjon fra tidligere borgerlige regjeringer – og rødgrønne. Kriminalomsorgen er fortsatt justissektorens stebarn.
Også FrP opererer altså med det Roar Øvrebø, tidligere NFF-leder i 21 år, kaller monopolpenger – penger som ikke er noe verdt i virkelighetens verden. Monopolpenger har en varierende kurs og brukes bare av opposisjonspolitikere.
Folk flest er ekstremt opptatt av lov og orden, det er en av årsakene til FrPs merkelige suksess i norsk politikk (ved siden av de enkle løsningene på alle kompliserte spørsmål, billigere sprit og lavere skatter og avgifter).
Så hvorfor satser ikke FrP, justisminister Anundsen og resten av skattelette- og lov-og-orden-partiet, på kriminalomsorgen?
Flere fengsler, og dermed naturlig nok flere ansatte, strengere straffer og «rettferdighet» for kriminalitetsofrene, skulle på plass så raskt FrP fikk makt – det var noen av valgløftene. Det er så langt vanskelig å se at dette har skjedd.
Nå roper flere fylker, både i Agder og i Møre og Romsdal, på nye fengsler. Anundsen sier nei. Han vil heller sende fanger til Nederland. Eller andre merkelige tiltak for å få til soningsoverføring av polskfødte fanger til hjemlandet.
Hva vil egentlig justisministeren med kriminalomsorgen?
Alt tyder på at Anundsen blir værende i jobben i tre år til. Da burde det være på tide med et svar.
Nå.
Kriminalomsorgen er fortsatt justissektorens stebarn.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet