JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Inkludering i arbeidslivet er avgjørende for å holde ulikheten nede»

Jan-Erik Østlie

I et innlegg hos FriFagbevegelse (17.04.2019) omtaler LO-økonom Maria Walberg et sett med virkemidler som kan redusere ulikhet i inntekt og formue. Tiltakene er konsentrert om arbeidsmarkedet, ordningene for inntektssikring og skattesystemet. Men Walberg slår inn åpne dører. De fleste tiltakene Walberg trekker frem, er allerede sentrale i regjeringens innsats for å motvirke ulikhet og videreføre et samfunn med høy velferd.

p

Ulikhetene i Norge er relativt små, og Walberg bør heller ikke late som noe annet. Gjennomgangen under viser at regjeringen og Walberg i stor grad er enige om tiltakene for å bevare et samfunn med små forskjeller.

Inkludering i arbeidslivet er avgjørende for å holde ulikheten nede. Høy sysselsetting og lav arbeidsledighet er viktige mål for regjeringens økonomiske politikk. Derfor har regjeringen blant annet invitert til en inkluderingsdugnad for å få flere med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en over i faste, ordinære jobber. Regjeringen er i gang med et integreringsløft som skal bidra til at flere innvandrere kommer i jobb, og også kompetansereformen «Lære hele livet» skal bidra til at flest mulig kan være en del av arbeidslivet.

Deltidsarbeid er en medvirkende årsak til forskjeller i inntekt. For mange er deltidsarbeid et overgangsfenomen som gjerne har sammenheng med utdanning. Mange jobber frivillig deltid, men mange vil også jobbe mer. I 2019 styrker regjeringen deltidarbeideres muligheter til utvidet stilling. Vi har også stilt krav til regionale helseforetak, hvor deltidsarbeid er utbredt, om at flest mulig medarbeidere må tilsettes i hele, faste stillinger.

Norsk arbeidsliv er preget av ryddighet og gode arbeidsforhold. Likevel er sosial dumping og useriøsitet et problem i noen bransjer. Dette går utover ansatte og er uheldig for samfunnet. Regjeringen har presentert en egen strategi for å bekjempe arbeidslivskriminalitet og fremme seriøse og gode arbeidsforhold. Strategien legger opp til et bredt samarbeid mellom offentlige myndigheter og partene i arbeidslivet om forebygging, kunnskapsdeling og håndheving.

p

Skatter og overføringer er viktige fordelingspolitiske virkemidler. For Norge bidrar skatter og overføringer til å redusere ulikhet i inntekt og forbruksmuligheter mellom husholdninger med om lag 40 prosent. Bidraget har vært ganske stabilt over tid. I arbeidet med skatter og avgifter prioriterer regjeringen endringer som styrker vekstevnen i økonomien, letter omstilling og skaper nye arbeidsplasser. For å opprettholde et lavt ulikhetsnivå er det helt sentralt at alle som kan jobbe, jobber. Regjeringen har redusert skatten på arbeid slik at du sitter igjen med mer av den siste kronen du tjener. Reduksjonen har vært størst for de laveste inntektene, og det er dermed på lave inntektsnivåer at lønnsomheten av å jobbe mer har økt mest.

Inntektssikring gir økonomisk trygghet for personer som er arbeidsledige eller som mister arbeidsevne. Offentlige tjenester skal bidra til å styrke den enkeltes muligheter for å komme i arbeid, og dermed jevne ut forskjeller i muligheter. Samtidig er det viktig å understreke at vårt velferdssamfunn også må stille krav. Veien tilbake til jobb krever egeninnsats og medvirkning fra den enkelte. Gode arbeidsinsentiver er viktig for høy sysselsetting, og det skal lønne seg å gå fra trygd til arbeid.

De senere års dokumentlekkasjer har gitt offentligheten innsikt i ulike metoder som benyttes internasjonalt for å unndra midler fra beskatning. De tapte skatteinntektene kunne ha blitt benyttet til å finansiere overføringer og offentlige tjenester, med en utjevnende effekt. Regjeringen prioriterer arbeidet med å motvirke og bekjempe omgåelse og unndragelse av skatt høyt og deltar aktivt i det internasjonale samarbeidet for å motarbeide hemmelighold. Regjeringen arbeider for at skattemyndighetene til enhver tid skal ha de best mulige virkemidler for å motvirke skatteunndragelser. Internasjonalt samarbeid for økt åpenhet og utveksling av opplysninger er nødvendig for å motvirke slike unndragelser.

p

Walberg og regjeringen er altså slettes ikke uenige i hva som er viktig for å holde ulikheten lav. Den politiske innsatsen for å bevare et samfunn med små forskjeller og muligheter for alle skal favne bredt. Det er noe denne regjeringen jobber med hver eneste dag.

Annonse
Annonse